''Kanmak'' kelimesinden türetilmiş olan kanıksama kelimesinin sözlük anlamı alışmak ve kabullenmektir. Bu kelime daha çok olumsuz durumlar ve olaylar için kullanılır. Kişinin hiç istemediği halde sık sık tekrarlanan şeylere alışmak zorunda kalması, kanıksamak olarak nitelendirilir.
Kişilerin bir konuda maruz kaldıkları olumsuz etkilere karşı, artık tepki gösterememe durumunu anlatmaktadır. Duyarsızlaşma anlamında da kullanılır. Çevremizde hoşumuza gitmeyen şeylere karşı gün geçtikçe alışma durumuna kanıksama şeklinde tanımlanır. Ekmek fiyatlarının yükselmesine vatandaş artık tepki vermiyor.
#Kanıksama : bir duruma alışma, bir durumu benimseme.
Kişinin yaptığı, söylediği veya tanık olduğu olay ve eylemleri, yapmamış veya olmamış gibi davranmasına yadsımak deniyor. Eş anlamlısı olarak da inkâr etmek kabul ediliyor.
Arapçada neker kelimesi hem bilmemek hem de onaylamamak anlamına gelir. Bu sözcükten türetilen inkar ise bir şeyin gerçek ya da doğru olduğunu kabul etmemek demektir. Bu sözcük bir kişinin ya da kurumun meşruluğunu tanımamak anlamında da kullanılır. İnkar eden kişilere ise münkir denir.
İlgili 27 soru bulundu
„yadsımak“: geçişli fiil.
Türk Dil kurumuna göre yadsımak kelime olarak yapılan bir işi inkar etmek ve işi yok saymak anlamına gelmektedir. Yadsımak kelimesi kullanımda yadsınamaz bir gerçektir şeklindeki gibi olumsuz kullanılarak olumlu cümle oluşturmayı sağlamaktadır.
Kanıksama sözcüğünün anlamı sık sık tekrar edilen durumlara alışma, tepkisiz kalma gibi anlamlara gelmektedir. Bir duruma sürekli maruz kaldığı için artık tepkisiz kalma olarak nitelendirilmektedir. Başka bir ifadeyle tepki göstermemek anlamına gelmektedir.
Kanıksamak kelimesinin kökeni Süryanicedir. Türkçeye Süryaniceden geçmiş olan bir kelimeyi oluşturur. Kanıksamak kelimesi, Türk Dil Kurumu içerisinde; çok tekrarlama nedeni ile etkilenmez olmak, duruma alışmak manasında açıklanır. Bir diğer manasını da; bıkkınlık getirmek, ya da usanmak şeklinde açıklanmıştır.
Kanıksama. Herhangi bir şeye, çok tekrarlanması sebebiyle alışmayı ifade eden cümlelerdir.
Kanıksama sözcüğünün anlamı sık sık tekrar edilen durumlara alışma, tepkisiz kalma gibi anlamlara gelmektedir. Bir duruma sürekli maruz kaldığı için artık tepkisiz kalma olarak nitelendirilmektedir. Başka bir ifadeyle tepki göstermemek anlamına gelmektedir.
Kanıksama. Herhangi bir şeye, çok tekrarlanması sebebiyle alışmayı ifade eden cümlelerdir.
İndirgemek, bir meselenin daha kolay ve daha hızlı anlaşılmasını sağlamak anlamına gelir. Bu kelime mecazen, hafife almak ve önemsememek manasında da kullanılır. İndirgemek nedir, TDK sözlük anlamı ne demek tüm detayları ile derledik.
Yadsıma (İnkâr Etme)
Bir şeyi inkâr etme, kabul etmeme anlamı taşıyan cümlelerdir.
Hayıflanma genel olarak pişmanlık veya üzüntü olarak da bilinmektedir. Bunların genel adına hayıflanma denilmiştir. Hayıflanma cümlelerinde eyvah, ne yazık ki, gibi sözcükler oldukça fazla kullanılır. Bu kelimeler ile birlikte cümlelerden bir yakınma olduğu da anlaşılmaktadır.
Hayıflanmak, maruz kalınan kötü bir durum karşısında eseflenmek ve üzüldüğünü belli etmek anlamına gelir. Hayıflanmak ile serzenişte bulunmak sıklıkla birbirine karıştırılsa da farklı manalarda kullanılır. Serzeniş, daha çok şikayet etmek ve yakınmak anlamına gelirken, hayıflanma, üzüntü duymak ve gocunmak demektir.
Eğer bir cümlenin içinde gelecekle ilgili bir plandan bahsediliyor ve bu planın da gerçekleşmesi isteniyorsa bu bir tasarı cümlesi olur. Birkaç seneye buralarda iki ev almayı düşünüyorum. Üç ay içerisinde almış olduğum kiloları fazlasıyla vermeyi düşünüyorum. Hafta sonu saçımın rengini açmayı düşünüyorum.
Herhangi bir yerden başka bir yere geçiş veya geçme olarak intikal kelimesi kullanılır. Özellikle savaş esnasında değerlendirilen bir kelimedir. Tüm malzemeler ve donanımlar ile beraber başka bir noktaya geçiş yapılarak yerleşim olarak ele alınabilir.
Ses bilimi, (fonoloji, fonetik dil) belirli dil seslerini (fonemler) inceleyen bir bilim dalıdır.
Günümüzde sıkça tercih edilen bu tür; birden çok çekilmiş olan dikey ya da yatay kadrajlı fotoğrafların birleştirilmesiyle oluşturulan geniş açılarla görüntülenen çekim tekniğidir.
Kanıksamak kelimesinin kökeni Süryanicedir. Türkçeye Süryaniceden geçmiş olan bir kelimeyi oluşturur. Kanıksamak kelimesi, Türk Dil Kurumu içerisinde; çok tekrarlama nedeni ile etkilenmez olmak, duruma alışmak manasında açıklanır.
Var kelimesi ve saymak fiilinin birleşmesiyle oluşan varsayım sözcüğü, dil devriminden sonra literatüre girdi. Bilimsel alanda henüz yasa haline gelmemiş hipotezlerin tamamı varsayım olarak nitelendirilir. Osmanlı döneminde bu kelimenin yerine daha çok faraziye sözcüğü kullanılırdı.
Anlamına göre cümleler Türkçenin önemli konularından bir tanesidir. Bu tür cümlelerde, yüklem anlamına göre sınıflandırma yapılmaktadır. Anlamına göre cümleler dendiği zaman yüklemin taşıdığı anlamın olumlu ya da olumsuz olması ilk akla gelen ifadedir.
Fonetik kelimesine bir kez daha baktığımızda, ses bilgisi anlamına geldiğini hatırlatmak da fayda var. Semantik ise, anlam bilimi manasına gelmektedir. Sözcüklerin ya da kelimelerin anlamlarını inceleyen bir bilim dalı olarak geçer.
Fonetik sesleri veya fonemleri inceler; diksiyon ise konuşma sanatı ve tekniği olarak fonetiği tamamlar. Bir şiiri, bir nutku, bir piyesteki rolü söylemek, okuma tarzını belirten "diksiyon" denilen sanat, konuşma organlarının, yatkın veya çalışmayla işlek hale gelmiş olmasını gerektirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri