Çalışmamızda Sezai Karakoç'un Kapalı Çarşı adlı şiirini ve Mustafa Kutlu'nun Bu Böyledir adlı hikâyesini bu kültürel tanımlama zemininde okuyacağız.
Kapalı çarşı şiiri, duygu ve düşüncenin doğrudan değil; dolaylı olarak verildiği, bir “İkinci Yeni” şiiri örneğidir. Şiirin manasındaki müphemlik ve dağınıklık da bu şiire ait bir özelliktir. Ancak Sezai Karakoç'un “İkinci Yeni” Şairleri ile birlikte anılması sadece, bu şiiri üslup ve şekil yönüyle benimsemesindendir.
İşte 'Bir dert ki yürekler acısı, __Bir dert ki düşman başına. ' dizeleri ile belki de en çaresiz anında yaşadığı hisleri kaleme döken usta şair Orhan Veli'nin Değil adlı şiiri...
Orhan Veli Kanık (13 Nisan 1914, İstanbul – 14 Kasım 1950, İstanbul), daha çok Orhan Veli olarak tanınan Türk şairdir. Melih Cevdet ve Oktay Rifat ile birlikte yenilikçi Garip akımının kurucusu olan Kanık, Türk şiirindeki eski yapıyı temelinden değiştirmeyi amaçlayarak sokaktaki adamın söyleyişini şiir diline taşıdı.
Gurbete Kaçacağım - Ozan Çoban & Güneş Demir - YouTube. Şiir: Yaşar Miraç Müzik: Selim Atakan Yaşar Miraç'ın şiirine Selim Atakan'ın müthiş bestesi. Yeni Türkü'nün 1983 tarihli Akdeniz Akdeniz albümünde Zerrin Atakan'ın yanık sesiyle yayınlanmıştı.
İlgili 35 soru bulundu
Hanın mimarı Abdül-Ula Bin Pulad Şah, İnşaat ustası da Suca Bin Karaca'dır.
Nuruosmaniye, Mercan ve Beyazıt arasında yer alan Kapalıçarşının yapımına, Fatih Sultan Mehmet döneminde 1460 yılında başlanmış ve Kapalıçarşı 250 yıllık süreçte gelişerek büyümüştür.
Kapalıçarşı - İstanbul
Zamanla tüm bölgenin en önemli ticari merkezi haline gelen, İstanbul'un en zengin esnaflarına ev sahipliği yapan, dünyanın her yerinden gelen mücevherlerin ve kıymetli takıların ticaretinin yapıldığı Kapalıçarşı, bu yıllarda bir banka ve finans merkezi gibi de hizmet vermiştir.
Kapalıçarşı, İstanbul kentinin merkezinde Beyazıt, Nuruosmaniye ve Mercan semtlerinin ortasında yer alan dünyanın en büyük çarşısı ve en eski kapalı çarşılarından biri.
İstanbul'daki ticari hayatın kalbinin attığı bu büyük çarşının kapısında “(helâl rızık için) çalışıp çabalayanı Allah sever” mealindeki ibarenin tercih edilmiş olması elbette son derece münasiptir.
Osmanli İmparatorlarından biri olan Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Kapalı Çarşı, alışveriş pazarı ve kubbelerle kaplı bir yapıya sahiptir ve “Çarşu-yı Kebir” olarak da bilinir. Tarihi alanın ana omurgasını iki bedesten oluşturur. İnşasına 1460 yıllarında başlanan ilk bedesten Cevahir olarak adlandırılmıştır.
Fatih Sultan Mehmet'in Kapalıçarşı'nın inşaatına başladığı yıl olan 1461 Kapalıçarşı'nın kuruluş yılı olarak kabul görmüştür.. Eski zenginlerin mücevher, kıymetli maden, kürk ve murassa silah gibi değerli eşyalarının yanı sıra devlet hazinesinin büyük kısmı da buralardaki kasalarda muhafaza edilirdi.
Kapalıçarşı'da dört sene önce yaklaşık 1000 kuyumcu olduğunu kaydeden Fırat, bu rakamın bugün 800'e gerilediğini Kapalıçarşı içindeki işyeri karmasının ise 150 halıcı, 75 tekstil, 70 derici, 280 gıda, 2 bin hediyelik dükkânı şeklinde olduğunu aktardı.
Eski İstanbul un Bayezit semtinde bulunan kapalıçarşı yaklaşık 500 yıllıktır.İçinde 1 m2 den 200m2 ye kadar yaklaşık 3000 dükkan bulunmaktadır.Ağırlıklı olarak kuyumcular bulunmaktadır. Alışveriş ederken çok iyi pazarlık edilmelidir.
Kapılar: Beyazıt, Çarşıkapı, Çuhacıhan, Kuyumcular, Mahmutpaşa, Nuruosmaniye, Örücüler, Sepetçihan, Takkeciler, Tavukpazarı ve Zenneciler.
Kapalıçarşı İstanbul'un merkezinde Fatih ilçesinin Beyazıt ve Nuruosmaniye semtlerinin arasında yer alır.
Günümüzde çarşıda bulunan dükkanlar arasında Antep Pazarı, Arifoğlu Baharat, Arslan Baharat, Ayfer Baharat, Develi Baharat, Güllüoğlu ve Malatya Pazarı bulunur. Mısır Çarşısı ile Kapalı Çarşı aynı mı? diye soracak olursanız ikisinin de farklı mekanlar olduğunu hatırlatmakta fayda var.
Kuyumcular "hurda"ları çantacılara gram cinsinden verir.Fark hesaplanır ve kuyumcular kendilerine çantacılardan yeni altın alır.
Bunun nedeni, kuyumcuların müşteriye daha özel hizmet sunmak istemeleri ve altın ürünlerinin işçilik maliyetlerinin Kapalıçarşı'ya göre daha yüksek olmasıdır. Ayrıca, kuyumcular genellikle daha kaliteli malzemeler kullanırlar ve bu da maliyetleri artırır.
Kapalıçarşı 110 bin 868 m2'lik bir alana yayılmış, 45 bin m2 kapalı alana, 65 sokak üzerinde 3600 dükkan ve toplam 14 hana sahip. Günümüzde çoğu değişikliğe uğrasa da Kapalıçarşı'nın sokakları ve hanlarının taşıdığı adlar ile eskiden orada ne yapıldığını, ne satıldığını anlamak mümkün.
Her şekilde, Kapalıçarşı'nın resmi kuruluşu 1461 olarak kabul ediliyor. Daha sonraki yıllarda farklı padişahların yaptıkları eklemelerle çarşı genişledikçe genişlemiş ve 61 sokak ve 4.000 civarında da dükkanın bulunduğu 31.000 m2'lik bir kompleks haline evrilmiş.
İstanbul'un tarihi, turistik ve ticari yapılarından biri olan ve Fatih Sultan Mehmet döneminde inşa edilen Kapalıçarşı'daki, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün mülkiyetinde olan ve halı, turistik eşya, çanta, takı, giysi satılan dükkanların bulunduğu Bedesten'in kapısına Fatih Kaymakamlığı tarafından tahliye tebligatı asıldı ...
Kapalıçarşı, tarih boyunca halı, altın, antika gibi değerli eşyaların müzayedeyle satıldığı ünlü bir pazar yeriyken, günümüzde turistlere yönelik imitasyon saatler, çantalar, giysiler, aksesuarlar, baharatlar ve lokumlar gibi ürünlerin satıldığı bir merkeze dönüşmüştür.
1597 yılında Padişah III. Murad'ın eşi Safiye Sultan'ın emriyle yapımına başlanan ve inşaatı 67 yıl süren Yeni Cami külliyesinin arastası olarak inşa edilen çarşı, caminin giderlerini karşılamak amacıyla inşa edildi.
Bedesten, Farsça kökenli bir kelime olup, değerli malların satılması için inşa edilmiş, kubbelerle örtülü ve genellikle dikdörtgen planlı büyük yapılara verilen addır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri