Ayağını Yorganına Göre Uzat sözü de bir atasözüdür. Ülkemizde insanlar tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.
Gücü nispetinde iş yapmalı ve gücünün üzerindeki işlere kalkışmamalıdır. Genellikle ekonomik anlamda kullanılan "ayağını yorganına göre uzat" atasözü "öğüt" niteliğinde bir kelimedir. Günümüz şartlarında özellikle 'faizli borca girenler için' öğüt niteliğinde en çok kullanılan atasözü bu atasözüdür.
AYAĞINI YORGANINA GÖRE UZAT ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Giderini mutlaka gelirine uydurmalısın. Harman Sonu Dervişlerindir atasözünün anlamı demek? Rüzgârın Önüne Düşmeyen, Yorulur atasözünün anlamı demek?
ayağını yorganına göre uzatmak bir atasözüdür.
Ayağını yorganına göre uzat atasözünün anlamı şu şekildedir;
Hayatını dengeli, düzenli yaşamak isteyen insan muhakkak gelirini, giderine göre ayarlamalıdır. Kişi, gelirinin ve giderinin farkında olmalıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
Kişiler gelir ve gider dengesini düzgün bir şekilde ayarlayamazlarsa sıkıntılar yaşarlar.
Bu atasözünde 12 tane ünlü harf vardır.
Atasözünün ortaya çıkışı ile ilgili kesin bir hikaye bulunmamaktadır. Ancak bu sözün, geçmişte zorlu yaşam koşullarına sahip olan insanlar arasında yaygın olduğu düşünülmektedir. Özellikle tarımsal faaliyetlerle uğraşan insanlar, gelirlerini doğru bir şekilde yönetmek ve ihtiyaçlarına göre hareket etmek zorundaydılar.
Damlaya Damlaya Göl Olur; Şu an biriktirilen ufak bir kazancın, yarın daha büyük kazanca dönüşeceğini anlatan bir atasözüdür.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
Kötü günler için paramızın bir kalanını saklayıp kötü günde kullanmalıyız.
GÜN DOĞMADAN NELER DOĞAR ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Beklenmedik bir sırada umut verici durumlarla da karşılaşma imkânı vardır. Dünyada Tasasız Baş Bostan Korkuluğunda Bulunur atasözünün anlamı demek?
Evdeki hesap çarşıya uymaz atasözü, önceden yapılan planların her zaman istendiği gibi gitmeyeceği anlamına gelmektedir.
"Bir birey çevresindeki insanlara nasıl davranırsa aynı davranışlardan karşılık görür" anlamında bir atasözüdür.
İnsan ne kadar çok şey bilirse bilsin, bilmediği şeyler daha fazladır. Çok bildiğinden kendine çok güvenen kişi, bilmediği şeylere de karışır ve bunlarda yanılır.Bir insan çok bilgi sahibi olabilir. Ama bu demek değildir ki her şeyin mahiyetini biliyor. Onun da bilmediği, inceliğini kavramadığı bir çok şey vardır.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
Baştakilerin tutumu bozuk olan toplumda her şey bozuk olur.
Açıklaması : İnsan istedikten sonra her yaşta eğitilebilir.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir. Çivi çiviyi söker ve denize düşen yılana sarılır sözü de sık sık kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri