Ispanak, lahana, turp, yeşillikleri, roka, tere C vitamini ve beta-karoten (bir A vitamini türü) dahil olmak üzere kanserle mücadele için bilinen antioksidanlar açısından zengindir. Brokoli, sebzelerde bulunan ve güçlü anti-kanser özelliğe sahip olabilen sülforafan bileşiği içermektedir.
Hasta tedavi sırasında haftada 2 gün balık, 2 gün tavuk, 2 gün kırmızı et ve 1 gün de kuru baklagil tüketmeye özen göstermelidir. Sebze, meyve, tahıllar, süt ve süt ürünleri de tüketilmesi gereken diğer besin gruplarıdır. Kemoterapi günlerinde bol su içilmelidir.
Kırmızı pancar, havuç, kırmızıbiber, kırmızılahana ve ısırgan gibi zengin mineral yapısına sahip gıdaların kanser tedavisinde etkilidir. A vitaminden zengin yeşil-sarı sebzeler ve meyveler, kanserojen maddelerin etkisini azaltır.
İşlenmiş et ürünleri, şarküteri ürünleri, aşırı tuz tüketimi, sigara, alkol alımı, sağlıklı pişirme yöntemlerinin dışında pişirme yöntemleri, yağ tüketiminin aşırıya kaçması, aşırı saflaştırılmış, işlem görmüş ürünlerin tüketimi, beyaz un ve bundan yapılmış unlu mamuller, şeker tüketilmemelidir.
Asitli yiyecek ve içecekler: Alınan ilaçlardan dolayı hastaların ağızlarında hassasiyet oluşabileceği için asit seviyesi yüksek olan limon, domates gibi yiyecekler, yoğun acı içerek gıdalar tüketilmemelidir.
İlgili 21 soru bulundu
İlave şeker tüketimi sınırlandırılmalı, tatlı tüketilecekse şerbetli tatlılar yerine dondurma, sütlaç gibi sütlü tatlılar tercih edilmelidir.
İster salatalarınızda, ister çorbalarınızda kullanın. Kuru fasulye, nohut, kırmızı ve yeşil mercimek ile soya fasulyesi gibi kuru baklagiller hem iyi birer bitkisel protein kaynağı hem çok iyi bir posa kaynağı hem de içerdikleri fitokimyasallar sayesinde çok iyi kanser savaşçılarıdır.
Günde yarım avuç kabuklu kuruyemiş (fındık, ceviz, badem, fıstık), kanser ve diğer nedenlere bağlı ölüm riskini azaltır. Fındık, ceviz, badem veya fıstık gibi kabuklu kuruyemişler, içerdikleri zengin kaynaklar sayesinde sağlığımıza yardımcı olmakta ve birçok hastalığa karşı koruyucu etki yapmaktadır.
Kahvaltıda özellikle peynir, yumurta, süt tüketin. Eğer iştahsızlık sabah da devam ediyorsa sıvı olarak tüketilebilecek gıdaları tercih edin. Bunlar taze sıkılmış meyve suları ya da süt olabilir. Bazen iştahsız olan kişilerin soğuk olarak tüketilen besinleri daha rahat tolere edebildikleri gözlenir.
Taze balık, sebze, mantar, şifalı bitkiler, çaylar, omega-3 yağ asitleri (salmon ve uskumru gibi balıklarda bol bulunur), kompleks karbonhidratlar, yoğurt, kefir ve deniz yosunu gibi besinlerin T hücrelerini ve diğer bağışıklık hücrelerini uyardığı ve kanserle savaşmalarını arttırdığı yönünde bilimsel kanıtlar ...
Balın yapısındaki fenolik ve flavanoid bileşiklerin, kanserin önlenmesi yönünde olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir. Bu kimyasalların bal içindeki miktarı, bal türüne göre değişmektedir. Balın bu özellikleri nedeniyle, neredeyse doğal bir kanser aşısı olduğu çeşitli bilimsel yayınlarda belirtilmektedir.
İmmünoterapi, kanser tedavisinde, radyoterapi ve kemoterapiye ek olarak kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem, kanser hücresini taşıyan kişinin vücudunun direncini destekler, bağışıklığı arttırır ve kanser hücrelerini bu şekilde yok etmeye çalışır.
“Ekmeksiz diyet olmaz”
Ekmeği kansere, diyabete karşı özellikle tüketeceksiniz." diye konuştu. Tüketilen ekmeğin tam buğday ekmeği olması gerektiğini belirten Saraçoğlu, ekmeğin yüksek tansiyonu önlediğini, metabolizma hastalıklarında koruyucu ve önleyici özelliğe sahip olduğunu kaydetti.
Kemoterapi, kanser hücrelerini yok etmek veya çoğalmalarını yavaşlatmak için ilaç kullanılmasıdır. Bazı kemoterapiler damar yoluyla (iğne ile damar içine) verilirken diğerlerinde yutmanız için haplar verilir. Kemoterapi ilaçları vücudun neredeyse her tarafına ulaştığından yayılmış olan kanserler için uygundur.
Yağlı besinler, kızartmalar, çiğ sebze, salata, fındık, fıstık, ceviz, kabuklu yemişler, çekirdek, brokoli, kuru baklagiller, bezelye, kabak, mısır, karnabahar gibi liften zengin sebzeler ve kayısı, armut, erik gibi meyvelerden uzak durunuz.
önerilmemektedir; bunlar yerine kalın kabuklu meyveler (muz, portakal, mandalina vb.) tercih edilmelidir. Kuru meyveler, kuru meyve içeren tahıllar ve dondurulmuş yumuşak meyvelerin (ahududu, çilek vb.) tüketimi kanser hastaları için önerilmez.
Atık yönetimini öğrenin. Tedavi sonrası ilk 48 saat içerisinde az miktarda kemoterapi ilacı idrar, kusmuk ve diğer vücut salgıları yoluyla vücuttan atılır. Bu kimyasalları kendinizden ve evde diğer insanlardan uzak tutmak önemlidir.
Alternatif tedavilerin (masaj, yoga, bitki çayları, meditasyon, akupunktur, gevşe- me teknikleri, davranış terapileri vb.) de yorgunluğun azaltılmasında etkili olduğu bildirilmektedir. Kısacası yorgunluk, akciğer kanserli hastaların hayatı üzerinde ağrıdan daha faz- la olumsuz etki yaratmaktadır.
Beta karoten içeren besinler kanser koruyucu özellikleri bilinmektedir,bu yüzden pirinç pilavı yerine bulgur pilavını tercih etmelisiniz,aynı şekilde beyaz ekmek yerine esmer ekmek(tambuğday veya çavdar),domates,havuç gibi kırmızı veya turuncu renkli sebze meyveleride bol bol tüketmek gerekir.
Bazı çalışmalarda limon, lime, greyfurt ve portakal gibi narenciye meyveleri kanser riskini azalttığını göstermiştir. Araştırmalar kuruyemiş tüketenlerin bazı kanser tipleri için daha düşük bir riske sahip olduğunu bulmuştur.
Kanser, hücrelerin içindeki DNA'da meydana gelen mutasyonlar ve anormal büyümeler sonucu meydana gelir. Yapısal nedenlerle birlikte kansere neden olan durumlar arasında genetik faktör, çevresel faktörler, yoğun güneş ışını, sigara-alkol tüketimi, kanserojen maddeye maruz kalma, kötü beslenme ve stres yer alır.
Kola, gazoz ve portakal suyu gibi gazlı ve asitli içeceklerden uzak durun. Bol bol sebze ve meyve tüketin.
Fakat kahve ile kanser arasındaki bağlantı hakkında yapılan araştırmalar gözlemsel olarak yürütülmektedir. Sonuç olarak antioksidan yönünden zengin olması nedeniyle türk kahvesinin hem belirli seviyede kafein almak hem de sosyal yönün kuvvetlenmesi için tüketilmesinin sakıncası bulunmamaktadır.
Kanser hastaları, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak amacıyla sağlıklı besinler tüketmektedirler. Siyah susam tohumlarından elde edilen siyah tahin, kansere karşı yüksek oranda direnç göstermektedir. Dolayısıyla kanser hastası kişilerin, belirli bir düzende siyah tahin tüketmeleri tavsiye edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri