Umre yapmak isteyen kişi, mikattan ihrama girer, umre tavafı yapar, sonra da sa'y yapar ve tıraş olarak ya da saçlarını kısaltarak ihramdan çıkar. Umre yapmak sünnettir. Umre için belirli bir zaman yoktur. Arefe ve onu izleyen kurban bayramı günleri olmak üzere yılda beş günün dışında her zaman umre yapılır.
Ziyaret şekli ise, hac ile benzerlik gösterir. Fakat hacda olduğu gibi Zilhicce ayında olması gerekmez. Dini bir terim olarak ise umre, "Belirli bir zamana bağlı olmadan ihrama girerek Kâbe'yi tavaf etmek, tıraş olup ihramdan çıkmak ve Safa ile Merve arasında sa'y yapmaktan” ibarettir.
Bu sorunun cevabını hulasa etmek gerekirse Umrede yapılması gerekenler Mevakıt dışından başlayarak; Niyet, İhram, Beytullah'a varmak, Tavaf eda etmek, Tavaf Namazı kılmak, Sa'y etmek ve tıraş olarak ihramdan çıkmak diyebiliriz.
İslam dininde hac mevsimi dışında kutsal topraklara yapılan ziyaretler umre olarak adlandırılmaktadır. Umre yapan kimseye “Mu'temir” denir.
İlgili 29 soru bulundu
Kişinin umre yapmakla yükümlü olması için gerekli şartlar şöyle: Aklı yerinde olmak, Müslüman olmak, ergenlik çağına girmiş olmak, hürriyet, maddî imkâna sahip bulunmak, sağlık ve yol güvenliğine sahip olmak. Kadınlar için eşin veya mahrem akrabanın refakat etmesi şarttır.
Umre mevsiminde umreye gidenlerin de Harem hudutları dışına çıkarak ikinci, üçüncü… umre yapmaları caiz ise de tavaf yapmaları daha faziletlidir.
Yasaklar. Hac ve umrede yapılması yasak işleri yapmaya cinayet denir. Her yasağın cezası vardır. Umreyi bozan, kaza ve kurban gerektiren yasaklar: Cinsel ilişki, cünüp olarak tavaf etmek, ihram noktasını ihramsız geçmek, say'i terk etmek.
Fakat genel olarak en kısa umre turları 7 gün sürerken en uzunu ise 30-40 gün arasında sürmektedir. Diyanet'te yer alan bilgiye göre Ramazan Umre turları için; 15 günlük, 30 günlük, 35 günlük, Kâbe'ye yakın mesafede konaklama ve servisli umre programı gibi seçenekler bulunuyor.
Ülke dışına çıktığınızda WhatsApp hesabınızı mobil veri veya Wi-Fi bağlantısı üzerinden kullanmaya devam edebilirsiniz. Seyahat ederken bulunduğunuz ülkeye ait bir SIM kart kullanırsanız WhatsApp'ı kendi ülkenizde sahip olduğunuz numarayla kullanmayı sürdürebilirsiniz.
1. Kadınlar için erkeklerde olduğu gibi özel bir ihram kıyafeti söz konusu değildir. Kadınlar umre esnasında da elbise, başörtüsü, çorap, ayakkabı gibi her zaman giydikleri kıyafetlerini giyerler. Yalnızca yüzlerini örtmezler.
Özellikle çeşitli hurmalar ve zemzem suyu, hac umre hediyeliklerinin başında gelmektedir. Bunun ile beraber gümüş yüzük ya da akik yüzüğü, Kur'an – ı Kerim, kıbleyi gösteren pusulalı seccade, tesbih ve ufak tefek magnetler, yine yakınlara hediye edilebilecek olan hac umre hediyeliklerinin en sık tercih edilenleridir.
Bu çantaya seccade, terlik, ufak tefek yiyecek vb. şeyler koyabilirsiniz. Terliğinizi içine koymak için yanınızda birkaç tane poşet de olursa iyi olur. Terliği poşetin içine, poşeti çantanın içine koyabilirsiniz. İhramlı iken dikişli ve kapalı ayakkabı giyilemeyeceği için dikişsiz bir terlik giymeniz gerekiyor.
Umre yapmak isteyenler, gerekli hazırlıkları yaptıktan ve iki rek'at ihram namazı kıldıktan sonra, “Allah'ım! Senin rızan için umre yapmak istiyorum. Bunu bana kolaylaştır ve kabul eyle” diye niyet edip “telbiye” söyleyerek ihrama girerler. Bu şekilde ihrama girdikten sonra Kâbe'yi usulüne göre tavaf ederler.
İhramlı kimsenin bir gündüz veya bir gece süresince dikilmiş elbise veya iç çamaşırı giymesi durumunda dem yani küçükbaş hayvan kurban etmesi gerekir. Giyim süresi bir gündüz veya bir geceden az olursa sadaka-i fıtır verir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/488).
İhrama girmek, “hac ve umre süresince giyilmek üzere hazırlanmış beyaz renkli dikişsiz dokuma kumaşa bürünmek” demektir. Kadınlar, ihram olarak yüz hariç bütün vücudu örten normal bir elbise giyerler.
Umre yapan kişinin tüm günahları affolunabilir. Ancak hacca veya umreye gider herkesin kul hakkı dışında bütün günahları affolunur gibi kesin bir kayıt yoktur.
Arafat'da vakfeden sonra, henüz ihramdan çıkmadan eşiyle cinsel temasta bulunmanın cezası ise, büyük baş bir hayvanın kurban kesilmesidir. İhramdan çıktıktan sonra ise, cinsel ilişkiye girmek yasak değildir.
İhramlı olan kimse, temizlik sebebiyle banyo yapmaksı caizdir. Çünkü Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem ihramlıyken banyo yaptığı bilinmektedir.
İhram, hac ve umreyi eda etmek için mübah olan şeylerden bazılarını kendine belli bir süre haram kılmak anlamına gelir. Bu nedenle hac ve umre vazifesinde giyilen kıyafete ihram denilir. İhram, beyaz renktedir ve duruşu adeta bir kefen hissi verir. Tasarımı ve rengiyle hiçliğe bürünme ve Allah'a yönelme anlamı taşır.
Rasûlullah sallallahu aleyhi vesellem, “Ey Ümmü Süleym! Ramazanda umre yapmak, benimle beraber hac yapmaya eşittir” buyurdu. (Ibni Hibban, Terğib) İZAH: Rasûlullah sallallahu aleyhi vesellem'in, “Mûbarek Ramazan ayında umre yapmanın fazileti hacca eşittir” buyruğu muhtelif hadislerde geçmiştir.
Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem iki rükün arasında şu duayı okurdu: “Rabbimiz! Bize hem dünyada hem de ahirette iyilik ver ve bizi cehennem azabından koru!” (Bakara/201) hatta diğer dualarını da bu duayla sonuçlandırırdı. İmamların ittifakıyla tavaf için belirli bir zikir yoktur.
Umre'de şeytan taşlama yapılmaz ve kurban kesilmez. Hac ibadeti yaparken, şeytan taşlanır ve kurban kesilir. Umre'de namazları cem etme yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri