Dünya Kanser Araştırma Fonu (WCRF) 'in yayınladığı verilerde en çok kanser vakası 100 binde yaklaşık 470 kişi ile Avustralya'da, 438 ile Yeni Zelanda ile 374 ile de İrlanda takip etmektedir. Türkiye'deki oran ise 100 binde 144 kişi olarak bildirilmiştir.
Küresel çapta nüfusa oranla kanserin en sık görüldüğü ülke, her 100 bin kişide 468 vakayla Avustralya olurken, onu 438 vakayla Yeni Zelanda izledi.
Kanser artık dünyada çok ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak kabul ediliyor. Hem dünyada hem de Türkiye'de ölüm nedenleri arasında kanser, ikinci sırada yer alıyor.
Kanserde iyileşme oranında başı ABD çekiyor. Hemen ardından ikinci sırada Kanada yer alırken, Avustralya ve Kuzey Avrupa'da peşi sıra takip ediyor. Kanser vakaları arasında en ciddi olanı beyin tümörü. Bu kanser tipinin tedavisinde ülkeler arasında ciddi farklılık gözlemleniyor.
TÜİK istatistiklerine dikkat çeken Aygun, kanserin en çok görüldüğü ilk 5 ilin sırasıyla Kırklareli, Rize ve Kocaeli (yüzde 23.3), Tekirdağ (yüzde 23.2) ve İstanbul (yüzde 23) olarak sıralandığını söyledi.
İlgili 45 soru bulundu
Değişen yaşam koşulları, artan stres, beslenme düzenindeki bozulmalar, yoğun anksiyete artışları, sigara ve alkol tüketimindeki yükselen ivme, hareketsiz bir yaşam, obezite, radyasyon, yoğun işlemden geçen gıdalar, GDO'lu ve hormonlu gıdalar, tarım ilaçları, sanayileşme gibi etkenlerin dünyada kanser vakalarının ...
Erkeklerde akciğer, kadınlarda meme kanseri birinci sırada
Gültekin, erkek ve kadınlarda en sık görülen kanser verilerine ilişkin de şunları söyledi: "2008 yılında her yüz bin erkeğin 280'ine kanser teşhisi konulurken, bu rakam 2012 yılında 277 oldu.
Asitli içecekler ve alkol tüketimini sınırlandırın
Şekersiz olanlar tercih edilse bile kimyasallar, renklendiriciler ve yapay tatlandırıcılar kanser riskini artıran maddeler arasında yer almaktadır. Ayrıca alkol tüketiminin fazla olması kolon ve karaciğer kanserleri riskini artırmaktadır.
Yeditepe Üniversitesi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kuzhan, kanserin, iç hastalıkları içinde iyileşme oranı en yüksek olan hastalıklar arasında olduğunu belirterek, "Tüm kanser olgularının üçte biri tamamen iyileşmektedir." dedi.
En hızlı yayılan kanser türleri içinde ilk beşte pankreas, beyin, yemekborusu, karaciğer ve cilt kanseri var.
Akciğer kanseri en fazla ölüme yol açan kanser türü. Ancak aynı zamanda en fazla önlenebilir kanser türlerinin de başında gelir. Sigara kullanılmamasıyla akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı önlenebilir.
Erkeklerde en sık görülen kanser türleri akciğer (%22), kolorektal (%12) ve prostat (%11); kadınlarda ise meme (%26), kolorektal (%14) ve midedir (%7). Erkeklerde akciğer kanseri (%29); kadınlarda ise meme kanseri (%17) ölüm sebepleri arasında 1. sıradadır.
Kanserin Babası : Hippocrates
Kanser (cancer) terimi, tıbbın babası olarak bilinen Yunan fizikçi Hippocrates (MÖ 460-370) tarafından oluşturulmuştur. Hippocrates carcinos ve carcinoma terimlerini ülser oluşturan ve ülser oluşturmayan tümörler için kullanmıştır.
O suyu içenlerin kansere yakalanma oranı 20 kat daha fazladır” dedi. 2011 yılında Karadeniz Bölgesi'ndeki sularda yüksek oranda arsenik maddesinin bulunduğunu ve kanser vakalarında etkili olduğunu ortaya koyduklarını ifade eden Bektaş, “Maalesef ortaya koyduğumuz veriler dikkate alınmadı.
Türkiye'de erkelerde en sık görülen kanser tipleri akciğer, prostat, bağırsak, mide ve mesane kanseri iken kadınlarda meme, tiroid, bağırsak, rahim ve akciğer kanseri olarak bilinir.
CEVİZ: Omega 3 yağ asitleri içerdiği için kanserden korur. Ayrıca kalp damar hastalıklarına da iyi gelir. Günde 1 avuç ceviz yiyin.
Yapılan çalışmalar soğanın içerdiği kuarsetin adlı antioksidan sayesinde yumurtalık, kolorektal gibi kanser türlerine yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir.
Araştırmalar stres ve kanser arasında bir bağ saptayamadı
Meslek hayatımda gördüğüm çok sayıda kanser hastası, hastalıklarını strese bağlamaktadırlar. Ancak yapılan araştırmalar stresin kanserle ilgisini saptayamamışlardır.
Kanser, hücrelerin içindeki DNA'da meydana gelen mutasyonlar ve anormal büyümeler sonucu meydana gelir. Yapısal nedenlerle birlikte kansere neden olan durumlar arasında genetik faktör, çevresel faktörler, yoğun güneş ışını, sigara-alkol tüketimi, kanserojen maddeye maruz kalma, kötü beslenme ve stres yer alır.
Kanser hücrelerinin genellikle şekerle beslendiği bilinmektedir. Ancak Bilim adamları rafine edilerek, yani endüstriyel olarak üretilen meyve şekeriyle beslenen kanser hücrelerinin normal sofra şekeri tüketen kanser hücrelerine göre çok daha hızlı bölünüp yayılabildiğini keşfettiler.
Tüm kanserlerin temelinde genlerdeki bir anormallik bulunmaktadır. Ancak bunlar çoğu zaman anne ya da babadan çocuğa geçmez. Kişi hayatı boyunca sadece o tümöre özel genlerde bir anormallik geliştirirse tümör oluşmaktadır. Diğer hücrelerinizdeki genlerde ise herhangi bir anormallik görülmemektedir.
Dünya genelinde her 100 bin erkekten 205'inde, her 100 bin kadından ise 165'inde kansere rastlanıyor. Erkeklerde kanser görülme oranı, bölgelere göre çok büyük değişiklik gösteriyor. Örneğin Batı Afrika'da her 100 bin erkekten 79'unda, Avustralya/Yeni Zelanda'da ise 365'inde (çoğu prostat olmak üzere) kanser görülüyor.
Kanser yalnızca ileri evreye ulaştığında ölümcül. Bazı türlerde kurtulabilme oranı yüzde 90. Bazı türlere ise bir gen neden oluyor ve risk grubundakilerin düzenli testten geçmesi gerekiyor. 1 KAÇ ÇEŞİT KANSER VAR?: Yaklaşık 200 çeşit.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri