Pandispanyaya ekleyeceğiniz unu ve kabartma tozunu karıştırın. Elde ettiğiniz toz karışımı mutlaka eleyerek sıvı karışıma ekleyin. Bu sayede karışımınız daha kısa sürede homojen bir yapıya sahip olur bu durum da pandispanyanın kabarması için çok önemlidir.
PÜF NOKTALARI 1) Yumurtalar taze ve oda ısısında olursa pandispanya daha çok kabarır. 2) Yumurta akıyla sarısını beraber karıştırmayın, pandispanya kabarmaz. Sadece ovaleksli pandispanyalarda beraber karıştırılır.
Unun içindeki glüten kekin kabarmasını önlediğinden, pandispanya yapılırken mısır nişastası da ilave edilir. Eğer kakaolu bir pandispanya yapacaksanız kakao koymanız yeterli olacaktır. Mısır nişastası ile undaki glüteni dengelemeye gerek kalmayacaktır.
Pandispanya piştikten sonra hemen çıkartılır mı? Eğer yağlı kâğıt kullanırsanız, pandispanyayı piştikten hemen sonra çıkarabilirsiniz; bu mümkündür. Ama siz öyle yapmamaya özen gösterin. Pandispanyanın biraz dinlenmesini sağlayın.
Yağlı kağıdı fırın tepsisine oturtun ve kesinlikle yağlanmamış kek kalıbını tam ortasına koyun. (Bu şekilde kek hamuru, çemberin kenarlarına tırmanarak daha güzel kabarmasına neden olur) Kek hamurunu da çembere dökün. 200 derecede önceden ısıtılmış fırına tepsiyi atın. 5 dakika sonra fırın ayarını 150 dereceye düşürün.
İlgili 16 soru bulundu
Pandispanya hamurunu tabanına fırın kağıdı serili yuvarlak kek kalıbına aktarıp altı üstü kızarana kadar tercihen fanlı fırında kapağını ilk 25 dakika açmadan pişirin.
Sarıların üzerine toz şeker ekleyin ve çırpın. Sütü de ilave edip karıştırın. Üzerine vanilya, un ve kabartma tozunu eleyerek ilave edin.
Pandispanyaya ekleyeceğiniz unu ve kabartma tozunu karıştırın. Elde ettiğiniz toz karışımı mutlaka eleyerek sıvı karışıma ekleyin. Bu sayede karışımınız daha kısa sürede homojen bir yapıya sahip olur bu durum da pandispanyanın kabarması için çok önemlidir.
Pandispanya kekin en önemli püf noktası; yumurtaların beyazı ile sarısı olarak ayrı ayrı çırpılmasıdır. Yumurta sarıları ile şekerler birlikte iyice kabarıp beyazlaşana kadar çırpılmalı. Pandispanya hamurunun topak topak olmaması için un, kabartma tozu ve vanilya elenerek eklenmelidir.
Fırından çıkan pandispanya, oda ısısında soğuduktan sonra bir tülbent ya da streç filmle sarıldıktan sonra buzdolabında bir gün boyunca beklesin. Hatta buzlukta bile dinlenebilir, sonrasında katlara ayrılır. Hiçbir sakınca yok.
Eğer klasik bir kek harcı yaptıysanız, harcın içerisine kabartma tozu, soda gibi kabartıcı malzemeler eklemeden, yine üzeri sıkıca kapalı bir şekilde buzdolabında 1-3 saat arası kadar bekletebilirsiniz. Bu süre aralığı kekinizi bekletmek açısından herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir.
Pandispanya keki piştikten sonra oda sıcaklığında biraz bekletilmelidir. Daha sonra keskin bir bıçak veya temiz bir mutfak ipiyle ortadan kesilerek iki parçaya ayrılır. Her iki kek parçası da pasta yapımına hazırlık olarak yumuşatmak amacıyla ıslatılmalıdır.
Kekiniz fırında tam kıvamında kabardıktan sonra çıkar çıkmaz sönüyorsa bir diğer sebebi de ısı değişimi olabilir. Kekinizi fırından almadan önce fırının kapağını hafif aralayın. Fırını kapatın ve ısının yavaş yavaş değişmesini sağlayın. Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın.
Pandispanya piştiğini nasıl anlarız? Kekimizi ısıtılmış fırına verdikten sonra ilk 15 dakika kesinlikle merak edipte kapağını açmıyoruz. Kekimizin pişip pişmediğini öğrenmek için bir kürdan batırmanız yeterli, eğer kürdan kuru çıkıyorsa kekiniz pişmiş demektir.
Dışı çıtır içi az pişmiş yemekler/yiyecekler elde etmek için kullanılan fanlı program bu nedenle özellikle kabarmasını istediğiniz kek, poğaça, börek gibi hamur işleri için uygun değil.
- Öncelikle kek tarifi konusunda malzemeler eksik olursa kek kabarmayabilir. - Ayrıca malzemelerin soğuk kullanılması kekin kabarmasını önler. - Kek kalıbı margarin ile yağlanmadığı takdirde kabarmaz. - Kek malzemeleri sırasıyla eklenmediği takdirde kabarma sorunu yaşanabilir.
Pandispanya keki piştikten sonra oda sıcaklığında biraz bekletilmelidir. Daha sonra keskin bir bıçak veya temiz bir mutfak ipiyle ortadan kesilerek iki parçaya ayrılır. Her iki kek parçası da pasta yapımına hazırlık olarak yumuşatmak amacıyla ıslatılmalıdır.
Kekinizin iç kısmının piştiğinden emin olduğunuzda da fırından alın ve oda sıcaklığında en az 20 dakika soğumaya bırakın. Soğuyan kekinizi kalıptan çıkarın.
Eğer hamur biraz daha un isterse nişasta ilave edebilirsiniz yaklaşık yarım çay bardağı kadar. Kek hamurumuzu yabanına yağlı kağıt serdiğimiz kelepçeli kalıba veya borcama döküp soğuk fırına verelim.
Şeker ve yumurtanın az çırpılması kabarmasını olumsuz etkilerken şeker erimediği için kekin içindeki şekerin çıtır çıtır ağzınıza gelmesine neden olabilir. Yumurtanın fazla çırpılması ise içine olması gerekenden daha fazla hava girmesine, bu nedenler nemini kaybetmesine ve pişerken kekin çökmesine neden olur.
Buğday nişastası ya da pirinç nişastası daha çok sütlü tatlıların ve tatlı hamur işlerinin içerisinde kullanılırken, mısır nişastası da daha çok tuzlu tarifler ya da bağlayıcıya ihtiyaç duyulan sosların içerisinde kullanılır.
Kek tariflerinde genel olarak önceden ısıtılmış fırına keklerinizi vermeniz söylenir. Eğer tarifinizde verilen derecenin dışına çıkar ve çok yüksek sıcaklıkta bir fırına kekinizi verirseniz malesef kekinizin birden bire kabarıp aniden sönmesine neden olursunuz.
Marka farklılıklarından dolayı miktar değişebilir. Hazırlanan hamur 25 cm. sadece tabanına yağlı kağıt serili borcama dökülür. Bir iki kere tezgaha vurulur 180 derece önceden ısıtılmış fırında 40 dk. pişirilir. Fırınınız çabuk pişiriyorsa kontrol ederek pişirin.
Mutlaka kek kalıbını ya yağlayın, ya da yağlı kağıt üzerine koyun pandispanyanızı. Fırında pişirirken normal kek pişirme derecesi yerine 180 derece ise onu bir tık aşağı dereceye çekin. Asla pişerken fırın kapağını açmayın. Açarsanız pandispanya çöker ve söner.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri