Ayrıca üzüm pekmezi gibi keçiboynuzu pekmezi de kansızlığı önlemek için güzel bir seçenek olabilir. Dut pekmezi: Dutun kan yapıcı özelliği sayesinde anemi hastalığında dahi kullanılabilecek kadar etkili nadir besinlerden biridir.
1) Keçiboynuzu Pekmezi
Keçiboynuzu pekmezi içerisinde bulundurduğu demir, mineral ve vitaminlerin etkisiyle en hızlı kan yapan yiyeceklerin arasındadır. Kahvaltı rutininize ekleyeceğiniz birkaç kaşık keçiboynuzu pekmezi hem vücudunuzdaki kan oranını arttıracak hem de sağlığınıza katkıda bulunacaktır.
Özellikle keçiboynuzu pekmezi yüksek demir içerir.
PEKMEZ Pekmez, vücutta kolayca emilebilen demir içeriği nedeniyle kan yapımını artıran, kansızlığa iyi gelen bir besin kaynağıdır. Üzüm, keçiboynuzu, dut, andız pekmezi gibi çeşitler tercih edilebilir.
Andız pekmezi
İyi bir enerji kaynağı olan bu besin diğer tüm pekmez türleri gibi kan yapıcı özelliğe sahip. Sedef, egzama gibi cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinen andız pekmezi solunum hastalıklarında da oldukça etkili.
İlgili 30 soru bulundu
En hızlı kan yapıcı besinlere tahin helvası, keçiboynuzu pekmezi, kuru incir, kuru erik, ve kuru üzüm örnek verilebilir. Kanın hızlı bir şekilde yükselmesine yardımcı olan sebzeler olarak sayılabilir. Aynı zamanda meyvelerden dut, çilek, muz, kavun ve portakal da kanın yükselmesinde etkilidir.
En sağlıklı ve faydalı, pekmez Keçi boynuzu pekmezi olarak bilinmektedir. Çocukların bedensel ve zihinsel gelişimine katkı sağlar. Bunun yanı sıra bedeni kuvvetlendirir, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
Kansızlık sorununda etkili olan pekmez çeşitlerinin başında keçiboynuzu pekmezi gelir. Doğal yöntemlerle yapılmış keçiboynuzu pekmezi, kansızlık sorununun ortadan kalkmasına destek olacaktır. Günlük tüketim miktarının ise 1 kaşık ile sınırlı tutulması uygun olacaktır.
Demir takviyesi için kavanoz kavanoz pekmez yemeniz lazım ama pekmezin yapıldığı bitkiler ürünler potasyum içerir. Pekmezi bu kadar çok sürekli vücudunuza alırsanız, potasyum birikerek kalbiniz için zararlı bir düzeye yükselebilir. Bir iki kaşık aldığınız pekmezle demir olmaz.
Üzüm pekmezinde yüksek oranda demir bulunur. Kansızlığın düşmanı olan demir vitamini içeriği ile üzüm pekmezi de kan yapıcı bir özelliğe sahiptir.
Kırmızı et, karaciğer ve diğer sakatatlar, nohut, mercimek,börülce, barbunya, bezelye, kuru fasulye gibi bakliyatlar; ıspanak, patates, kuru erik, çekirdeksiz üzüm, haşlanmış soya fasulyesi, kabak, yulaf, pekmez, bal gibi besinler demir yönünden zengindir.
Kırmızı pancar pekmezi keçiboynuzu pekmezi çok bilinmese de biraz acımsı bir tada sahip olduğu için fazla yemek yiyemeyenlere tavsiye edilir. En az keçiboynuzu kadar kan oluşturur. Hem üzüm hem de dut pekmezi demir ve B12 vitamini bakımından çok yüksektir.
Pekmezin içeriğinde bulunan demir, kırmızı kan hücreleri ve hemoglobin oluşumuna katkıda bulunan önemli bir mineraldir. Bu nedenle pekmezin en önemli faydalarından bir tanesi kan yapımına katkıda bulunmasıdır.
Tam bir şifa deposu olan üzüm pekmezinin bilinen faydalarından bazıları ise şunlardır; -Enerji ve karbonhidrat kaynağıdır. Sabahları aç karnına tükettiğinizde güne zinde ve enerjik başlamanızı sağlar. -İçeriğinde bulunan mineraller sayesinde kemik sağlığını korumaya yardımcı olur.
Yetişkinlerde demir eksikliğinin en belirgin sebepleri; çay, kahve tüketiminin fazla olması, etin kavrularak ya da fırında fazla pişirilmesi ile sosis, salam gibi işlenmiş besinlerin sık tüketilmesidir. Bazı kişilerde demir bağırsak tarafından yeterince emilemez. Bu da demir eksikliğine neden olan bir başka etkendir.
PEKMEZ KAN YAPAR MI? Yararları saymakla bitmeyen bir besin olan pekmez, doğru ve düzenli tüketildiği zaman etkili bir kan yapıcıdır. Kan yapıcı özelliği sayesinde anemi (kansızlık) problemi yaşayanlar düzenli olarak pekmez tüketmelidir. Kansızlık tedavisinde pekmezin sabah aç karnına tüketilmesi önerilir.
Pekmez, çok iyi bir kan yapıcıdır. Demir eksikliği olanların, günde 1 kaşık pekmez içmesinde fayda var. Özellikle keçi boynuzu pekmezi kansızlık için çok etkili.
*1 yemek kaşığı pekmez=1 mg demir içerir- C vitamininden zengin portakal suyunun içerisine pekmez eklenerek demir mineralinden daha fazla yararlanılır.
Zayıflık ve halsizlikten yakınan kişiler için mükemmel bir şifa kaynağı. Kemik erimesinin, öksürüğün, iştahsızlığın organik ilacı. 30-40 dakikada kana karışması nedeniyle en hızlı ve doğal enerji dopinglerinden biri.
Kalsiyum ve demir bakımından zengin olduğu için kas ve kemik sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Bu yüzden düzenli olarak keçiboynuzu pekmezi tüketen kişilerde kemik erimesi görülme riski azalmaktadır. Aynı zamanda demir eksikliği ve kan düşüklüğü yaşayan kişilerin de düzenli kullanılması önerilmektedir.
Eğer daha hızlı etki etmesini istiyorsanız karışımı 2 yemek kaşığı pekmezle hazırlayıp sabah ve akşam, günde 2 kez aç karnına içebilirsiniz. Bu uygulamayı her hafta 6 gün uygulayıp 1 gün vücudunuzu dinlendirebilir, bu şekilde kısa sürede kansızlık üzerindeki olumlu etkilerini dahi görmeye başlayabilirsiniz.
Nohut, mercimek, iç bakla, kuru fasulye ve barbunya. Genellikle yeşil yapraklı sebzeler, kuşkonmaz, brokoli, bezelye, yeşil biber. Karadut, böğürtlen, çilek, portakal, yaban mersini, muz ve frenk üzümü. Fındık, ceviz, badem, kuru üzüm, kuru incir ve kuru erik kansızlığa iyi gelen besinler arasındadır.
PEKMEZ KAN YAPMASI İÇİN NASIL YENİLMELİ? Sabah, öğle ve akşam aç karına 1 yemek kaşığına 1 tatlı kaşığı limon suyu ekleyin. Günde 3 kez bunu tüketin.
Dut pekmezinin yaygın olarak bilinen faydaları şöyle: Demir bakımından zengin olduğu için kansızlık sorununa iyi geliyor.
Ürünü seçerken kullanım amacınıza yönelik bir tercih yapabilirsiniz. Vücut direncini yükseltmesi ve beslenmeyi desteklemesi için keçiboynuzu özü daha iyi bir alternatif iken tariflerinizi tatlandırmada veya kahvaltılarınızda tahin ile birlikte tüketmek için pekmez daha iyi bir tercih olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri