Hristiyan denizcilerin, Osmanlı Devleti'nin Mora kıyılarına saldırması üzerine Kanuni Sultan Süleyman çözümü Barbaros Hayrettin Paşa'da buldu. Kanuni Sultan Süleyman, Barbaros Hayrettin Paşa'yı 1534'te Kaptan-ı Derya ilan etti. Böylece Barbaros Hayrettin Paşa, Devlet-i Aliyye'de amiralliğe kadar yükseldi.
Kanuni Sultan Süleyman 1533 tarihinde Cezayir Emir'i olan Barbaros Hayrettin Paşa'yı İstanbul'a davet etti. 18 parça kadırgası bir o kadar da korsan gemileri olan Paşa; 27 Aralık 1533 yılında Osmanlı donanmasının Kaptanı Deryalığı Barbaros Hayrettin Paşa'ya verildi.
1533'te Kanuni Sultan Süleyman, Barbaros'u devlet hizmetine çağırdı ve Barbaros'u Osmanlı donanmasına Kaptan-ı Derya atadı. Akdeniz'i Osmanlı egemenliğine geçiren Barbaros Hayreddin Paşa'nın savaş dehası ve denizcilik bilgisi en üst seviyedeydi. Onun sayesinde Osmanlı İmparatorluğu en parlak dönemini yaşadı.
Barbaros Hayrettin Paşa, Yavuz Sultan Selim'in ardından Kanuni Sultan Süleyman döneminde de denizlerde büyük başarılara imza attı. Hristiyan denizcilerin, Osmanlı Devleti'nin Mora kıyılarına saldırması üzerine Kanuni Sultan Süleyman, Barbaros Hayrettin Paşa'yı 1534'te Kaptan-ı Derya ilan etti.
Barbaros'un dedesinin adının Adem olduğunun ilk kez ortaya çıktığını da ekleyen Tütüncü, “Hristiyan kaynaklar, Barbaros'un Midillili Hristiyan bir devşirme olduğunu yazar. Bu kitabe onun devşirme değil, Türk soyundan olduğunu kanıtlıyor.
İlgili 44 soru bulundu
BARBAROS HAYRETTİN PAŞA'YI KİM ÖLDÜRDÜ? Barbaros Hayrettin Paşa'yı kimse öldürmemiştir. Barbaros Hayrettin Paşa idam edildiği de doğru bir bilgi değildir, kendisi rahatsızlığından dolayı vefat etmiştir.
Barbaros Hayreddin Paşa komutasındaki Osmanlı Donanması, Amiral Andrea Doria komutasındaki Haçlı Donanması'nı imha etti. Bu deniz muharebesi sonucunda Akdeniz'de Osmanlı Donanması'na karşı koyabilecek bir donanma kalmadı ve Türk hakimiyeti başlamış oldu.
1520-1525: arasında Avrupa'nın Akdeniz kıyılarını vurarak büyük ganimetler elde etti. 1530: Cezayir'i yeniden ele geçirdi. 1531: Jijel'e baskın düzenleyen Cenevizli Amiral Andrea Doria'yı yenilgiye uğrattı. 1534: Akdeniz'e açıldı ve İtalya kıyılarına seferler düzenledi.
Barbaros Hayreddin: Sultanın Fermanı, ES Film imzalı, ilk bölümü 23 Aralık 2022 tarihinde yayımlanan, yönetmenliğini Berat Özdoğan'ın üstlendiği, senaryosunu Zülküf Yücel, Uğur Uzunok, Hamza Akyıldız, Abdülhamit Işık ve Esma Koç'un yazdığı tarihî, kurgu, aksiyon ve macera türündeki Türk televizyon dizisidir.
Hayreddin Paşa 1534'te Akdeniz'e açıldı ve Tunus'u ele geçirdi. Ancak ertesi yıl Haçlı donanması karşısında Tunus'u bırakmak zorunda kaldı ve İstanbul'a döndü. 1536'da daha güçlü bir donanmayla yeniden Akdeniz'e açılan Barbaros, İtalya kıyılarını vurdu ve Ege Denizi'ndeki Venedik adalarını Osmanlı topraklarına kattı.
Kadırgaların Osmanlı'da bu kadar yoğun kullanılmasının sebeplerinden birisi Barbaros Hayrettin Paşa'nın kadırgaları, kalyonlara yeğlemesi olmuştur. Daha korsanlık yıllarında Akdeniz'de gemileri gözlemleyerek seriliği ve manevra kabiliyetinden dolayı kalyon gibi daha ağır gemiler yerine kadırgayı tercih etmiştir.
Yerlilerle anlaşan İspanyolların 1518'de İspanyollara sığınan Tlemsen Beyi'nin bir sene sonra yaptığı karşı saldırıda Barbaros Hayrettin Paşa'nın kardeşleri İshak Reis ve Oruç Reis şehit oldu.
Kaptan-ı derya (Osmanlıca: قپودان دریا, Kapudân-ı Deryâ), Osmanlı İmparatorluğu'nda donanma komutanlarına verilen addır.
Cezayir Adası'nın Fethi, Osmanlıların elindeki Cezayir kentinin açıklarında bulunan ve 1510 yılından beri İspanyol İmparatorluğu'nun işgalindeki Cezayir Adası'nın (Peñón de Argel) 1529 yılında Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki Osmanlı birliklerince kuşatılıp ele geçirilmesiyle sonuçlanan askerî harekât.
Preveze Deniz Savaşı ile Hıristiyan Dünyası Akdeniz'deki hâkimiyetini kesin olarak kaybetti. Preveze, Hıristiyan Devletler için olduğu kadar Osmanlı Devleti denizciliği için de bir dönüm noktası oldu.
Barbaros Hayreddin: Sultanın Fermanı dizisi Kahramanmaraş'ta meydana gelen büyük deprem sebebiyle bu akşam yayınlanmayacak.
TRT'nin sayısız tarihi filmlerinden olan ve büyük umutlarla başlayan Barbaros Hayreddin Sultan Fermanı istenen başarıyı gösteremedi. Reytinglerde çakılan ve çok başarısız olan dizi herkesi hüsrana uğratınca TRT final kararı aldı.
#BarbarosHayreddin Sultanın Fermanı final bölümüyle bu akşam 20.00'de TRT 1 ekranlarında!
Barbaros, İspanyolların Barba-roja yani kızıl sakal anlamında daha çok Hızır Reis'in ağabeyi Oruç Reis için kullandıkları bir tabirdir. Bununla birlikte iki korsan kardeş, Oruç ve Hızır İspanyol kaynaklarında Barbaros kardeşler veya Barbaroslar olarak da geçmektedir.
Barbaros Hayreddin Sultanın Fermanı dizisinin çekimleri Barbaroslar dizisi gibi Marmaris, Antalya ve İstanbul'da yapılıyor. Gerek duyulduğu takdirde deniz sahneleri için Muğla, Antalya'da çekimler yapılacak.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığınca (TPAO), denizlerdeki petrol ile doğal gaz aramalarında kullanılmak üzere satın alınan ve 2013'te faaliyetlerine başlayan sismik araştırma gemisi "Barbaros Hayrettin Paşa", Trabzon Limanı'na geldi.
Hayreddin Paşa sanıldığının aksine kızıl sakallı değildir. Kızıl saçlı ve kızıl sakallı olan ve ilk olarak avrupalılar tarafın kızıl sakallı anlamında "barbarossa" olarak adlandırılan reis Hayreddin Paşa'nın ağabeyi Oruç Reis'dir.
Barbaros Hızır Hayreddin Paşa'nın Kaptan-ı Derya. olduğu 1534-1546 yılları arasında kullandığı sancaktır. Sancağın zemini kendinden desenli ve yeşil renk. ipeklidir.
Kanuni Sultan Süleyman'ın Boğdan Seferi ve Zaferi (1538 M. = 945 H.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri