Dondurmanın kökeniyle ilgili bir efsaneye göre, Roma imparatoru Neron, dünyanın şarap ve balla karıştırılmış ilk sorbetini yapmak için Apenin Dağlarından buz toplamıştır. Diğer efsanelere göre dondurmanın kökeni Moğol İmparatorluğuna dayanmaktadır ve imparatorluğun sınırlarının genişlemesiyle beraber Çin'e yayılmıştır.
Ancak bugün damaklarımızla dost olmuş ilk dondurmanın bulunuşu 2200 yıl önceye, Asya'ya uzanıyor. Çinlilerin M.Ö. 200'lü yıllarda ana gıda maddeleri olan pirinci süt ile karıştırıp karda dondurdukları biliniyor.
Bazı kaynaklar dondurmanın ilk kez günümüzden 3000 yıl önce Antik Çin'de ortaya çıktığını yazıyor. Dağlardan toplanan kar ile meyve, bal ve şarabı karıştırarak Çinliler ilk dondurmayı yapmışlar. Çin imparatorlarının bu güzel tatlıyı zevkle yedikleri rivayet olunur.
Aztekler 15. yüzyılda dağların tepelerinden aldıkları karları, yemeklerini ve içeceklerini soğutmak için kullanırken, Peru ve Kolombiya'daki Andres dağlarındaki karlar da soğutma amaçlı kullanılmıştır. Portekizlilerin ve İtalyanların, Latin Amerika'ya gelmesiyle bilinen anlamda dondurma yaygınlaşmıştır.
Ülkemizde “dondurma nerede meşhurdur” sorusunun cevabı çoğu kişi için Kahramanmaraş'tır. Evet, Kahramanmaraş, dondurmanın yaygın olduğu şehir olarak karşımıza çıkar. Maraş dondurmasının ana vatanıdır. Bununla birlikte ülkemizde çok lezzetli ve sıra dışı dondurmalar yapan mekanların sayısı hiç de az değildir.
İlgili 25 soru bulundu
Dünyanın En İyi Dondurması: Kahramanmaras Mado, Kahramanmaraş, Türkiye - Tripadvisor.
Dondurma, içine şeker katılmış çeşitli meyve suları ya da sütten soğutmak suretiyle elde edilen soğuk bir tatlıdır. Eş anlamlısı buzkaymak sözcüğüdür..
Şehirdeki dağlarda olan kekik, çiğdem, keven ve sümbül bitkileri ile beslenen keçilerin sütü, dondurmanın lezzetini etkilemektedir. Yapılışında kullanılan sütün soğuk kullanılması nedeniyle Maraş dondurması, hemen erimez. Bu özelliği de onu diğer dondurma çeşitlerinden ayıran en önemli farkını oluşturmaktadır.
AB'de ise kişi başı tüketim 6,8 litre seviyesindedir. Amerika'da yıllık kişi başı tüketimi 30 litreye kadar ulaşmıştır. Avrupa da ise İsveç yılda kişi başına yaklaşık 16 litre ile en yüksek kişi başına dondurma tüketim oranına sahiptir.
Bununla beraber dondurma ile ilgili elde edilen ilk veri 1937-38 yıllarına gitmektedir. Nitekim Bey dağlarında yüksek bir mevkide bulunan Korkuteli'nde üç kuşaktır bu işi yapan "Gıliğ Dondurmacısı"nı kuran Hüseyin Gıliğ'ın 1937-38 yıllarında bu dondurmayı yapmaya başladığı tespit edilmiştir.
ice-cream i. ice cream i.
Dondurma süt, şeker, glikoz şurubu, salep, süt yağı, vanilya, meyve püresi, çeşitli kuru yemişler, çikolata veya kakaodan yapılan, besleyici değeri yüksek olan bir tatlıdır.
Yani, içerisinde kristalleşme ve küçük buz parçacıkları oluşan dondurmanın bozulmuş olabileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız. Buz parçacıkları, dondurmanın bir kısmının hava olması nedeniyle oluşuyor. Dondurma eğer uygun olmayan koşullarda saklanırsa, içerdiği havayı kaybedecek ve aynı zamanda hacmi küçülecektir.
KÖKENİ ÇİN'DE
Ancak tarihçilere göre, bugün bildiğimize benzeyen, yani sütle yapılan 'ilk dondurma'nın kökeni tam 2 bin 200 yıl önceye, Asya'ya dayanıyor. Zira Çinlilerin M.Ö. 200'lerde bir tür süt-pirinç karışımını karda dondurarak elde ettiği yiyecek, ilk sütlü 'dondurma' olarak kabul ediliyor.
Gianluigi Donnarumma (d. 25 Şubat 1999), kaleci mevkiinde oynayan İtalyan millî futbolcudur. Fransa Ligue 1 takımlarından Paris Saint-Germain forması giymektedir. Milan forması giymekteyken 16 yaşında Chievo karşısında sahaya çıkarak, Serie A'da forma giyen en genç kaleci olmuştur.
Dondurma Yemenin Zararları Nelerdir? Dondurma genel olarak yağ içeriğine sahip olmasından dolayı fazla miktarlarda tüketilmesi durumunda kandaki kolesterolün düzeyinin yükselmesine neden olmaktadır. Bunun dışında kan basıncının yükselmesine sebebiyet vermektedir.
Birleşik Arap Emirlikleri'nin en büyük şehri Dubai'de bir kafede dünyanın en pahalı dondurması satışa sunuldu. Black Diamond (Siyah Elmas) adı verilen ve bir topu 3 bin Birleşik Arap Emirlikleri Dirhemi (7 bin TL) ücretle satılan dondurmanın üzerinde 23 ayar yenilebilir altın bulunuyor.
Efsane lezzetlerimiz, dev üretim üssümüz, dünya genelinde pazar ağımız ile Maraş Dondurması'nın gurur markası olmaya devam ediyoruz. *280 cm, 3722 kg'lık dev çengel dondurmamız ile rekorlar kitabında yerimizi alıyoruz.
İtalya'nın Roma şehrinde doğan ve dünyaca ünlü bir dondurma hâline gelen gelato dondurma, farklı şeker çeşitleri ve farklı meyvelerle yapılan bir dondurmadır. Peki gelato ne demek? Gelato kelimesi Latince kökenli bir kelimeden türemiştir. Bu kelime donmuş anlamındadır.
Sütten elde edilen bir tatlı çeşidi olan dondurmada protein kalitesi oldukça yüksek. Ayrıca A vitamini, B vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve potasyum gibi kaynakları da içerir. Bu nedenle dondurma kasların düzenli şekilde kasılıp çalışmasına destek verir ve böylece doku kaybına engel olur.
Dondurma; süt ürünü olduğundan ötürü uygun koşullarda saklanmadığında zehirlenme riski yaratabilir. Bu nedenle; soğuk ve karanlık ortamda saklanmalıdır. Erimiş, eridikten sonra yeniden donmuş dondurmalar kesinlikle tüketilmemelidir.
Besin değeri açısından oldukça zengin olan dondurma doğru bir şekilde tüketilmediğinde boğaz, bağırsak ve midede enfeksiyonlara neden olabiliyor. Dondurmanın ısırılarak büyük parçalar halinde tüketilmemesi gerekiyor. Direkt yutulan dondurma hem mideye hem de bademciklere zarar verebiliyor.
Dondurmayı özel yapan içindeki hava. Bu hava ona hafif, kremamsı dokuyu veren şey aslında. Dondurma eridiğinde ise bu hava kayboluyor. Bu yüzden onu yeniden dondurucuya koyduğunuzda yoğun bir madde olarak donuyor ve katılaşıyor.
Dondurma genel özellikleri ele alındığında kilo aldıran bir besindir. Çünkü krema, süt tozu, meyve şurupları, rafine şeker eklenerek hazırlanır. Bu özellikler piyasada sınırsız şekilde bulunan dondurmalara aittir.
Sütle hazırlanan dondurmanın temel bileşeni kaymaktır. Süt işleme tesislerinden alınan kaymak, şeker, karajenan (deniz yosunundan elde edilen kıvam artırıcı) ya da yumurta, salep ve yoğunlaştırılmış sütle sanayi tipi karıştırıcılarda karıştırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri