Müddetname yaklaşık olarak 1 ya da 2 hafta içerisinde hazırlanmaktadır.
Suçun işlendiği tarih dikkate alınarak ceza indirim oranlarıyla birlikte müddetnamede bulunan süre hesaplanır. Bu belgede kişinin bazı bilgileri ile beraber ne zaman cezaevine gireceği ve ne zaman cezaevinden çıkacağı yani tahliye olacağı tarih de yazmaktadır.
Müddetname, hükümlünün açıklanması geri bırakılan, ertelenen hapis cezaları ile adli para cezaları dışındaki, kesinleşmiş ve ceza infaz kurumunda infaz edilmesi gereken hapis cezalarına dair bilgilerin bulunduğu bir belgedir. Adından da anlaşılacağı üzere hükümlünün ne kadar süre cezaevinde kalacağını gösterir.
Müddetname hazırlandıktan sonra Cumhuriyet Savcısı tarafından imzalanır. Hazırlanan bu belge hükümlüye Cezaevi İdaresi tarafından tebliğ edilir.
Eğer ki adliyede zorluk yaşarsanız 155'i arayıp teslim olduğunuzu bildirebilirsiniz. Cezaevine polisler sizi teslim ettikten ''Girdi Çıktı İşlemleri'' yaklaşık olarak 3-10 gün sürecektir.
İlgili 31 soru bulundu
Kiracı taşınmazı erken boşaltırsa dava kısa sürebilir. Kiracı tahliye davasında mahkeme süreci genel olarak 3 ay ile 1.5 yıl arasında değişim gösterebilmektedir.
Kiracının İcra Takibine İtiraz Etmemesi Halinde Tahliye Davası Borçlu kiracının Adi Kiralara ve Hasılat Kirasına İlişkin Ödeme Emrinde belirtilen 7 günlük süre içerisinde takibe itiraz etmemesi ve 30 gün içinde ödeme yapmaması halinde takip kesinleşecektir.
Müddetname neden geç kaldı? Müddetname hazırlanmadan önce daha önce alınan mahkumiyet hükümleri için içtimaya gönderilerek hesaplama yapılması talep edilir, bu durum sürecin uzamasına sebebiyet vermektedir.
Hazırlanan Müddetname sonradan değişebilir mi? Hazırlanan müddetname, hükümlü ile ilgili mahkeme tarafından cezasında değişiklik olması durumunda tekrar düzenlenecektir.
Müddetnamenin yanlış hesaplandığı veya baska bir bilgi itibariyle hatalı olduğu düşünülüyorsa, ya kararı veren Ceza Mahkemesine veyahut infazın yapıldığı yerde, kararı veren mahkemenin muadili olan Ceza Mahkemesine hitaben yazilacak bir dilekce ile müddetname hakkında itirazda bulunulabilir.
Müddetname hesaplamasını cumhuriyet savcısı yapar. Belgeyi düzenleyen cumhuriyet savcısının yanında zabıt katibinin de belgede imzası olur.
Hükümlü ile birlikte Müddetnamenin ceza infaz kurumuna gönderilmesi gerekmektedir. Bu belgenin olmaması hükümlünün kabul edilmesine mani değildir. Hükümlü mahkeme ilamı ile teslim alınarak müddetname tanzimi için dosyası ilgili savcılığı gönderilir.
Kişinin almış olduğu tüm cezalardan gözaltı ve/veya tutuklulukta geçirdiği süreler indirildikten sonra bulunan tahliye tarihine hak ederek tahliye tarihi denir.
Müddetname (Cezaevi Konusu)
Müddetname aynı zamanda cezaevlerinde bulunan mahkumların salınmasında da kullanılmaktadır. Ceza infaz sisteminde, mahkumlara verilen cezaların belirli koşullar altında infazının durdurulması veya serbest bırakılması için müddetname düzenlenebilir.
Bu merciinin vermiş olduğu karar kesindir ve bu karara karşı bir itirazda bulunulamaz. Müddetnameye hükümlü tarafından yapılan itiraz, hükmü veren mahkeme tarafından reddedilir ise Ceza Mahkemesi Kanunu 268.maddesine göre yedi gün içerisinde itiraz edilebilmektedir.
Hükümlüler kendi istekleri, toplu sevk, güvenlik hastalık, eğitim gibi sebeplerle nakledilebilirler. Ancak bu nakil öncesinde hükümlü muayene ettirilir. Muayene sonucunda yola çıkarılamayacağı anlaşılanlar derhal sağlık kuruluşuna sevk edilir.
Ağırlaştırılmış müebbet ile süreli hapis halinde en çok 36 yıl, Müebbet ile süreli hapis halinde en fazla 30 yıl, Tekerrür şeklinde işlenen suç nedeniyle müebbet halinde 33 yıldır.
Karar sonrası kiracıya 15 günlük taşınmazı boşaltma süresi verilir. Bu 15 günlük süre kiracıya kararın tebliği ile başlar ve süre sonunda kiracının taşınmazı boşaltması beklenir. Bu süre içerisinde kiracı taşınmazı boşaltmaz ise ev sahibinin isteğine göre bir miktar daha süre tanınabilir.
Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gündür. Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlar. Belirtilen sürede kira parası ödenmediği takdirde ev sahibi tarafından tahliye davası açılabilir.
Yeni ev sahibinin kiracıyı tahliye etmesi için konut satışı gerçekleştikten sonraki 1 ay içerisinde kiracıya bunu yazılı olarak bildirmesi gerekmektedir. Devam etmekte olan kira sözleşmesini sona erdirmek için de 6 ay sonra dava açabilmektedir.
Kiracıların Mahkeme tarafından alınan kiracı tahliye kararına uyması gerekir. Verilen karar sonrasında kiracıya 15 günlük taşınmazı boşaltma müddeti tanınır. Bu 15 günlük süre zarfında kiracı taşınmazı boşaltması gerekir.
Tahliye kararlarına karşı istinaf yolu açıktır. Ancak davalının istinaf etmiş olması hükmün icrasını durdurmaz. Yani tahliyeyi durdurmaz. Tahliyenin durdurulması isteniyorsa tehri icra davası açılabilir.
Tahliye taahhütnamesinin tarihi, kira sözleşmesinin düzenlenmesi tarihinden sonraki bir tarih olmalıdır. Kira sözleşmesiyle birlikte veya kira sözleşmesinin yapıldığı tarihten önce verilen tahliye taahhütnamesi geçersizdir. Çünkü bu halde kiracının serbest iradesi ile tahliye taahhüdünde bulunduğundan söz edilemez.
Cezaevleri Tüzüğünün 69. maddesi şöyledir: “69. Hükümlüler, cezalarının son günü öğleden önce tahliye edilirler, ancak pazar veya resmi tatil günleri tahliye edilmeleri gereken hükümlüler önceki gün tahliye edilebilirler.”
Bu süre, 31 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla doldu. Süre dolmadan önce TBMM'de yeni bir yasal düzenleme yapıldı. Denetimli serbestlik tedbirine 5 yıl ve daha az süre kalanlar cezaevine geri dönmeyecek. Ama denetimli serbestlik için cezası 5 yıldan fazla olanlar, cezası daha yüksek olanlar, cezaevlerine geri dönmüş olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri