Kanuni Esasi Osmanlı Devletinin çıkarmış olduğu ilk ve bunun yanında son anayasa olma özelliği taşır. II. Abdülhamit döneminde ilan edilmiştir ve 1924 yılına kadar da yürürlükte kaldı. Kanuni Esasi'nin en önemli özelliği ise özgür bir İslam ülkesinde uygulanan batılı tarzda hazırlanmış ilk anayasa olmasıdır.
Kanun-i Esasi, Osmanlı Devleti'nin ilk anayasası olma özelliğini taşımaktadır. Bu anayasa ile birlikte padişahın yetkileri büyük oranda sınırlandırılmıştır. Seçme ve seçilme hakkı, mülkiyet hakkı, haberleşme özgürlüğü gibi birçok hak, bu anayasa ile birlikte halka tanınmıştır.
Kânûn-ı Esâsî (Osmanlı Türkçesi: قانون اساسى) veya 1876 Anayasası, Kânûn-ı Esâsî çeviri olarak "temel kanun" ya da "anayasa" anlamına gelmektedir. Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk ve son anayasasıdır. 23 Aralık 1876'da ilan edilmiş, 1878'de II. Abdülhamid tarafından askıya alınmış, 24 Temmuz 1908 II.
Kanun-i Esasi de yapılmış olduğu dönemin koşullarının bir sonucu olarak doğmuştur. Milli egemenlik ve sınırlı iktidar anlayışını hâkim kılmak amacıyla yapılan anayasa, bu idealden uzak kalarak padişahın hakimiyetini kabul eden ve onu anayasal zeminde daha çok güçlendiren bir yapı ortaya koymuştur.
İlgili 40 soru bulundu
II. Abdülhamit döneminde ilan edilmiştir ve 1924 yılına kadar da yürürlükte kaldı. Kanuni Esasi'nin en önemli özelliği ise özgür bir İslam ülkesinde uygulanan batılı tarzda hazırlanmış ilk anayasa olmasıdır. Bu anayasa ile mutlak monarşi yerine anayasalı monarşi sistemine geçilmiştir.
Konferansta Batılı devletleri etkilemek ve Balkanlar'da yabancı müdahalesiyle reform yapmaya gerek olmadığını, Osmanlı Devleti'nin genel bir reform yapmaya esasen istekli ve kararlı olduğunu göstermek için Osmanlı tarihinde ilk defa olarak Kānûn-ı Esâsî ilân edildi (23 Aralık 1876).
Birinci Meşrutiyet, Osmanlı İmparatorluğu'nda 23 Aralık 1876'da II. Abdülhamid tarafından ilan edilen, anayasal monarşi rejiminin ilk dönemi. Bu dönemin anayasası Kanun-ı Esasi, yürütme organı padişah II. Abdülhamid, yasama organı ise Meclis-i Umumi'dir.
Kanuni Esasi Osmanlı İmparatorluğunun demoratikleşme çabaları sonunda Mithat Paşa ve arkadaşlarının 23 Aralık 1876 tarihinde Padişah 2. Abdülhamit'e imzalatarak ilan ettikleri Meşrutiyetin anayasasıdır. Kanuni Esasi Türklerin tarihinde yazılı olarak uygulanan ilk anayasa olarak tarihe geçmiştir.
19. yüzyılın son çeyreğine kadar elde edilen demokratik anlayış, kurum ve tecrübelerin tümünü içinde barındıran veya öyle olması beklenen belge ise 1876 tarihli Kanun-ı Esasi'dir.
Kanun-i Esasî, şekli kritere göre bir anayasa olarak kabul edilmektedir. Türk tarihinin ilk anayasası olan ve 12 bölüm ile 119 maddeden oluşan Kanun-i Esasî'nin 113. maddesi gereğince, padişah olağanüstü durumlarda Anayasa'yı askıya alabilirdi.
<< Ulusal egemenlik anlayışını benimsemiştir. << Anayasa Yeni Türk Devleti'nin hukuki yönden kuruluşunu meşrulaştırmıştır. << Anayasa TBMM'nin de varlığını hukuki yönden belgelemiştir. << Mevcut anayasa ihtilal özelliği taşımasına rağmen, demokratik esasları benimsemiş olması sebebiyle önemli bir niteliğe sahiptir.
12 fasıl ve 119 maddeden oluşan 1876 Anayasası'nda yürütme yetkisi, devletin ve yürütme gücünün başı olan Padişaha aittir. Padişah bu yetkiyi atanmaları ve azilleri kendi yetkisinde olan vekilleri marifetiyle kullanır. Son söz padişahındır.
MADDE 113.- Mülkün bir cihetinde ihtilâl zuhur edeceğini müeyyid asar ve emarat görüldüğü halde hükûmeti seniyenin o mahalle mahsus olmak üzere muvakkaten (idarei örfiye) ilânına hakkı vardır.
1876 Anayasası'nda 1909'da genel hatları itibariyle Padişahın yetkilerini kısıtlamaya, Meclis-i Umumî'nin yetkilerini artırmaya ve Osmanlı İmparatorluğu'nu gerçek bir meşruti monarşiye dönüştürmeye yönelik önemli değişiklikler yapılmıştır.
Namık Kemal'in yönlendirmesiyle hazırlanan ilk Kanun-i Esasi taslağı Mithat Paşa'nın özel sekreteri olan hukukçu Krikor Odyan'ın görüşleri doğrultusunda Fransa ve Belçika anayasalarından çevrilen bir kaynak bir metin temelinde hazırlandı.
Kanuni Esasi Nedir? Temel kanun ya da anayasa anlamına gelen Kanuni Esasi; Osmanlı Devleti'nin ilk ve son anayasasıdır. Özellikle Avrupa'da öne çıkan eşitlikçi ve parlamenter sistemin Osmanlı Devleti'ne adapte edilmesi için başlayan çalışmaların sonucunda ilan edilen Kanuni Esasi 12 bölüm ve 121 maddeden oluşmaktadır.
İlk Osmanlı Mebusan Meclisi 20 Mart 1877'de açılmış ve 14 Şubat 1878ê kadar çalışmıştır. II. Abdülhamit 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşını gerekçe gösterip meclisi kapatmış ve I. Meşrutiyet kapanmıştır. Bu istibdat döneminde yönetime aykırı fikir ve yazı bildirenlere hapis ve sürgün cezaları verilmiştir.
Anayasa anlamına gelir. Bu kelime genellikle kanuni esasi, kanunu esasi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kanuniesasi şeklinde olmalıdır.
Hükümetin padişaha karşı sorumlu olması değiştirilmiş, hükümet meclise karşı sorumlu hale getirilmiştir. Padişahın sürgün yetkisi kaldırılmış, antlaşmaları onay yetkisi belli durumlarda meclisin onayına bağlı kılınmıştır. 1909 değişiklikleri birçok anayasal geleneğe temel teşkil etmiştir.
31 Mart İsyanı'ndan sonra II. Abdülhamit tahttan indirilip sürgün edildi. 8 Ağustos 1909'da Kanuni Esasi değiştirilerek demokratikleştirildi. Değişikliklere göre; kanun teklif etmek için padişahın iznini alma şartı kaldırıldı. Padişahın mutlak veto yetkisine ve fesih hakkına son verildi.
Tarihte bilinen ilk anayasa Hammurabi Kanunlarıdır. M.Ö 1810 yılında doğan Hammurabi, 42 yıl boyunca Babil İmparatorluğunun kralı olarak hüküm sürmüştür. Tarihte ilk defa devlet tarafından belirlenen kurallar yasa haline getirilmiş ve bu yasalar düzenlenerek anayasa oluşturmuştur.
1876 Kanuni Esasi “ferman anayasa” türünde bir anayasa idi. Kanuni Esasi'nin değiştirilmiş hali ise “misak anayasa” türü anayasaya örnek teşkil etmektedir (Erdoğan, 1997: 38).
sultan olan 5. Murat'ın sağlığı bozulunca yerine Meşrutiyeti ilan edeceğine söz veren 2. Abdülhamit tahta geçirilmiştir. - Bu yaşanan olaylardan sonra Meşrutiyet ilan edilir.Kanuni Esasi kabul edilip yürürlüğe girmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri