İstanbul'da yer alan Kanuni Sultan Süleyman Türbesi, İstanbul'un Eminönü ilçesinde bulunmaktadır. Kanuni Sultan Süleyman ve diğer aile fertlerinin de yatmış olduğu Kanuni Sultan Süleyman Türbesi, aynı zamanda meşhur Süleymaniye Caminin olduğu yerde bulunuyor.
Kanuni'nin ölümü gizlenmişti
Kanuni'nin naaşının bozulmaması için, iç organları çıkartılarak otağının bulunduğu yere gizlice gömülmüştü. Kanuni'nin bedeni ise muhasaradan sonra İstanbul'a getirilerek, Süleymaniye Camisi avlusundaki bugünkü yerine defnedilmişti.
Oğullarını tahta varis yapmayı başaran Hürrem Sultan, 15 Nisan 1558'de İstanbul'da öldü. Kayıtlarda eceliyle öldüğü yazılır. Büyük bir cenaze töreninin ardından Süleymaniye Camii avlusuna gömüldü. Mezarı üzerine türbesi eşi Süleyman tarafından yaptırıldı.
Normalde çocuğunu doğuran cariyenin saraydan ayrılması gerekirdi. Fakat Kanuni taamüllerin dışına çıkıp, Hürrem Sultan'ı Topkapı Sarayında tutmuştur. Kanuni'nin Hürrem Sultan ölene kadar başka kadınlar ile ilgilenmediği söylenir. (1558) Hürrem Sultan'ın hikayesini en çok okunan blog kısmında görebilirsiniz.
Tarihe damga vuran Osmanlı sultanlarının sevgi ve özlemlerini en özenli biçimde aktardığı "aşk mektupları", Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı'nda muhafaza ediliyor.
İlgili 29 soru bulundu
HÜRREM'İN YÜZÜĞÜ KAYBOLDU
Önce kolyeler ve mücevherler değişti. 19'uncu bölümde de Hürrem Sultan'ın meşhur yüzüğü kayboldu. Mahidevran Sultan ise onu buldu. Yani yapımcı firma TIMS, ticari olarak yollarını ayırdığı Boybeyi'nin Muhteşem Yüzyıl dizisindeki tasarımlarıyla da senaryo üzerinde kalem oynatarak vedalaşıyor.
Seferden dönen Kanuni ise nikahlı karısını kaybeden Şehzade Mustafa'ya iyice hınçlanacak gibi... Tabii ki, tarihte Hürrem Sultan'ın aniden ortadan kaybolduğu ve günlerce izine rastlanmadığı şeklinde bir olay vuku bulmamış. Bu, senaristlerin kıvrak kaleminden çıkan bir vücut çalımı.
Mohaç zaferi sonrası kibrine yenik düşmek istemeyen Sultan Süleyman zafer gecesini mezarda geçirdi. Muhteşem Yüzyıl dizisinin 26. bölümünde Osmanlı tarihinin en önemli zaferlerinden biri olan Mohaç Meydan Muharebesi işlendi.
Ömrünün son 15 yılında tedavisi olmayan gut (nikris) hastalığı iyice ilerlemesine rağmen savaş meydanından ayrılmayan Kanuni Sultan Süleyman Han, 7 Eylül 1566'da kalenin alınışını göremeden vefat etti. Kuşatma sürerken iç organları çıkarılan naaşı, misk ve amber kokuları sürülerek tahtın altına gömüldü.
Sultan Süleyman'a 'Kanuni' unvanının verilmesi kanunname yetkisini kullanarak en fazla sayıda kanunun onun zamanında konulmuş olmasındandır. Kanuni'nin, meşhur Şeyhülislam Ebussuud Efendi'nin fetvalarına dayanarak hazırlattığı kanunnameler, yalnızca o dönemde değil, sonraki dönemlerde de alaka görmüştür.
Kanûnî Sultan Süleyman, tahta çıktığı sırada Osmanlı Devleti dünyanın en zengin ve en güçlü devleti konumundaydı. Babasının ölümü ve kendisinin padişah olması, “Arslan öldü, yerine kuzu geçti” diye düşünen Avrupalıları sevindiriyordu.
Oğulları ve kendisinin naaşı Sivas'ta bulunan Melik-i Acem Türbesi'nde yer almaktadır.
Ancak Hürrem için Mahidevran'ın korkunç bir planı vardır. Muhteşem Yüzyıl dizisi yeni bölümünde Hürrem ve Süleyman'ın birlikte geçirdiği gece istemedikleri bir şekilde sonuçlanır. Hürrem bilinmedik bir şekilde zehirlenir ve Kanuni Sultan Süleyman olaya el koyar.
Hürrem Sultan yüzükleri için 30 karat zümrüt ve 15 karat elmas kullanıldığı bilinmektedir. Hürrem Sultan ve Kanuni Sultan Süleyman'ın ilhamından esinlenerek tasarlanan yüzüklerde ayrıca Osmanlı motifleri izleri bulunmaktadır. Bu yüzükler tamamen el işi ile tasarlanmıştır.
Hürrem Sultan Oğullarını tahta varis yapmayı başaran Hürrem Sultan, 15 Nisan 1558 yılında İstanbul? da 58 yaşında hayatını kaybetti. Hürrem Sultan'ın zehirlenerek ya da kadın hastalığı sonucu öldüğü düşünülür. Büyük bir cenaze töreninin ardından Süleymaniye Camiisi avlusuna gömüldü.
Mohaç seferi sıralarında yazdığı bir mektupta Hürrem Sultan Kanuni'ye şu cümlelerle hitap etmektedir: “Benim Sultanım, Can-ı gönülden sevgili Şahım ve ruhu revanim”, “Ben cariyenizi hâkdan refi buyurdunuz”[23].
Hürrem Sultan, Son Nefesine Kadar Bayezid'in Yanında Olacağını Söyledi | Hürrem Sultan, Son Nefesine Kadar Bayezid'in Yanında Olacağını Söyledi | By Muhteşem Yüzyıl | Facebook.
Twitter'da, “Hürrem nasıl Türkçe konuşuyor. Bari aksanlı konuştursaydınız.”, “Hürrem'in orta yaşlı halini Vahide Gördüm canlandırıyor.
Geçtiği her yer ferah ve rahatlatıcı kokusu olan lavanta kokarmış. Hürrem Sultan bel bölgesine de gül yağı sürermiş.
Hürrem Sultan 1506 yılında Lehistan Krallığı'na bağlı Rutenya bölgesinde bir papazın kızı olarak doğmuştu. Asıl adı Aleksandra Lisoska'ydı. Kırım Hanı'na bağlı akıncılar o tarihlerde bölgeye sık sık akınlar düzenliyor, ganimet niteliğinde değerli olan ne varsa alıp geri dönüyorlardı.
Mohaç Seferi sırasında Hürrem Sultan, Kanuni Sultan Süleyman'a yazdığı mektupta, "Ey saba rüzgarı, sultanıma inlemede ve kederde diyesin. Gül yüzü olmadıkça işi bülbül gibi figan diyesin. Ayrılığında sanma gönül derdine dermanın yeter. Bulmadı kimse onun derdine derman diyesin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri