2) Özel Hastaneler sadece (ssk.gov.tr) adresinde yayınlanan branşlarda SSK ile anlaşmalıdırlar. 3) Bazı Özel Hastaneler anlaşmaları olmadığı branşlarda da SSK hastalarına reçete yazmaktadırlar. Bu reçeteler SSK tarafından geri ödenmeyecektir.
Özel sağlık sigortalarının birçoğunda ayakta tedavi için verilen ilaçlar, sigorta kapsamında karşılanır. Ancak Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı olmayan ilaçlar özel sağlık sigortası tarafından karşılanmaz. Standart sigortalama hizmeti devlet tarafından çalışanlar ve emekliler adına sunulan sistemlerden biridir.
Belediye Polikliniklerinde yazılan Bağ-Kur ve Emekli Sandığı hastalarına ait reçeteler eczaneler tarafından karşılanabilecek, SSK hastalarına ait reçeteler ise eczaneler tarafından karşılanmamalıdır. 2. Anlaşmalı Özel hastanelerde yazılan yatan hasta reçeteleri eczaneler tarafından karşılanmamalıdır.
Özel muayenehane, özel poliklinik, özel hastane sahibi veya buralarda çalışan hekimlerce düzenlenen reçeteler, sadece defterdarlıklarla anlaşmalı matbaalara bastırılarak kullanılacaktır. Reçetelerde belirli bir ölçü aranılmayacaktır.
f) Özel reçeteye tabi ürünler: Özel olarak belirlenen reçeteye yazılan, psikotrop ve narkotik maddeleri içeren ve bağımlılık yapma ihtimali bulunan ürünleri, ifade eder.
İlgili 33 soru bulundu
REÇETE ÜCRETİ
Hasta ister sigortalı çalışan/yakını ister sigortadan emekli/yakını olsun her reçete başına 3 kutuya kadar 3 TL, 3 kutu sonrası için ise her kutu ilaç için 1 TL ücret alınır. Eğer acil çıkışlı bir reçeteyse bu ücret alınmaz.
İlaçların reçetenin tanzim tarihinden itibaren 4 (dört) işgünü içinde SGK ile sözleşmeli (anlaşmalı) eczanelerden alınması gerekmektedir. Bu sürenin dışındaki müracaatlarda reçete muhteviyatı ilaçlar eczanece verilmeyecektir. Reçete yazıldığı tarihten itibaren hasta 4 gün içinde eczaneden ilaçları alabilir.
E-reçete kapsamında sorgulama işlemleri e-devlet ya da e-nabız üzerinden yapılmaktadır. Sorgulama işlemlerinin reçetenin son kullanım gününe kadar yapılması gerekmektedir.
Kayıt açtırmak için özel hastaneler belirli bir ücret talep ederler yapacağın şey sadece ilaç yazdırmaksa ilaç için ek bir para istemeden sadece senden hastaneye giriş ücretini alırlar başka da para vermen gerekmez.
Belirtildiği üzere raporlu ilaçlardan katkı payı alınmamaktadır. Eczaneye raporlu ilacını almaya giden bir kişi, Sosyal Güvenlik Kurumunun belirttiği gibi hiçbir para ödemesi gerekmemektedir.
* Özel hastanelerin her türlü rapor verebilecek. * Evde tedavi edilmek isteyen hastanın bakım masrafları karşılanacak. * Raporlu ilaçlarda doktorun ilacı tekrar yazması koşulu kalkacak. * İlaç raporlu hasta, 2 yıl boyunca doğrudan eczanelerden ilacını alacak.
Özel hastaneden de ilaç raporu alınabilir. Özel hastanelerde muayene ücretinin yanı sıra tahlillere de ücret alındığından dolayı rapor alma işlemi ücretli olarak yapılır.
Özel hastaneler ayrıca SGK'nın ödediği tedavi ücretinin yüzde 200'ü kadar fark ücreti de talep edebiliyor. Bir örnek vermek gerekirse; kadın hastalıkları nedeniyle özel hastaneye giden bir hasta için SGK 33.48 lira ödeme yapıyor.
Ciddi alerjik reaksiyonlar, solunum yollarında tıkanma, astım krizleri gibi şikayetler ile özel hastanelerin acil servislerine gidildiğinde ücret istenmemektedir. Yüksek tansiyon sebebi ile özel hastanelerin acil servislerine gidildiğinde ücretsiz tedavi görülmektedir.
İlaç katılım payı oranı nedir? Ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için ilaç bedelinin Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için %10'u, diğer kişiler için %20'si oranında katılım payı alınır.
Daha önce hiçbir ücret talep edilmeyen sağlık ocakları ve aile-kurum hekimlerinde (1. basamak) ilaç yazdırmak da paralı oldu. Artık bütün sigortalılar (SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı), özel hastaneye 12; devlet, eğitim-araştırma ve üniversite hastanelerine ise 5 lira ödeyecek.
Özel Hastanelerde 10 gün içinde yapılan hiç bir muayene için ücret ödenmez.
Acil servislerin acil hasta bakma yükümlülüğü var ilaç yazma değil. Elbette doktor istese hastaya ilaç yazabilir.
İhtiyacı olan serbest hekimler, aile hekimleri, veteriner hekimler, diş hekimleri, özel hastaneler, tıp merkezleri, kamu kurum ve kuruluşları kırmızı ve yeşil reçeteleri bulundukları ilin sağlık müdürlüklerinden zimmet karşılığında temin edeceklerdir.
Bu birimlerde üretilen tüm reçeteler, teknik alt yapılar hazır olana kadar eskiden olduğu gibi manuel olarak oluşturulacaktır. Yukarıda belirtilen resmi ve özel sağlık kuruluşları MEDULA hastane sistemini kullanmaya başlamaları veya teknik alt yapılarını oluşturmaları halinde e-reçete uygulamasına geçeceklerdir.
Ağız ve diş sağlığı hizmeti veren özel sağlık kuruluşlarınca düzenlenen reçete bedelleri Kurumca karşılanmaz.
İlaç yazdırılıp alınmazsa ne olur? Reçete 4 gün içinde işleme konulmazsa, geçerliliğini yitirir. Bu durumda ilacın tekrar yazdırılması ya da eczaneden ücreti mukabilinde alınması gerekir.
Hastalanırsak. Kronik hastalığı olanlar için belli süreli ilaç kullanım raporları çıkarılıyor. Hasta ilaç raporunun süresi boyunca kullandığı bu ilacı aile hekimine yazdırabiliyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu, karar üzerine SUT'ta yaptığı değişiklikle 6 Nisan'dan itibaren reçetede 4 ilaç sınırlamasını kaldırdı. Artık hekim tanısı doğrultusunda reçeteye istediği kadar ilaç yazabilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri