"Morocco" kelimesi; Latince'deki "Morroch" kelimesinden gelir. Morroch, Latince'de Murabıtlar ve Muhavvidler'in başkentleri olan
Fas hangi kıtada yer almaktadır diye bir soru sorulduğunda cevap Afrika kıtası olacaktır. Kuzey Afrika bölgesinde yer alan ve Atlantik Okyanusu'ndan Akdeniz'e uzanan bir kıyı sahiline de sahip olan Fas; doğu ve güneyde Cezayir, kuzeyde İspanya, güneyde ise Moritanya ile çevrelenmiş bir konumdadır.
Fas'taki ana din, resmî devlet dini olarak kabul edilen İslam'dır. Resmi olarak nüfusun %99'u Müslüman ve bunların da neredeyse tamamı Sünni'dir. Fas'taki Müslümanların çoğu Sünniliğin Mâlikî mezhebindendir. Yapılan anketler, nüfusunun %80-95'inin en azından bir şekilde dindar olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Faslılar (Arapça: المغاربة el Mağariba), Kuzeybatı Afrika'da konumlanan Fas'ta yaşayan, kökleri Berberiler ile Araplara dayanan halktır. Bugün 35 milyonu Fas'ta olmak üzere Fransa, İspanya, Hollanda, Belçika gibi ülkelerde de büyük gruplar halinde yaşamaktadırlar.
8. yy'dan itibaren çeşitli hanedanlar tarafından yönetilen Fas toprakları 1912'de Fransa ve İspanya'nın himayesi altına girmiştir. Fas, 1956'da bağımsızlığına kavuşmuş ve anayasal monarşi rejimiyle idare edilmeye başlanmıştır.
İlgili 29 soru bulundu
Resmi ve baskın dini İslam olan ülkenin resmi dilleri ise Arapça ve Berbericedir. Fas; Afrika Birliği'nin, Arap Ligi'nin, Büyük Mağrip Birliği'nin, Frankofon'nun, İslam Konferansı Örgütü'nün, Akdeniz Diyaloğu grubunun ve G77'nin üyesidir.
Arapça'daki anlamı ise "akşam" demektir. İngilizce adı "Morocco", Fransızca'da "Maroc" olan ülkenin adı, ülkenin ortasında bulunan Marrakech (Marakeş) şehrinin isminden türemiştir.
Fas'ın ülke adı dillere göre farklılık gösterebiliyor. Bu da seyahat planlama aşamasında biraz kafa karıştırıcı olabiliyor. Fas'ın kendi dilindeki adı, en batıdaki yer anlamına gelen El-Magrip. İngilizce ismi Morocco, Fransızca adı ise Maroc.
Türk vatandaşları, ülkeye giriş tarihinden itibaren 6 ay süreyle geçerli pasaport hamili olmaları halinde Fas'a yapacakları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
İslam hukukuna dayalı olan Fas'ta resmi olarak Müslümanların alkol tüketmesi yasak fakat uygulamada tolere ediliyor. Mağaza, bar ve restoranlarda Ramazan ayı dışında alkol satışına izin veriliyor.
İspanyol güçlerini Fas Sultanının askerleri de desteklemiştir. Savaş sonucunda İspanyollar, Mostaganem Kalesinin kuşatmayı bıraktı ve Fas topraklarından çekilme kararı aldı. Böylece Fas topraklarında Osmanlı hakimiyeti başladı. Osmanlı İmparatorluğu'nun kesin zaferi.
Dünyanın en büyük fosfat yataklarına sahip olan Fas, ekonomisini tarım, imalat, balıkçılık ve turizm sektörü gelirleri ve dış ülkelerde çalışan Faslıların ülkeye getirdikleri dövizlerle ayakta tutmaktadır.
Bir çok yönüyle eşsiz bir ülke olan Fas, Afrika ülkesi olmasına rağmen coğrafi açıdan Avrupa'ya yakın olması nedeniyle kültürel, ekonomik ve siyasi açıdan diğer Afrika ülkelerinden farklılık göstermektedir. Kuzeyinde Akdeniz, batısında Atlantik Okyanusu ile çevrili olan ülkede Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir.
Fas'a gitmek için en doğru zaman Ekim ve Mayıs ayları arasındaki dönem. Yaz aylarında hava 50 derecenin üzerine çıktığı için o aylardan uzak durmalısınız. Eylül ayında hava 40 derece civarında oluyor. Mustafa daha önce bu tarihlerde Marakeş'i ziyaret ettiği için gündüzlerin çok sıcak olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
Fas'ta konaklama maliyeti, kısıtlı bütçeyle seyahat edenler için son derece ucuz olabilir. Bir şehir merkezindeki ucuz bir yurt yatağı, gecelik 5 dolara kadar düşebilir. Yemekler kişi başı 2 $ gibi düşük bir fiyata mal olabilir ve otostop ve kamp, şehirler arasında seyahat etmenin yaygın yollarıdır.
Fas Mutfağında Sabah Kahvaltısı
Faslılar için kahvaltı, güne enerji dolu başlamanın önemli bir parçasıdır. Genellikle kahvaltıda taze ekmek, zeytin, peynir, reçel ve bal gibi yaygın malzemeler bulunur.
Gelelim Fas Marakeş Gece Hayatına… Bu şehirde gece hayatı aslında şehir hayatına göre çok kaliteli diyebiliriz. Şehir merkezinde hayat ne kadar ucuz ise gece hayatı da bir o kadar pahalıdır.
Fas, Kuzey Afrika'da, Mağrip olarak adlandırılan bölgenin batısında, Ku- zey Atlantik Okyanusu ve Akdeniz'in kıyısında yer alan 32,3 milyon nüfusa sahip bir ülkedir. Nüfusun yaklaşık yüzde 99'u Arap-Berberi (yüzde 40 ora- nında Berberi) ve yaklaşık yüzde 99'u Müslümandır.
İslam Fas'ta en yaygın din olup devletin resmi dinidir. Fas'taki Müslümanların çoğu Sünni olup Maliki mezhebindendir. Ülkenin ikinci en büyük ve İslam'dan önceki dini ise Hristiyanlıktır. Ülkede çok az sayıda Yahudi olup birçoğu İsrail'e göç etmiştir.
erkekler Marakeş kot pantolon veya şort, gömlek ve kapalı ayakkabı giyebilir. Bir blazer ceket, bir erkek ziyaretçinin gardırobuna kabul edilebilir bir ektir. Ancak, Kasım ayında ziyaret ediyorsanız, örtbas etmek en iyisidir. Kadınlar, göğüslerini ve omuzlarını korumak için uzun bir tunik giymelidir.
Resmi dil Arapça'dır. Bunun yanı sıra ülkede çok sayıda var olan Berberilerin kullandığı Berberice dili ve bunun alt dili olan Shelha dili de konuşulmaktadır. Resmi dairelerde Fransızca kullanıldığı gibi, ülkenin kuzey kesiminde İspanyolca da konuşulur.
Genel Durum. İspanya'dan ve Fransa'dan 1956'da bağımsızlığını kazanan Fas, 1963 yılından bu yana iki meclisli parlamenter monarşiyle yönetiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri