Dolayısıyla, kapanış tasdiki yaptırılmamasının Vergi Usul Kanunu açısından bir müeyyidesi bulunmamaktadır. Yevmiye defterinin kapanış onayının yaptırılmaması halinde, Türk Ticaret Kanunu gereği 13.949 lira idari para cezası kesilir.
TTK'nun 562/1-c maddesi hükmü gereğince “Ticari defterlerin açılış veya kapanış onaylarının yaptırılmaması” nedeniyle her bir defter ve işlem için 2023 yılında 31.097 TL idari para cezası uygulanabilecektir.
1.4- Kapanış tasdikleri
VUK'nda yasal defterlerin kapanış tasdiki konusunda herhangi bir düzenleme yapılmamıştır. Ancak, gerek pratikte yerleşen genel uygulama gereği, gerekse TTK açısından zor durumda kalmamak adına, yevmiye defteri için TTK'nda yer alan süreler içinde kapanış tasdikinin yapılması gerekir.
— Türk Ticaret Kanununun 562. maddesi uyarınca ticari defterlerine açılış ve kapanış onaylarını yaptırmayanlar 2022 yılında 13.949 Türk Lirası idari para cezasıyla cezalandırılır.
Türk Ticaret Kanunu'nda, ticari defterlerin açılış veya kapanış onaylarını noterde zamanında yaptırmayanlara 2023 yılı için 31.097 TL idari para cezası öngörülmüştür.
İlgili 24 soru bulundu
Dolayısıyla, hesap dönemi takvim yılı olan gerçek ve tüzel kişi tacirler tarafından tutulan 2021 yılına ait yevmiye defterlerinin kapanış onaylarının en geç 30 Haziran 2022 tarihine kadar noterlere yaptırılması gerekmektedir. Ancak, bu zorunluluk yevmiye defterini fizikî ortamda tutan tacirler içindir.
Kapanış tasdiki yaptırmayanlar, iflas ettikleri takdirde, ''taksiratlı müflis” sayılırlar (İİK Md. 310/5) ve Türk Ceza Kanunu'nun 507. maddesine göre cezalandırılırlar. Ticari defterlerine kapanış tasdiki yaptırmayan mükelleflerin, defterlerini delil olarak kullanamamaktan dolayı büyük zararlara uğraması mümkündür.
Bilindiği üzere, Vergi Usul Kanunu'nda kapanış tasdikine ilişkin herhangi bir zorunluluk getirilmemiş, açılış tasdiki yeterli ve zorunlu sayılmıştır.
Tasdik Ettirmemenin Cezası:
Yeni TTK'n un 6335 sayılı yasa ile yenilenen son haline göre, ticari defterlerin açılış ve kapanış tasdiklerini yaptırmayanlara 4.000,00. -TL idari para cezası verilecektir.
Defter tasdik edilmezse ne olur? Defter tasdik cezası Tutulması zorunlu olan defterlerden herhangi birini tutmayan mükelleflere, birinci derece usulsüzlük cezası uygulanır. Vergi Usul Kanununun kayıt kurallarına ait hükümlerine uymayan mükelleflere, birinci derece usulsüzlük cezası uygulanır.
Yüz sayfadan fazla olan defterlerin küsuratı elli sayfaya kadar olursa ücret alınmaz. Elli ve daha fazla olursa 2,78 TL ücret alınır. Ara ve kapanış onaylamalarında maktu olarak 2,78 TL ücret alınır.
Kanun 2011 de çıktı ve bu yıla ait defterler 2012 haziran ayına kadar kapanış tasdikine tabi tutuldu. Yeni ttk'nın kabul tarihi 2011 olmakla birlikte, yürürlük tarihi 01/07/2012 olup, ilk kapanış tasdiki 2012 defterleri için 2013 yılında yapıldı diye hatırlıyorum.
1- 300 sayfadan fazla olan defterlerden her 100 sayfa için 300.00 TL. fazla tasdik ücreti alınır. 2- Her şube için % 20 İlave tasdik ücreti alınır.
Kapanış onayının son günü, Normal hesap dönemlerinde 30 HAZİRAN 2023'tür. Ancak; bu yıl 30 Haziran Tarihi tatile rastladığı için, İlk çalışma günü olan 03.07.2023 tarihine kadar yapılması gerekir. Yevmiye defterinin kapanış onayını (tasdiki) 03.07.2023 Tarihine kadar yaptırması gerekir.
Açılış ve kapanış onaylarına dair
Açılış onayı, hesap döneminin ilk ayına ilişkin olarak alınan elektronik defter beratını; Kapanış onayı ise hesap döneminin son ayına ilişkin olarak alınan elektronik defter beratını ifade eder.
“Yevmiye defterinin kapanış onayı, izleyen faaliyet döneminin altıncı ayının sonuna kadar, yönetim kurulu karar defterinin kapanış onayı ise izleyen faaliyet döneminin birinci ayının sonuna kadar notere yaptırılır.”
defter tasdik ücretleri ödeyerek defterlerini tasdik ettirmelidir. Nitekim kanuni süre içinde işlemi tamamlamayanlar usulsüzlük cezasına çarptırılır. Kanuni süre sona erdikten 1 ay sonra tasdik edilirse, hiç edilmemiş sayılır ve geçersiz olur.
Türk Ticaret Kanunu kapsamında tutulan defterlerin tamamı için onay zorunluluğu vardır. Açılış onay zamanı Türk Ticaret Kanunu ile Vergi Usul Kanunu'nda aynıdır. Türk Ticaret Kanunu kapsamında tutulan defterlerden yevmiye defteri ile yönetim kurulu karar defteri ayrıca kapanış tasdikine tabidir.
Vergi Usul Kanununun 222 nci maddesinde ise; defterlerini ertesi yılda da kullanmak isteyenlerin Ocak ayı içinde, hesap dönemi Maliye Bakanlığınca tespit edilenlerin ise bu dönemin ilk ayı içinde “Tasdik Yeniletmeye” mecbur oldukları açıklanmıştır.
Peki, müdürler kurulu karar defteri tutulmazsa veya saklanmazsa ne olur? Müdürler kurulu karar defterinin mevcut olmaması veya hiçbir kayıt içermemesi yahut saklanmaması hallerinde, sorumlular 6.000 TL'den 73.000 TL'ye kadar olmak üzere adlî para cezasıyla cezalandırılırlar.
Bakanlık görüşüne göre, 1- Defterlerin KAPANIŞ tasdiklerinin, iş yerinin, iş yeri olmayanlar açısından ise ikametgahının bulunduğu yer noterliği tarafından yapılması gerekmektedir. yapılması gerekmektedir.
2020 YILI Yevmiye defteri için 2021 yıl Ocak ayında yapılan ara tasdik aynı zamanda 2020 yılı kapanış tasdikidir. Ayrıca kapanış tasdiki yapılmaz.
Defter Kapanış Tasdiki Nedir ? Defter kapanış tasdik işlemini 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunun 64. Maddesinde düzenlenmiştir. Fiziki ortamda tutulan defterlerden yevmiye defterinin kapanış tasdiki “izleyen faaliyet döneminin altıncı ayının sonuna kadar” yapılması zorunludur.
Kapanış tasdikini 31.01.2023 tarihi ne kadar yaptırmayan mükelleflere TTK'nun 562/1-c maddesi hükmü gereğince idari para cezası kesilir. Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.
Kapanış onayının son günü, Normal hesap dönemlerinde 30 HAZİRAN 2023'tür. Ancak; bu yıl 30 Haziran 2023 Tarihi tatile rastladığı için, İlk çalışma günü olan 03.07.2023 tarihine kadar Yevmiye Defterlerinin kapanış tasdiklerinin yapılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri