Kapadokya'nın Başkenti, Ürgüp.
Göreme Açık Hava Müzesi, Kapadokya'nın en popüler ve çok ziyaret edilen yeri olup, 1985'te UNESCO Dünya Miras Listesi'ne dahil edildi. Bu müze peribacaları ve kaya oluşumlarıyla bezeli bir alanı kapsar ve onlarca kaya kilisesi, manastır, şapel ve binlerce yıllık yerleşim yerlerine ev sahipliği yapar.
Günümüzde ise, Kapadokya olarak adlandırılan bölge, coğrafi oluşumlarının 250 km²lik bir alanda yoğunlaşmış, başta Nevşehir olmak üzere Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri illerine yayılmış bir bölgedir.
Bölge Asurlar döneminde “Katpatuka” klasik çağlarda “Kapadokya” diye anılmıştır. Ürgüp, tüf tabakası ile örtülü bulunması ve çok yumuşak olması, korunmaya büyük yardımcı olması nedeniyle Etiler ve Mısırlılar arasında paylaşılamayan bir alan olmuş, stratejik öneminden dolayı sık sık savaşlar çıkmasına sebep olmuştur.
Kapadokya hangi şehirde sorusunun tek bir cevabı yok aslında ama Kapadokya bölgesinin ana merkezi Nevşehir. Bölgeye Kırşehir, Aksaray, Niğde ve Kayseri illerinin bir kısmı da dahil oluyor.
İlgili 37 soru bulundu
Nevşehir, 6429 sayılı yasa ile 20 Temmuz 1954 tarihinde il olmuştur. Kapadokya, ilk çağda tarihi bir bölgeye verilen isimdir. Kapadokya Nevşehir ili merkez olmak üzere Aksaray, Kayseri ve Niğde illerine uzanan toprakları kapsamaktadır.
Kapadokya Türkiye'nin Nevşehir ilinde yer almaktadır. Bununla beraber bazı bölümleri Kırşehir, Niğde, Aksaray, Kayseri illerinde bulunmaktadır.
Kapadokya'da alışveriş yaparken seramik, çanak, halı, antikalar, altın ve gümüşler ilginizi çekecek. Özellikle turistlerin çok yoğun olarak ilgi gösterdikleri bu hediyelikler, oldukça orijinal olup, tamamına yakını el yapımıdır. Bunlar arasında değerli bir taş da göze çarpmaktadır: Onyx taşı.
Kapadokya bölgesi 60 milyon yıl önce; Erciyes, Hasan Dağı ve Güllü Dağı'ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkmıştır.
Farsça KATPA TUKA kelimelerinden gelen ingilizce literatürde CAPPADOCIA ve Türkçe olarak ta KAPADOKYA olarak günümüze kadar değişiklik göstermiş kelimenin manası GÜZEL ATLAR ÜLKESİ demektir.
Kapadokya'nın bilinen ilk halkları, Luviler ve Hititler'dir. Bölgede M.Ö. 2500 sonlarında Asurlular ticaret kolonileri kurmuşlardır. Anadolu'nun gerçek yazılı tarihini anlatan en eski belgeler Asur ticaret kolonilerinden kalmış olan Kapadokya tabletleridir.
Ihlara Vadisi, Göreme Açık Hava Müzesi, Paşabağ, Güvercinlik Vadisi, Derinkuyu Yeraltı Şehri, Devrant Vadisi, Üç Güzeller, Uçhisar, Kızılçukur Vadisi… Yani masalsı bir dünya yaratan peribacaları, gizemli yeraltı şehirleri, tablo gibi gün batımları, halılar, çömlekler, müzeler ve dahası burada sizi bekliyor.
Kısaca Kapadokya bir şehir mi sorusuna verilecek cevap, hayır. Kapadokya bir bölgedir.
Kapadokya'ya gidilecek en güzel ay hiç şüphesiz ki Ağustos ayıdır. Ağustos ayı ülkemizde yaz mevsiminin en yoğun geçtiği dönem olarak ön plana çıkmaktadır. Bu sebepten ötürü Ağustos ayında Kapadokya ışıl, ışıl olmaktadır. Bölge Ağustos ayında yoğun turist ağırlamaktadır.
Peribacaları, doğal kaya oluşumlarıyla kaplı vadileri, yer altı şehirleri, tarihi manastırları ve sıcak hava balon turu ile ünlü Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesi, dünyanın dört bir yanından gelen turistleri cezbediyor.
Kapadokyada bulunan peri bacakları ve birçok mağara benzeri yapılaşmayı görebileceğiniz güzel bir yer görülmesi gerekli yerlerden giriş ücretsiz.
En öndekinin çoban, ortadakinin çocuk, en arkadakinin ise prenses olduğuna inanılır. Bu hikayede aileyi simgelediği düşünülen Üç Güzel'in bu peribacalarının yanındaki yokuşu 7 kez inip çıkarak çocuğu olmayan ailelerin buraya gelip çocuk sahibi olacağına inanılır.
Avanos, Selçuklular döneminde Avanos ismine kaynaklık eden "Evenuz" kelimesinin ayrıştırılmasında "Evani", "kap, mutfakta kullanılan kaplar, kacaklar, mutfak eşyaları", "Evenüz" de çanak, çömlek yapan bir yer olduğuna göre "Evani-öz , Even-öz"yani kap yapan, çanak çömlek yapan kasaba anlamına gelmektedir.
Cumhuriyetin kuruluşuyla birlikte Nevşehir; Niğde iline bağlı kaza, 20 Temmuz 1954 tarihinde 6429 sayılı Kanun ile İl statüsüne kavuşmuştur. Nevşehir, İç Anadolu Bölgesi'nde 38° 12' ve 39° 20' kuzey enlemleri ile 34° 11' ve 35° 06' doğu boylamları arasında kalır.
1.Testi Kebabı: Kapadokya'nın meşhur yemeği olan Testi Kebabı, tandırda uzun süre pişirilen dana veya kuzu eti, sebzeler ve çeşitli baharatlarla hazırlanır.
Dolaz. Nevşehir'in yöresel tatlısı dolaz, her ne kadar bildiğimiz un helvasına benzese eklenen bazı malzemelerle bambaşka bir lezzete dönüşmüş. İçinde yumurta, bal veya üzüm pekmezi olan dolaz, tam bir enerji bombası denebilir. Kapadokya'yı dağ bayır dolaşırken ihtiyacınız olan enerjiyi dolazdan alabilirsiniz.
"Peribacası" diye isimlendirelen oluşumlar, vadi yamaçlarından akan sel sularının ve rüzgarın, tüflerden oluşan taşları aşındırmasıyla ortaya çıkmıştır. Sel sularının dik yamaçlarda kendine yol açması, sert kayaların çatlayarak ve kopmasına sebep olmuştur.
Kapadokya'ya gitmek için en uygun zaman ilkbahar ve sonbahar mevsimleridir aslında.
Kapadokya doğa harikası olan Peri Bacaları ile tanınmaktadır. Doğal güzellikleri dışında binlerce yıl farklı toplumlara ev sahipliği yaptığı için Peribacalarının içlerine oyulmuş kayadan evler, yeraltı şehilerleri, kiliseler, hastaneler gibi günümüze ulaşan tarihi ve sanatsal yapılarla dikkat çekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri