Oksijen miktarları ve etkileri : % 23 ve yukarısı Yangın tehlikesi açısından çok tehlikeli. % 21 Normal yoğunluk (olması gereken) % 19.5 Tehlike sınırı (alt nokta)
CO2 miktarının üst limiti ile ilgili kesin bir değer olmamakla birlikte, sınır değer 1.000 ppm'dir. Dolayısıyla 1.000 ppm CO2 konsantrasyonu, iç hava kalitesi için temel kabul edilmektedir. Eğer ortam içerisinde bulunan CO2 miktarı; 1.000 ppm'den düşük ise iç ortamdaki hava, kabul edilebilir iç hava kalitesindedir.
Azot (N2) , karbondioksit (CO2) ve metan (CH4) bu sınıfa örnek olarak gösterilebilir. Örneğin karbondioksitin işyeri çalışma ortamında bulunmasına izin verilebilecek en fazla miktarı (MAK değeri; Müsadeedilebilir Azami Konsantrasyon'u) 5000 ppm (milyon hacimde kısım olarak) gibi yüksek bir değerdir.
Kapalı ve Kısıtlı Alanlar; sürekli çalışma yeri olarak tasarlanmamış, giriş ve çıkış yolları sınırlı, tamamen veya kısmen kapalı, sınırlı hacme sahip, içinde rahat hareket edilemeyen, doğal bir hava akımı olmayan veya içerisinde sınırlı miktarda hava olan alanlardır.
Pis hava, % 19'den daha az oksijen ihtiva eder ve bu tip hava karışımı bulunan yerlerdeki çalışmalarda kısa zaman içinde yorgunluk belirtileri görülür. Zehirli hava, insan hayatını tehlikeye düşüren zararlı gazlardan oluşan havadır.
İlgili 35 soru bulundu
KAPALI ALANLARDA ÇALIŞMALARDA İSG. Tamamen veya kısmen kapatılmış sınırlı bir hacmi olan, içerisinde sınırlı miktarda hava bulunan ve çalışma yeri olarak tasarlanan alanlar “kapalı ortam” olarak adlandırılır.
Havadaki oksijen ölçüm cihazı ise, dedektörleri sayesinde ölçüm yapar. Bu sayede ortamdaki havanın kaliteli olup olmadığı anlaşılabilir. Bu tür cihazlar kızılötesi ve kırmızı ışınlar göndererek algılayıcılar ile ölçümü gerçekleştirir.
Çalışma alanlarına girilmeden önce atmosferik ölçümler mutlaka yapılmalıdır. Ortamda bulunan gaz ve buharlar tespit edilmelidir. Bu ölçümler doğru kalibre edilmiş uygun gaz algılama cihazlarıyla bu konuda eğitim almış bir kişi tarafından gerçekleştirilmelidir.
Kapalı alan çalışmalarında, nemli yerlerde yapılan kaynak çalışmalarında doğru akım kullanılır. Kapalı alan çalışmalarında aydınlatma yapılması zorunlu ise 24 volt ile çalışan seyyar lambalar kullanılmalıdır.
Atmosferik koşulların güvende kalmasını sağlamak için kapalı alan düzenli olarak test edilmelidir. Eğer çalışanlar kapalı alandan çıktıktan sonra tekrar girmeleri gerekiyorsa, atmosfer tekrar test edilmelidir. Kapalı alanlarda oksijen, yanıcı ve zehirli gaz seviyeleri sürekli izlenmelidir.
Yanıcılık. Karbonmonoksit yalnızca zehirli olması ile tehlike oluşturmaz, aynı zamanda yanıcı-patlayıcı bir gazdır. Alt patlama limiti (LEL) %12,5 ve üst patlama limiti (UEL) %74 olan karbonmonoksit gazı, özellikle kapalı ortamlarda birikip bir kıvılcım kaynağı ile alev alarak patlamalara neden olabilir.
CO2 (karbondioksit), iç hava kalitesini kontrol kriterleri arasında önemli bir iç hava kirleticisidir. Normalde, atmosfer havasının hacimsel olarak %0.03'ü CO2'dir. Dış ortam havasında bulunan CO2 değeri; çevresel özelliklere göre 300 ppm ile 500 ppm arasında değişmektedir.
Havada normalde %20,8 oranında oksijen vardır ve bu yanma için yeterli bir miktardır.
Sınır CO2 miktarı ile ilgili kesin bir değer olma- makla birlikte, CO2 miktarı için sınır değer 1000 ppm en çok kabul edilen değerdir.
Yüzde 90'ın altındaki oksijen düzeyi düşük olarak kabul edilir ve bu, hipoksemiye neden olabilir. Yüzde 80'in altındaki oksijen düzeyleri, bu düzeylerde beyin ve kalp gibi organların çalışması bozulabileceğinden, gecikmeksizin müdahale gerektirir.
Ortamdaki Oksijen miktarının % 16 civarında olması yanma olayı için gerekli ortalama değerdir.
Açık ve kapalı alanlarda kullanılacak ışık sistemlerinin ihtiyaçlara ve dış etmenlere göre belirlenmesi gerekir. Kapalı mekanlarda ilk olarak gün ışığından mümkün olduğunca fazla yararlanmak amaç edilirken açık alanlarda hava kararması ile beraber en ideal aydınlatmayı sağlamak önemlidir.
Hava da patlayıcılık oluşturduğu alt patlama limiti %5 hacimsel dir. Bu uluslararası terminolijide LEL-Lower Explosive Limit olarak geçer. Üst limit-UEL(Upper Explosive Limit) ise %15 dir. Bu limitlerin alt ve üst düzeylerinde patlayıcılık oluşmaz.
Gazlar insan bünyesine etkisine göre de farklı sınıflara ayrılır. Bunlar; Page 9 a) Basit Boğucu Gazlar; Azot (N2), karbondioksit (CO2) ve metan (CH4) bu sınıfa örnek olarak gösterilebilir.
19 - Aşağıdakilerden normal şartlarda en kolay hangi madde yanar? Normal talaş.
Bununla beraber, oksijenin havadaki oranının artması yanıcı maddenin yanma ve patlama ihtimalini artırır. Oksijence zengin ortam (%22'den fazla) giysi vb. parlayıcı maddelerin şiddetle tutuşmasına neden olur.
İSG kısaltmasıyla iş hayatında yoğun olarak kullanılan iş sağlığı ve güvenliği tanımını yapacak olursak. "işyerinde işin yürütülmesi sırasında çeşitli nedenlerden kaynaklanan sağlığa zarar verebilecek koşullardan korunmak amacıyla yapılan sistemli ve bilimsel çalışmalardır" diyebiliriz.
Yer kabuğundaki minerallerin oksijenle tepkimeye girmesi sonucu oluşan kimyasal bileşikler ise atmosferdeki oksijen miktarını azaltıyor. Günümüzde atmosferdeki oksijen oranı hacimce yaklaşık %20,95.
Çözünmüş oksijen, suda çözünmüş olarak bulunan oksijen miktarına verilen isimdir. Birimi mg/L veya % olarak verilir. Tatlı suda 1 atm basınç ve 0oC'de en fazla 14,6 mg/L çözünmüş oksijen bulunur. Suda durgunluk, derinlik, sıcaklık, mineral ve kirletici varlığı arttıkça çözünmüş oksijen miktarı düşer.
Kandaki oksijen doygunluğunu gösteren SpO2 değeri, sağlıklı insanlarda yüzde 95 ile yüzde 100 arasında olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri