Nar çekirdeği yağı, kanser tedavisinde olduğu kadar, kanserden korunmada da antioksidan özelliği ile çok önemli bir role sahip. Hücreleri koruyarak, kanser riskini azaltıyor. Nar çekirdek yağının yapısında Punicic asitin yanı sıra antioksidan özellikleri, yüksek oranda da E vitamini bulunmaktadır.
Işkın olarak adlandırılan ekşi, mayhoş lezzetli bu bitki farklı yörelerde eşgın, uçkun, dağ muzu olarak da adlandırılıyor. Işkın C vitamini ve Selenyum kaynağıdır, yani bir antioksidan deposudur. Işkının bu içeriğiyle kansere karşı koruyucu özelliği olduğu yapılan çalışmalarla desteklenmiştir.
“Kanser hücresi yaşamak için her canlı gibi azot (protein), şeker ve yağa ihtiyaç duymaktadır. Vücutta glikoz dışında ikinci önemli enerji kaynağı ise proteinlerin yapı taşlarından glutamindir. Glutamin hem azot hem de glikoz kaynağı olarak görev yapar.” şeklinde konuşan Prof.
Kanserojenlerin etkisini azaltan A vitamini
Karaciğer, süt yağı, yumurta sarısı gibi besinler, A vitamininin içeriğinde bulunan karotenoidler bakımından zengindir. Bu özellikleri ile kanserojen maddelerin etkisini azaltarak, kansere karşı koruyuculuk sağlar.
İlgili 45 soru bulundu
Kanserin en çok sevdiği yiyecek: Şeker.
İşlenmiş et ürünleri, şarküteri ürünleri, aşırı tuz tüketimi, sigara, alkol alımı, sağlıklı pişirme yöntemlerinin dışında pişirme yöntemleri, yağ tüketiminin aşırıya kaçması, aşırı saflaştırılmış, işlem görmüş ürünlerin tüketimi, beyaz un ve bundan yapılmış unlu mamuller, şeker tüketilmemelidir.
Kemoterapi, radyoterapi ve immunoterapi gibi mevcut tedaviler, apoptosis olarak bilinen bir yönteme dayanıyor. Bu yöntemde, kaspaz adı verilen proteinler aktive edilerek kanser hücreleri öldürülüyor.
4. Evrede radyoterapi veya kemoterapi hastalığın süresini yavaşlatıp semptomları kontrol etmede kullanılabilir. Son yıllardaki en önemli gelişme, uygun hastalarda, uygun hastalarda akıllı moleküllerin, yani, hedefe yönelik ilaçların kullanımıdır.
Kanser hastaları günlük en az 2,5-3 litre su tüketmeli, sıvı kaybını azaltmak için çay ve kahve tüketimini azaltmalıdır.
CEVİZ: Omega 3 yağ asitleri içerdiği için kanserden korur. Ayrıca kalp damar hastalıklarına da iyi gelir. Günde 1 avuç ceviz yiyin.
Kanser tedavisi gören bazı hastalar, yağ ve yağlı yiyeceklerin tadından hoşlanmayabilirler. Bu gibi durumlarda yağsız veya az yağlı yoğurt, peynir, yumurta ve yağsız et gibi yüksek protein düşük yağ içeren besinler tüketmelisiniz. Kalori alımını artırmak amacıyla %100 meyve sebze suları, kuru meyveler tüketebilirsiniz.
Zerdeçalın içindeki kurkuminin antikanser etkisinin kanser hücrelerinin kendiliğinden programlanmış ölümü (apopitoz)'u uyarması ve çeşitli hücresel sinyal yolaklarını baskılayarak kanser hücrelerinin çoğalmasını ve çevre dokulara yayılmasını durdurarak yaptığını ifade eden Prof.Dr.
Kanser hücrelerinin genellikle şekerle beslendiği bilinmektedir. Ancak Bilim adamları rafine edilerek, yani endüstriyel olarak üretilen meyve şekeriyle beslenen kanser hücrelerinin normal sofra şekeri tüketen kanser hücrelerine göre çok daha hızlı bölünüp yayılabildiğini keşfettiler.
Balın yapısındaki fenolik ve flavanoid bileşiklerin, kanserin önlenmesi yönünde olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir. Bu kimyasalların bal içindeki miktarı, bal türüne göre değişmektedir. Balın bu özellikleri nedeniyle, neredeyse doğal bir kanser aşısı olduğu çeşitli bilimsel yayınlarda belirtilmektedir.
Kanser hastalarında oluşan tahribatın giderilmesi konusunda gülün etkin rol oynadığını belirlediklerini anlatan Altıntaş, "Bilimsel araştırma kapsamında gül çiçeği ve türevlerinin antioksidan etkisinin olduğu ve kanserli dokuların onarılmasında olumlu sonuç elde edildiği tespit edildi" dedi.
Kemiğe metastaz yapmış kanser iyileştirilemez ancak tedavi edilebilir. Geniş bir yelpazesi bulunan kemik metastaz tedavi yöntemleri ile acı hafifletilebilir ve metastazın ilerlemesi yavaşlatılabilir.
Dördüncü evre akciğer kanserli hastalarda 1 yıllık yaşam oranı %14'dür. Dördüncü evre akciğer kanserli hastalarda 5 yıl yaşam şansı %1'dir.
Her bir kanser türünde, evreyi belirlemek amacı ile yapılan testler vardır. Kural olarak, düşük evre (örneğin 1. evre, 2. evre), kanserin çok fazla yayılmadığını gösterir. Daha yüksek rakamlar (3. evre, 4. evre gibi) hastalığın daha fazla yayıldığını gösterir. 4. evre en yüksek kanser evresidir.
Kemoterapi tümörün ilaçla tedavi edilmesi demektir. Cerrahi ve Radyoterapi (ışın tedavisi) ile birlikte tümör tedavisinin çok önemli bir parçasıdır. Kemoterapi ile tümör hücreleri öldürülür veya tümörün büyümesi durdurulmaya çalışılır. Bazen tek, bazen birkaç ilaç çeşitli yollarla verilerek uygulanır.
Kırmızı biber kanserle savaşta en büyük yardımcılarınızdan biridir. İçerisinde bulunan likopen kansere karşı oldukça etkilidir. Prostat, pankreas ve rahim kanseri bu kanser çeşitleri arasındadır. Kırmızı biber antioksidan açısından oldukça zengindir ve kalp rahatsızlığı riskini azaltır.
Domates suyu, çorbası, salçası, ketçap ve sos gibi işlenmiş domates ürünleri iyi birer likopen kaynağıdır. Soğan ve sarımsakta bulunan allilik sülfitler immun sistemi güçlendirerek, karsinojenlerin atımını artırır. Tümör hücre çoğalmasını engelleyerek kansere karşı koruyucu etki göstermektedirler.
Kahvaltıda özellikle peynir, yumurta, süt tüketin. Eğer iştahsızlık sabah da devam ediyorsa sıvı olarak tüketilebilecek gıdaları tercih edin. Bunlar taze sıkılmış meyve suları ya da süt olabilir. Bazen iştahsız olan kişilerin soğuk olarak tüketilen besinleri daha rahat tolere edebildikleri gözlenir.
Kanserle mücadele için tahin -pekmez
Özellikle tahinin DNA hasarını önleyen yapısıyla kanserle mücadele eden bir besin olduğu bilinmektedir. Yüksek ısılarda işlem görmeyen tekniklerle üretilmiş tahin ve pekmezin tercih edilmesi daha sağlıklıdır.
Çilek, böğürtlen, ahududu, yaban mersini, dut, üzüm, kızılcık, kiraz ve vişne gibi üzümsü meyveler vücut hücrelerini serbest radikal hasarından koruyan bileşikleri içeriyorlar. Bu sayede de kanser öncüsü hücrelerin oluşumunu engelliyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri