Erkeklerde akciğer, kadınlarda meme kanseri birinci sırada Gültekin, erkek ve kadınlarda en sık görülen kanser verilerine ilişkin de şunları söyledi: "2008 yılında her yüz bin erkeğin 280'ine kanser teşhisi konulurken, bu rakam 2012 yılında 277 oldu.
Araştırmacılar, genç erişkinlerde kanser biyolojisi hakkında daha fazla bilgi edinmek için çalışıyor ve böylece bu kanserlerde etkili olabilecek moleküler hedefli tedaviler belirleniyor. 15-39 yaş arası insanlarda kanser, hastalığa bağlı ölümlerin önde gelen nedeni olarak değerlendiriliyor.
Kanser, hücrelerin içindeki DNA'da meydana gelen mutasyonlar ve anormal büyümeler sonucu meydana gelir. Yapısal nedenlerle birlikte kansere neden olan durumlar arasında genetik faktör, çevresel faktörler, yoğun güneş ışını, sigara-alkol tüketimi, kanserojen maddeye maruz kalma, kötü beslenme ve stres yer alır.
Tüm kanserlerin temelinde genlerdeki bir anormallik bulunmaktadır. Ancak bunlar çoğu zaman anne ya da babadan çocuğa geçmez. Kişi hayatı boyunca sadece o tümöre özel genlerde bir anormallik geliştirirse tümör oluşmaktadır. Diğer hücrelerinizdeki genlerde ise herhangi bir anormallik görülmemektedir.
Kanser nedenleri
Çevresel faktörler; sigara ve alkol kullanımı, yoğun güneş ışınına maruz kalma, radyasyona veya yüksek dozda röntgen ışınına maruz kalma, kanserojen olarak anılan bazı kimyasallara maruz kalma, bazı virüsler, kötü beslenme alışkanlıkları ve hava kirliliği gibi faktörlerdir.
İlgili 37 soru bulundu
En hızlı yayılan kanser türleri içinde ilk beşte pankreas, beyin, yemekborusu, karaciğer ve cilt kanseri var.
Kanser türleri arasında en sinsi yayılan ve ne yazık ki teşhis konulduğunda genellikle son evrede olan pankreas kanserini, Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Yılmaz Bilsel anlattı.
Kanser alt tipleri incelendiğinde pankreas kanserinde O kan grubunun, malign melanom ve böbrek tümörlerde ise A kan grubunun daha yüksek oranda olduğu görüldü.
Yani, kalıtımla birlikte kanserin kendisi değil, kanser gelişme riski bulunan anormal genler aktarılıyor. Mutasyona uğramış genlerin kuşaktan kuşağa aktarımla, ailede aynı tür veya birbiriyle ilişkili farklı kanserler ortaya çıkabiliyor. Ayrıca, bir kişide birden fazla kanserin görülme olasılığı da yükseliyor.
Bütün kanserler ölümcül değildir. Bazılarından kurtulabilme oranı yüzde 90'dan fazladır. Kanserin nasıl ölümle sonuçlanacağı ise türüne göre değişir. Kimi kanser türü vücudun hayatı fonksiyonlarına etki ederek hastayı öldürür.
Araştırmalar stres ve kanser arasında bir bağ saptayamadı
Meslek hayatımda gördüğüm çok sayıda kanser hastası, hastalıklarını strese bağlamaktadırlar. Ancak yapılan araştırmalar stresin kanserle ilgisini saptayamamışlardır.
Dünya genelinde her 100 bin erkekten 205'inde, her 100 bin kadından ise 165'inde kansere rastlanıyor. Erkeklerde kanser görülme oranı, bölgelere göre çok büyük değişiklik gösteriyor. Örneğin Batı Afrika'da her 100 bin erkekten 79'unda, Avustralya/Yeni Zelanda'da ise 365'inde (çoğu prostat olmak üzere) kanser görülüyor.
Asitli içecekler ve alkol tüketimini sınırlandırın
Şekersiz olanlar tercih edilse bile kimyasallar, renklendiriciler ve yapay tatlandırıcılar kanser riskini artıran maddeler arasında yer almaktadır. Ayrıca alkol tüketiminin fazla olması kolon ve karaciğer kanserleri riskini artırmaktadır.
Vücutta oluşan bazı şişlikler de kanserin önemli belirtileri arasında yer alır. Kemiklerde veya yumuşak dokuda gelişen tümörler kendilerini şişlikle gösterir. Bu tür şikayetlerde ortopedi uzmanına gidilmesi gerekir. Boyun, koltuk altı ve kasıklarda lenf bezlerinin şişmesi lenfoma nedeniyle olabilir.
Erken tanı ve teşhisle tedavide başarı oranı yüksektir. Evre 1: Kanserin bu evresine erken evre ya da başlangıç evresi de denebilir. Kanserli hücreler, bulundukları organla sınırlıdır.
Kalıtsal olmayan ve kanser hastalıklarının çoğunu, yaklaşık %80-90'ınını oluşturan kanserlere “sporadik kanser” demek daha doğru olur. Kansere neden olabilecek hasarlı gen taşıyan ebeveynin -kendisi kanser olsun ya da olmasın- çocuğuna bu bozuk geni aktarmış olma olasılığı %50'dir.
Dünyada kalp hastalıklarından sonra görülen en sık ölüm nedeni kanser. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 2020 istatistikleri, dünyada her 5 kişiden 1'nin hayatı boyunca kansere yakalandığını, her 8 erkekten 1'inin ve her 11 kadından 1'nin kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini ortaya koyuyor.
Biz insanlar, aslında yaşadığımız her gün kanser oluyoruz!
Vücudumuzda her gün atipik kanser hücreleri meydana geliyor. Fakat bu kanser hücrelerinin meydana gelmesi, bizim kanser hastası olduğumuz anlamına gelmiyor.
İsveç'te Karolinska Enstitüsü uzmanları, 35 yıl boyunca muayene edilen 1 milyondan fazla kişiye ait sağlık verilerini inceledi. Hürriyet gazetesinin haberine göre, araştırmada "0" kan grubuna sahip kişilerin kansere karşı diğer kan gruplarına göre daha dirençli oldukları gözlemlendi.
A kan grubunun felç riski daha belirgin; 48 farklı çalışmadan yaklaşık 600 bin sağlıklı insanın verilerini inceleyen Maryland Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, 7 bin felçli hastayla ilgili verileri analiz etti. Sonuç olarak, kan grubu A olan kişilerde yaklaşık 16 felçten birinin daha belirgin olduğunu tespit etti.
Kan kanserleri hariç olmak üzere, kan testleri kanser olup olmadığınız ya da bazı diğer kanser dışı rahatsızlıkların bulunup bulunmadığını kesin şekilde söyleyemez, ancak vücudunuzun içerisinde neler olup bittiği hakkında doktorunuza ipucu verebilir.
Akciğer kanseri en fazla ölüme yol açan kanser türü. Ancak aynı zamanda en fazla önlenebilir kanser türlerinin de başında gelir. Sigara kullanılmamasıyla akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı önlenebilir.
Hangi kanser öldürmez sorusu için sağkalım oranları en yüksek olan kanser türleri şöyle sıralanıyor; Meme kanseri. Prostat kanseri. Rahim ağzı kanseri.
Başlıca yöntemler; kan testleri, görüntüleme yöntemleri (MRI, bilgisayarlı tomografi vb.) ve biyopsi işlemi ile alınan parçaların patolojik açıdan incelenmesidir. Kanserler, türlerine bağlı olarak farklı mikroskobik yapılara ve yayılma hızına sahiptir. Bu yüzden her kanser türünde farklı tedavi yolları izlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri