Yüzün en hassas bölgelerinden biri olan burnun siyah noktalardan temizlenmesi için uzmana danışılarak doğal maskeler kullanılabilir Bunların dışında burun bantları da siyah noktalardan kurtulmada etkin olabilir. Ancak her cilt için uygun olmayabilir. Siyah noktaların oluşmaması için düzenli cilt bakımı çok önemlidir.
Siyah nokta temizliği doğru ürünlerin kullanılmasıyla mümkündür. Burun bantlarını siyah nokta giderici olarak görebilirsiniz. Siyah nokta sıkmaktan daha kolay bir yöntemdir. Haftalık olarak bu bant şeritlerini uygularsanız tıkanmış gözeneklerin açılmasına yardımcı olabilirsiniz.
Burunda dahil olmak üzere siyah noktalardan kurtulmak için en etkili yöntemlerden biri buhar banyosu uygulamaktır. Buhar banyosu gözenekleri açtığından dolayı siyah noktalar kolay bir şekilde temizlenir. Buhar banyosunun ardından siyah noktaları çıkarmak için siyah nokta temizleme aleti kullanabilirsiniz.
Eğer doğru teknikler uygulanırsa, siyah nokta sıkılması durumunda herhangi bir iz oluşmaz. Fakat siyah noktalar için birçok maske bulunuyor. Bu maskeler kullanılarak siyah noktaların giderilmesi mümkündür. Fakat doğru teknikler uygulanması durumunda, siyah noktaların sıkılmasında herhangi bir yan etki oluşmuyor.
Burunda siyah nokta olmasının nedeni fazla yağ ve ölü deri hücrelerin gözenekleri tıkamasından dolayıdır. Cilt folikülünün açıklığına toplanıp komedon adı verilen yumru oluşur. Yumru üzerinde cilt kapalı kaldığında beyaz nokta denir. Yumru üzerinde cilt açılıp hava ile temas ederse siyah nokta oluşur.
İlgili 42 soru bulundu
Siyah nokta oluşumunu engellemek için üretilen kozmetikler salisilik asit, benzoil peroksit ve resorsinol gibi bileşenler içerir. Bakterileri öldürerek, fazla yağı kurutarak ve cildi ölü cilt hücrelerinden arındırarak etki gösterirler.
Açık komedon adı da verilen siyah noktalar, ciltteki yağ ve kir arttıkça zamanla belirginleşir, büyür.
Özellikle siyah noktalar önlem alınmazsa maalesef iltihaplı sivilceye dönüşebiliyor, yerini de izlere ve derin çukurlara bırakabiliyor. Sağlıklı, pürüzsüz ve tertemiz görünen bir cildin en önemli göstergesi gözeneklerin açık olmadığı bir cilttir.
Cilt yeteri kadar temizlenmezse siyah nokta yaygınlaşabilir ve kistik sivilcelere dahi sebep olabilir. Ayrıca temizlik alışkanlıklarının dışında beslenme alışkanlıklarına da dikkat etmek gerekir; çünkü kötü beslenme alışkanlıkları ve stres de siyah noktayı arttırabilir.
Siyah nokta sıkmak ve bu yöntemle temizlemeye çalışmak son derece yanlıştır. Zira, sivilce, siyah nokta gibi oluşumların elle sıkılması, cilt yüzeyinde derin çukurlara ve iz kalmasına neden olabilir.
Siyah nokta tedavisi aslında basit uygulamalar ile çözüme ulaşabilir. Amaç, tıkanmış olan yağ kanallarını temizleyip açmaktan ibarettir. * Siyah noktaların kesinlikle tırnakla sıkılmaması gerekir. * Siyah noktalar, buhar banyosu ile çok kolaylıkla tedavi edilebilir.
Tüketilen gıdalar, kirli havaya maruz kalmak ya da kullanılan makyaj ve bakım ürünleri gözenekleri tıkayabilir. Tıkanan gözeneklerdeki kir, havayla temas ettiğinde oksitlenir ve siyaha döner. Bu da siyah nokta oluşumuna neden olur. Siyah nokta, boyun, omuzlar, sırt ve vücudun farklı bölgelerinde görülebilir.
Diş macunu maskesinin cildi temizlediği ve sivilcelere iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca siyah noktaların yok olması içinde ideal bir maske çeşididir. Bunun yanında cilde temiz bir görünüm kazandırması açısından da son derece yararlıdır.
Burundaki Gözenekleri Kapatan Ürünler
Burundaki siyah nokta gözenekleri nasıl kapatılır sorusunun yanıtını en basit haliyle verecek olursak, yıkama, peeling, maske vb. ürünlerle siyah noktalardan arındırılan ciltte doğru tonik ve nemlendirici kullanımıdır.
Siyah Nokta Sıktıktan Sonra Ne Sürülmeli
Siyah nokta sıkıldıktan sonra antibiyotikli sivilce kremi sürülmesi gerekir. Siyah nokta sıkmak, cildin bir yere çarpması ya da çimdiklemekten farkı yoktur.
Cilt yüzeyinde kıl köklerinin yer aldığı foliküllerin veya bir diğer deyişle gözeneklerin yağ, deri döküntüleri veya kir ile tıkanması sonucunda siyah noktalar oluşur. Komedon olarak da adlandırılan ve aslında beyaz renkli olan bu birikintiler, cildin üst tabakasında hava ile temas ettiğinden zamanla siyah renk alır.
Terleme akneyi tetikleyebileceğinden spor sonrası yüz hemen yıkanmalıdır. Siyah nokta yoğun ise asla cilt bakımı sırasında sıkılmamalı, haftada bir kez uygun bir peeling ile tedavi edilmelidir.
Yoğurt, siyah noktaları en doğal yolla temizleyen bir malzemedir. Sadece 3 yemek kaşığı yoğurt ve birkaç damla limon ile siyah noktalardan kurtulabilirsiniz. Yoğurt ve limonu birbirine iyice yedirdikten sonra göz çevrenize ve yüzünüze sürün. 20 dakika kadar cildinizde beklemesini sağlayın.
Limon ve Karbonat Maskesi
1 yemek kaşığı karbonat ya da tuzun içine yarım limonu sıkıp suyunu ekleyin. Karışım macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Siyah noktaların yoğun olduğu bölgelere karışımı ovalayarak sürün. 15-20 dakika bekleyip soğuk su ile yıkayın.
Siyah noktaları sıkmak sakıncalı değildir. Büyüyen ve gelişen siyah noktalar çıkarılmazsa gözeneklerin büyümesine neden olur.
Stres Hormonları ve Cilt
Stresten çıkan sivilce, büyük, ucu olmayan ve şişkin görünümdedir, bu dönemde çıkan sivilcelerle birlikte artan sayıda siyah nokta (kapalı komedon) ve beyaz nokta (açık komedon) da görülebilir.
Siyah noktalar oldukça esnek ve çıkarılması zor yapılara sahip olabilir. Onlardan kurtulmaya çalışırken, daha fazla ortaya çıkmalarına sebep olabilirsiniz. Siyah noktalarınızı sıkmak, cilt tahrişine neden olurken potansiyel olarak lekenin içine daha fazla bakteri girmesine sebep olabilir.
Ergenlik döneminde hormonların etkisi ile yağ salgısı artar. Yağlanan cildin gözeneklerinin tıkanması daha kolaydır. Bu nedenle siyah nokta oluşumu ergenlerde sıklıkla görülür.
Siyah noktalar genellikle yağlı veya sivilceye eğilimli cilt tiplerinde ortaya çıkar. Siyah noktalar yüzün T bölgesinde görülür.
Bir sivilce ya da siyah noktanın sıkılması, içinde bulunan iltihabın yayılmasıyla sonuçlanabilir. Çünkü sıkılan sivilce ve siyah noktalardan çıkan bakteriler, yüzünüzdeki gözeneklere doğru yayılır, hatta çoğu zaman gözeneklerinizin içine işler. Bu da iltihabı önce yüzünüze, sonra da vücudunuza yayabilen bir durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri