Kalp kapak yapısının bozularak işlev yapamaz hale gelmesi sonucu kalp kapak hastalığı oluşur. Kapakçıklarda hastalık iki şekilde gelişebilir, kapağın daralması ve/veya yetmezliği (geriye doğru kan kaçırması). Kapak hastalıklarının sebebi genetik, ileri yaş, enfeksiyon, kalp kası hastalıkları gibi çok çeşitlidir.
Kalp kapak hastalıkları çoğunlukla başlangıç döneminde belirtiye yol açmaz. Dolayısıyla tanı ve tedavinin gecikir. Bu da kalp yetmezliği, ritim bozukluğu, inme ve kalp krizi gibi çok ciddi sağlık problemine ve hatta ani yaşam kaybına neden olabilir.
Kapak hastalıkları çoğunlukla ilaç tedavisi ya da daha ciddi durumlarda cerrahi yöntem ile tedavi edilebilir. Kapak hastalığı ciddi bir soruna yol açmıyorsa bu durumda cerrahi bir müdahaleye gerek duyulmaz. Ancak kalbin pompalama yeteneği etkilenirse kalp kapağının onarılması veya değiştirilmesi gerekebilir.
Bunlar genel olarak çabuk yorulma, halsizlik, çarpıntı, tıkanma hissi, nefes darlığı ve vücutta sıvı toplanmasının bir göstergesi olan ayaklarda şişlik ile kendini belli eder. Bazı kapak hastalıklarında ise baş dönmesi, göğüs ağrısı, hatta bayılma da görülebilir.
İlgili 19 soru bulundu
Kapak yetmezliği fazla miktarda olursa ve zamanında tedavi edilmezse kalp yetmezliğine neden olabilir. Kapak darlığı: Kapakların açıklık alanı daralmıştır. Bu nedenle kapaktan geçen kan miktarında azalma olur. Kalp bu durumu telafi etmek için daha fazla güç harcar.
Kalp kapağında kaçak genelde kalp kapağındaki yetmezlik sonucu ortaya çıkar. Yetmezliğin nedeni ise kalp kapaklarını tutan liflerin kopması veya tersine dönmesidir ya da doğuştan kalp kapağının iki yaprakçıklı olmasıdır. Sonuç olarak tam kapanamama ve geriye kaçırma oluşur.
Kalp kapak hastalığı zemininde gelişen kalp yetmezlikleri ve ritim bozuklukları ilaçla tedavi edilmekte, kapak hastalıklarının kalp üzerindeki olumsuz etkileri ilaçla büyük oranda engellenebilmektedir.
Yıllar sonra biyolojik kapaklar dejenere olmaya (çürümek) başlar. Bu süreç her hastada farklıdır. Mitral biyolojik kapak sistolde (kalp atımında) zorlanan bir kapak olduğundan, aort biyolojik kapağa oranla daha çabuk dejenere olur. Genellikle 5 yıl ila 15-20 yıl arasında değişen ömürleri vardır.
Kalp kapakçığı bozulursa, kalbin düzgün çalışmasını bozan bir durum oluşabilir. Bozuk kalp kapakları, kalbin normal olarak pompaladığı kanın, doğru yerlere gitmesini engellediğinden, kalbin fonksiyon bozukluklarına ve diğer problemlere yol açabilir.
Kalp kapakçığında yetmezlik ya da kaçak meydana geldiğinde, hastalarda nefes darlığı, yürürken soluk alamama, çarpıntı, efor yapmada güçlük çekme gibi semptomlar görülür. Bununla birlikte nefes darlığı problemi geceleri artar ve hastaları uykudan uyandırabilir.
Kalp kapak hastalıklarının ilerlemesi durumunda cerrahi tedavi yapılması oldukça önemlidir. Hastaların ameliyattan kaçınmaları, kapakçıktaki problemin artmasına neden olur ve zaman ilerledikçe ameliyat riski artabilir.
Kalp kapağında kaçak gibi hastalıklar sinsi bir şekilde de ilerleyebilir.
Kalpteki üfürüm kan akışındaki problemden kaynaklanmayabilir, ancak bu durum kalp kapaklarındaki bir sorunun belirtisi olabileceği için ileri tetkiklerle araştırılmalıdır. Doktorunuz bu amaçla sizden: Elektrokardiyografi (EKG)
Balık, tavuk gibi beyaz et ve yağsız dana etini tercih ediniz. Etin yağlı kısmını, tavuğun derisini, doymuş yağ oranı yüksek gıdalarını tüketmeyiniz (salam, sosis, pizza, pide, burger, döner vb.). Et, tavuk, balık seçeneklerini azaltarak, yerine haftada 1 - 2 kez yumurta tüketiniz.
Yaş sınırı yoktur. Genel anlamda her yaş grubu için yapılabilecek bir ameliyattır. Önemli olan hangi hastaya hangi kesi ile yaklaşılması gerektiğini ameliyat öncesi dönemde iyi değerlendirilmesi gerekir.
Aort kapakçığı tamiri dünyada zor ve nadir ameliyatlar arasında sayılırken, özellikle aort kökü rekonstrüksiyonu (tamiri), anevrizma ile birlikte olan aort kapağı bozukluklarında tamir yöntemleri artık sıklıkla uygulanmaktadır.
Kalp ve damar cerrahisi, kalp ile ilgili erken tanı ve müdahale gerektirebilecek bütün şikayetleri kapsamaktadır. Bu nedenle birimin uzmanlık alanına giren hastalıklar da kalbin kendisi, kalbi besleyen koroner damarlar, kalp kapakçıkları ve birlikte çalıştığı dolaşım sistemine (atardamarla, toplardamarlar) yöneliktir.
Biyolojik kapaklar takılmadan önce hastanın kalp ritmi çok iyi değerlendirilmelidir. Kalp ritmi düzenli olmalıdır, hasta atriyal fibrilasyonda yani düzensiz kalp ritminde ise mekanik kalp kapakları tercih edilir. Bu kapaklar özellikle 70 yaş üstünde ve kalp ritmi düzgün kapak hastaları için idealdir.
Her kapakta her kalp atışı sırasında bir kez açılıp kapanan yaprakçıklar bulunur. Bir kapak düzgün şekilde açılmaz veya kapanmazsa, kalpten vücuda kan akışı azalabilir. Mitral kapak yetersizliğinde kapakları sıkıca kapanmaz. Kapaklar kapatıldığında kan geriye doğru sızar ve kalbin düzgün çalışmasını zorlaştırır.
Mitral kapak ameliyatı genellikle 2-3 saat süren bir operasyondur.
Bundan on yıl öncesinde kalp kapakları sadece cerrahi yöntemle ve kalp akciğer pompasına girilerek tedavi edilebilirken, günümüzde ameliyatsız damardan girilerek yapılan girişimsel yöntemlerle tedavi edilebilmektedir.
Meydana gelen nefes darlığı problemleri, aslında astıma benzer bir şekilde seyretmez. Bu nedenle kalp kapağı kireçlenmesi durumunda görülen nefes darlığının hemen hemen bir kalp krizi gibi nefes darlıklarına neden olur. Bunun yanı sıra kişilerde çok şiddetli bir göğüs ağrısı oluşur.
Hafif kaçak durumunda nadiren semptomlara neden olur ve genellikle tedaviye ihtiyaç duymaz. Kaçak miktarı arttığında çarpıntı, nefes darlığı, çabuk yorulma gibi semptomlar görülebilir. Bu durumda tedavi uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri