Dolayısıyla, taşınır mal olmayan bir varlık olan kripto paranın hırsızlık suçuna konu edilemeyeceği kabul edilmelidir. Bu çerçevede kripto para için hırsızlık suçu açısından yapılabilecek bir diğer değerlendirme, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun 17.11.2009 tarihli bir kararı kapsamındadır.
Cryptojacking, bir başkasının bilgisayarının kripto para madenciliği yapmak için yetkisiz kullanımıdır.
Ancak çeşitli bilişim veya dolandırıcılık suçlarına dahil kanun ve maddelerin dolaylı şekilde bitcoin ve diğer dijital paralara uyarlanması ile bitcoin üzerinden haksız gelir elde eden, insanları kandıran her kim olursa olsun suçun büyüklüğü nispetinde de para ya da hapis cezalarına çarptırılabiliyor.
Bitcoin dolandırıcılığı ile ilgili ceza kanununda ayrı bir suç bulunmamaktadır. Kanuna göre bu suç çeşidi de dolandırıcılık suçu kapsamında değerlendirildiğinden, aynı oranda cezalar verilmektedir. Bu suçların bir kısmı ise, aynı zamanda bilişim suçları kapsamında da cezalandırılabilir.
Kripto paralara yatırım yapmak, alım satımı ile meşgul olmak ya da ticari platformlarda veya borsalarda işlem yapmak suç teşkil eden fiiller değildir. Bu sebeple kripto paraların meşru olmayan ve suça konu olan para birimleri gibi değerlendirilmesi yerinde olmayacaktır.
İlgili 30 soru bulundu
Merkez Bankası'nın aldığı kararla 'kripto para' olarak bilinen Bitcoin gibi elektronik paralar Türkiye'de ödeme aracı olarak kullanılamayacak. Kripto paraların alım - satımı ve kripto para borsaları yasak kapsamında değil ancak bu alanda iş modeli geliştirilmesine de engel getiriliyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (“TCMB”), Yönetmelik ile 30.04.2021 tarihinden kripto varlıkların ödeme aracı olarak kullanılması tamamen yasaklamıştır.
Bütün Bitcoin işlemleri halka açıktır, izi sürülebilir ve kalıcı bir şekilde Bitcoin ağının içinde yerini alır. Bitcoin adresleri bitcoinlerin nereye gittiklerini ve nereye harcandığını gösteren yegane bilgidir. Bu adresler kullanıcıların cüzdanları tarafından özel bir şekilde hazırlanmıştır.
Bitcoin transferleri takip edilemez ve cüzdan sahiplerinin kimlikleri her zaman gizlidir. Bu durum yasa dışı alışverişte Bitcoin başta olmak üzere bir çok kripto para biriminin kullanımını arttırmaktadır.
Kripto Para Dolandırıcılığı Nereye Şikayet Edilir? Kripto para dolandırıcılığını şikayet etmek için en yakın Cumhuriyet Savcılığına başvurulmalıdır.
Söz konusu suç, şikayete bağlı olmadığından bildirimde bulunmak için herhangi bir süre şartı aranmaz. Şikayet, mağdur tarafından doğrudan yapılabileceği gibi bir avukat yardımından yararlanılarak da yapılabilir. Söz konusu suçlar bakımından Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde bulunan Bilişim Suçları Bürosu görevlidir.
Dolandırıcılık Suçunun Cezası Kaç Yıl? Türk Ceza Kanunu'nun 158. Maddesine göre dolandırıcılık suçunun cezası üç yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasıdır.
Somut olayın özellikleri ve hukuka uygun deliller ışığında ispatlamalıdır. Suçun işlendiği yerdeki kamera görüntüleri bulunuyorsa, fotoğraf veya ses kaydı mevcutsa bunlar mahkemeye sunulabilir. Olaya şahit olan bir görgü tanığı varsa tanık delili yoluna gidilebilir. Eğer ikrar varsa bu da ispat açısından çok önemlidir.
Hırsızlık suçunu işleyen kişi, basit hırsızlık suçu işlediği takdirde 1 yıldan 3 yıla kadar, nitelikli hırsızlık suçu işlediği takdirde 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
İşlenmesi hâlinde, beş yıldan on yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Hırsızlığın herkesin girebileceği bir yerde bırakılmakla birlikte kilitlenmek suretiyle ya da bina veya eklentileri içinde muhafaza altına alınmış olan eşya hakkında işlenmesi halinde fail daha ağır ceza ile cezalandırılmaktadır.
Hangi mallara haciz konulamayacağı ise icra ve iflas kanunumuzda açıkça belirtilmiştir. Buna göre borçluya ait olan ve parayla ölçülebilen, mal varlıksal değeri olan her şey haczedilebilir. Kripto paralar da parayla ölçülebildiğinden ve haczedilmesi kanunen yasaklanmadığından haczedilebilir.
Bitcoin, eĢler arası teknoloji kullanılarak merkez otorite ya da banka olmadan diğer banknotlar gibi günlük hayatta yapılan parasal iĢlemlerde kullanılan dijital para birimidir. Yapılan iĢlemler Bitcoin ağının kontrolünde olup tasarımı halka açıktır ve hiç kimse tarafından kontrol edilememektedir.
Bitcoin transferleri takip edilemez ve cüzdan sahiplerinin kimlikleri her zaman gizlidir. Bu durum yasa dışı alışverişlerde bitcoin kullanımını çok cazip bir hale getirmektedir.
İcra daireleri, Türk kripto para borsalarında borçlunun bilgilerini ve hesaplarına erişimi hakkına sahiptir. Bununla birlikte kripto paralar yasal bir düzenleme yapılmamış olmasına karşın Türk kripto borsalarında haciz işlemi gerçekleştirebilir.
Yönetmelik ile kripto varlıkların doğrudan ya da dolaylı olarak ödeme işlemlerinde kullanılmasının yasaklandığını vurgulayan Çalışan, "Bundan sonra ödeme ve elektronik para kuruluşları, kripto para platformlarına fon aktarımına aracılık edemeyecek.
Dijital para ve kripto varlıklar bakımından henüz kanun seviyesinde bir düzenleme yapılmamıştır. Ancak yakın bir dönemde kanun bazında da düzenlenmeye gidilebileceğini tahmin etmek güç değildir. Bu düzenlemeler sonrası kripto para blokesi hukuken mümkün hale gelmiştir.
Ülkede dijital varlıklar özel olarak değerlendirilmediği gibi kripto kazançları da vergiye tabi tutulmuyor. Bunun yanı sıra El Salvador söz konusu sanal varlıkları yasal hâle getirmek için uyguladığı düzenlemeler kapsamında yabancı yatırımcıları kripto para vergisi ödemekten muaf tutuyor.
Güney Amerika ülkeleri Paraguay, Arjantin ve Uruguay'da ise Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin kullanımı yasal hale getirilmiştir. Ayrıca, Avrupa ülkeleri arasında da İsviçre, Lüksemburg ve Malta Bitcoin'i yasal olarak kabul etmektedir.
Günümüzde kripto para madenciliği yapmaya yasal olarak bir engel bulunmamakla birlikte herkes özel donanımlarla yazılımlarını çalıştırarak kripto para madenciliği yapabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri