Kolza tohumu, Ülkemizde kolza, kanola yahut Rapiska olarak da bilinen bir bitkide elde edilen tohumdur. Kolza tohumu daha çok yemeklik yağ üretiminde kullanılan bir ürün olma özelliği taşımaktadır. Kolza tohumu (Kanola), dünya çapında yaygın olarak aşçılar tarafından önemli görülen yağı için yetiştirilmektedir.
1960 yılında balkanlardan ülkemize gelen göçmenler tarafından kolza adıyla getirilen ve Trakya bölgesinde ekimine başlayan kanola yağı bitkisi olan kolzanın yağında sağlığa zararlı Erusik asit, ve hayvan sağlığına zararlı olan Glukosinolatın da küspesinde bulunması ile 1979'da ekimi yasaklanmıştır.
Ülkemizde rapiska, rapitsa, kolza isimleriyle de bilinen kanola, kışlık ve yazlık olmak üzere iki fizyolojik döneme sahip bir yağ bitkisidir.
Kanola yağı A, D, E, K vitaminlerini barındırır. Kanola yağı içerisindeki E vitamini sayesinde anti-kanserojen ve antioksidandır. Raşitizm hastalığının tedavisinde etkili olduğu söylenmektedir. Kanola yağı tüketimi, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olur.
Kanola, ülkemizde Kolza veya Rapiska olarak da bilinmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Kanola Yağı Nerelerde Kullanılır? Kanola yağının günümüzde besinden kozmetiğe birçok kullanım alanı vardır. Sanayi yağı ya da biyoyakıt olarak ya da ruj, dudak nemlendiricisi gibi ürünlerin içerisinde ve mum, mürekkep yapımında malzeme olarak kullanılmaktadır.
Kanola bitkisi yazlık ve kışlık çeşitleri mevcut olan bir bitkidir. Türkiye'de genel olarak kışlık olan kanola yetiştiriciliği yapılmaktadır. Kumlu ve hafif toprakların dışında kalan hemen hemen tüm toprak tiplerinde yetişebilen bir türdür.
Tohum olarak insanlar tarafından takviye bir gıda ürünü olarak kullanımı söz konusu değildir. Kolza tohumundan elde edilen yağ, oldukça düşük doymuş yağ miktarına sahip olup doymamış yağ asitleri bakımından son derece zengin bir yapı barındırmaktadır.
Beslenme açısından, zeytinyağı kanola yağından daha sağlıklıdır. Düzenli olarak zeytinyağı kullanan kişilerde kalp hastalığı risk faktörleri azalır, kan şekeri seviyeleri iyileşir ve ölüm riski azalır.
Kanola bitkisinden elde edilen yağ, bitki içerisinde %50'ye varan oranda yer alır. Kanola yağı, dünyada en çok tüketilen beşinci yağ bitkisidir. Yılda ortalama 20 milyon ton üretilir.
Kolzanın antinutrisyonel faktörlerinden arındırılması ile elde edilen kanola bitkisinin, yeşil otu, kuru otu, silajı, küspesi, yağı ve protein konsantreleri hayvan beslemede kullanılmaktadır.
Tarlada yabancı ot olarak hardal varsa kanola ekilmez. Çünkü ikisi de aynı familyadan olduğundan mücadelesi zordur ve daha sonra hasat edilecek kanola ürününe karışarak kaliteyi bozar.
11. Türkiye'de de 1960 yıllarında Trakya bölgesini sarıya boyayan kanola bitkisinin ekimi daha sonra yasaklanmıştır. Bu bitkinin yağında zararlı erüsik asit, küspesinde de hayvan sağlığına zararlı glukosinolat bulunmuş ve ekimi yasaklanmıştır.
Kanola yağının içerisinde yüksek oranda erusik asit bulunmaktadır. Bu asit akciğer kanserine, sinir ve kan dolaşım sistemindeki bozukluklara neden olmaktadır. Bu kadar zararlı olmasının en önemli sebeplerinden birisid trans yağ olmasıdır.
Kanola (Brassica napus), kolzanın ıslahı sonucu elde edilmiş, canlılara zararlı olarak erüsik asit ve glukosinolat içeren bir bitki türü. Yağı, bitkisinin aksine, zararlı olmadığından insanlar ve çiftlik hayvanları için gıda maddesi olarak kullanılmaktadır.
Böbrek üstü bezleri, böbrek ve kalp gibi birçok organda zararlar ortaya çıkmıştır. Bunun yanı sıra bağışıklık sistemini de zayıflatan bir özelliği olan Kanola yağı içerisinde yoğun bir şekilde erusik asit bulundurduğu için oldukça zararlıdır.
ZEYTİNYAĞI. Sağlıklı yağ dediğimizde akla gelen ilk yağlardan olan zeytinyağı, doymamış yağ asitleriyle margarin, palm yağı gibi zararlı ve doymuş yağ asitlerine kıyasla çok daha sağlıklı. Doymuş yağ asiteri yerine doymamış yağ asitleri tüketmeniz kanınızdaki kolestrol seviyesini de düşürecektir.
Kanola yağı diğer yağlara oranla ısıya karşı daha dayanıklıdır. Bu da kızartma yağı olarak tercih edilmesini sağlamaktadır. Kanola yağı salata soslarında soğuk olarak kullanılabildiği gibi kızartma, kavurma veya fırınlama için yüksek ısılardaki pişirme seçeneklerinde önerilmektedir.
Hafif aroması, yüksek duman noktası ve pürüzsüz dokusu nedeniyle kanola yağı en çok yönlü yemeklik yağlardan biridir. Bir dizi yemekte ve pişirme yönteminde kullanabilirsiniz, örneğin: Sote, tavada kızartma, ızgara ve fırınlama için yemeklik yağ olarak. Salata soslarında, soslarda ve marinelerde.
Başkanımız Sn Yahya TOPLU tarafından “Elektronik Satış Salonunda” yapılan açık artırma neticesinde söz konusu ilk mahsul Kanolanın ilk 100 kilosu sembolik fiyattan açık artırmaya sunularak kilosu 130 TL alıcı buldu. Kalan 22 bin 900 kg ürün 12,39 TL/kg fiyattan satıldı. Ürünü Peker Bakliyat Tarım Ürünleri Tic.
Sonbaharda kanola ekimi yapıldığında yaklaşık olarak 250 – 270 gün içerisinde gelişimi tamamlanmış olur. Kanola tohumu ekildikten sonra ilk çimlenme ve çıkış gerçekleşir.
Genel olarak; sıra arası mesafe 18-20 cm, sıra üzeri mesafe 3-4 cm, ekim derinliği de 2-2.5 cm olmalıdır. Metrekareye 50-60 tohum düşecek şekilde ekim yapılmalıdır. Dekara ekilecek tohum miktarı 300-350 g arasında değişir. Kanola tohumu fazla derine ekilirse çimlenip toprak yüzeyine çıkması zor olur.
Ülkemizde kanola ekiminin yüzde 95'i Tekirdağ merkez ve ilçelerinde yapılmakta. Bir ara diğer bölgelere yayılma gösterdi ancak tekrar ekim alanı genişlemesi durdu. Özellikle Trakya bölgesinde sadece Tekirdağ ve çevresinde ekilmekte.
TOHUM VE SAP VERİMİ
Ortalama 180-200 kg/da tohum alınmaktadır. Dekardan ortalama 450 kg sap ve kavuz elde edilir. Kavuz verimi sap veriminin 1/3 ü kadardır.Ekim zamanı bitki sıklığı gübreleme ve bakım işleri iyi yapıldığında yağışlarında uygun gitmesiyle verim 500 kg /da Eurol çeşidinden 186 kg/da verim alınmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri