Halk arasında Geliç olarakta bilinen Kanyaş, dar yapraklı, çok yıllık, 50 cm'den 200 cm'ye kadar boylanabilen otsu bir yabancı ottur. Sıcaklık ve ışık isteği fazla olup, kurak veya nemli, besin maddesince zengin toprakları sever. Sap dik ve tüysüz olup boğumlar bazen çok kısa tüylüdür.
Gelişkin kök yapısı sayesinde toprak kaybını önlerken verilen gübreyi daha verimli biçimde tutarlar. Kanyaş ürettiği kimyasallarla başka bitkilerin büyümesini doğal yollarla önleyebilir ve tarımsal ilaç kullanımını en aza indirmede yararlı olabilir.
Dünyanın önemli yabancı otlarından olup, kurak nemli, besin maddesince zengin toprakları sever. Sıcaklık ve ışık isteği fazladır. Çukurova bölgesinde pamuk ve turunçgillerde sorundur.
Bu grup yabancı otlara Agropyron repens (ayrık ) ve Sorghum halepense (kanyaş) verilebilir. Yumru bir toprak altı gövdesi olup, depo organı durumundadır. Her bir yumru bağımsız olarak sürerek yeni bir bitki oluşturabilmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Bahçenin yabani otlar çiçeklenmeden biçilmesi, çim yoksa toprağın çapalanması hatta büyük sebze tarhları söz konusu ise sürülmesi yabani otlara karşı savaşta en etkili yöntemlerden sayılıyor. En eski yöntemler arasında görülen çapalama, uzun vadeli etkisi ile özellikle yeni bahçe düzenleyen kişilerce tercih ediliyor.
Artvin ve Erzurum'da meşhur olan çaşır otu, bu bölge halkının sofralarından eksik etmediği bir lezzettir. Çaşır otu tam mevsiminde özenle toplanarak tamamen geleneksel yöntemlerle salamura ediliyor, yıl boyunca tüketilebiliyor. Artvin Yusufeli ilçesinden toplanılan çaşır otu, mayıs ayının ilk günlerinde toplanıyor.
Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesidir. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak bilinmektedir.
Pıtrak, papatyagiller (Asteraceae) familyasından Xanthium cinsini oluşturan Amerika ve Asya'ya özgü dikenli tohumlara sahip otsu bitki türlerinin ortak adı.
Dağ pırasası, kirkiş otu, ya da gulik otu olarak da bilinen çiriş otu, egzama gibi cilt sorunlarına iyi gelen ve bağışıklığı güçlendiren bir bitki türüdür. Bunun yanında hoş kokusu ile bilinen sarı çiçekleri olan çiriş otu, taze kullanıldığı gibi kurutulmuş olarak da kullanılır.
Çakşır otu, kurak topraklarda yetişir. Boyu 2-3 metreye kadar uzayan, ince dallı ve sarı çiçekleri olan tohumlu yapıda bir bitkidir. Güzel bir görünüme sahip, keskin kokudaki bu bitki, sağlık açısından faydalı olduğu için toplandıktan sonra kurutularak çeşitli şekillerde işlenir.
2 tatlı kaşığı çakşır otu üzerine 500 mililitre kaynamış sıcak su eklenerek demlenmesini ve sonra demlenen çayın süzülerek aç karnına günde 2-3 kez içilmesini önermektedir. Bu kürün 30 gün boyunca uygulanması gerektiğini belirten Saraçoğlu kürün sperm kalitesi ve sayısı üzerinde oldukça etkili olduğunu savunmaktadır.
Kendine verimli bir alan oluşturduğunda neredeyse 1 metre kadar uzayabilme özelliği olan ayrık otu, buğdaygillerden olan bir türdür. Sarı ve beyaz arasında bir renge bürünen ayrık otu kökü, şifa niyetine toplanmaktadır. Bitki yeşil renklidir, kötü ise daha açık tonlardadır.
Cilde yumuşaklık ve nem kazandırır, pH oranını düzenler. Cildi genç ve diri tutar. Cilt hastalıkları ile mücadelede en etkin ilaçtır. Bilhassa uçuk, mantar gibi problemleri çok kısa sürede iyileştirir, sedef hastalığının tedavisinde kullanılır.
Ökse otunun çocuklarda veya hamile veya emziren kişilerde kullanılması önerilmez. Özellikle herhangi bir reçeteli ilaç kullanıyorsanız, ökse otu kullanmadan önce bir sağlık uzmanıyla konuşmak önemlidir.
En belirgin faydası balgam söktürücü özelliğinin olmasıdır. Kuru öksürük ya da kronik öksürük tedavisinde kullanılır. Öksürüğü giderir. Vücuttaki terlemeyi dengeler.
Böbrek ve idrar yolları hastalıklarına,böbrek kumuna,uykusuzluğa ve vücuttan zehirli maddeleri atmaya faydalıdır. Kaynatılıp suyu içilir,meyleleri kurutulup öğütüldükten sonra Türk kahvesi gibi pişirilip içilir.
Çoban Çökerten Ne İşe Yarar? Üreme fonksiyonlarını arttırması ile kısırlık problemine karşı destekleyici rolü olan çoban çökerten otu fertiliteyi arttırıcı ve afrodizyak etkisi ile hem kadında hem erkekte üreme sağlığında yardımcı rol üstlenir.
Kuş otu mimi tarafından çoğaltılmış yabani bir ottur. Üzüm salkımı gibi duran küçük yaprakları salatalara çok güzel bir doku katar. Ayrıca besin değeri çok yüksektir. İçeriğinde ıspanaktan bile fazla demire ek olarak vitamin A, D, C, B, kalsiyum, potasyum çinko gibi bir çok mineral bulunmaktadır.
Ölmez Otu: Binbir Derde Deva Altın Çiçek
Özellikle koparıldıktan sonra çiçekleri dökülmeyen ölmez otu bu özelliği sayesinde süs bitkisi olarak sıklıkla tercih ediliyor. Ölmez otunun halk arasında birçok ismi vardır. Güneş çiçeği, altın çiçek, dalak otu bunlardan bazılarıdır.
Oğul otu ya da Melissa (Melissa), nane (Lamiaceae)'nin familyasındaki bir bitki cinsi'dir. Dört ya da daha fazla tür Akdeniz bölgesi'nden batı Malezya'ya dağılmıştır. Bu cinsin en bilinen türü limon balsamı (Melissa officinalis)'dir. Asya ve Avrupa kökenli olmasına karşın Dünya'nın birçok yerinde yetişmektedir.
Zambakgiller familyasından gelen çiriş otu, beyaz çiçekleri ile tanınan çok yıllık otsu bir bitki türüdür. Pırasaya benzeyen yaprakları ile halk arasında dağ pırasası, kirkiş otu, kirgiç, yabani pırasa ve güllük gibi isimler ile adlandırılır.
Ölümsüzlük bitkisi: Aloe vera
Aloe vera, zambakgiller familyasından olan, kaktüse benzer bir bitkidir. Yapraklarında su depolayan kalın ve kısa saplı bu bitki en çok cilt yaralanmalarını tedavi etmesiyle bilinir, ancak sağlığa fayda sağlayabilecek başka kullanımları da vardır.
Elde edilen macun, yemeklerden sonra bir ay boyunca düzenli olarak kullanıldığında cinsel gücü artırmaktadır. Çakşır otu, çay şeklinde de tüketilebilir. Bunun için, bir tatlı kaşığı bitki, köküyle birlikte, bir bardak kaynar su içine atılır. Beş-on dakika süresince demlendikten sonra içilir.
Dünyada Nigella Sativa adıyla bilinen çörek otu, Doğru Avrupa ve Batı Asya'ya özgü, tohumu baharat ve yağ olarak kullanılan düğünçiçeği ailesine ait şifalı bir bitkidir. Çörek otu tohumu ise, hafif acı ve keskin bir tadı olan siyah damla şeklinde bir tohumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri