Eğer yapılan kaplamalarda açıklık varsa, bakteri birikimi ve çürük oluşumu başlamaktadır. Dentin tabakası, diş minesi kadar dayanıklı değildir ve hassasiyete neden olabilmektedir. Ayrıca, açıkta kalan dentin dokusu zaman içinde diş çürümesine sebep olmaktadır.
Diş Hekimine Başvurun: Diş kaplaması altındaki dişte çürüme belirtileri fark ettiğinizde, hemen bir diş hekimine başvurun. Diş hekimi, dişlerinizi muayene ederek çürüğün durumunu ve ilerleme seviyesini değerlendirecektir.
Sonuç olarak:tüm tedavi yöntemlerinde olduğu gibi,hekim tarafından başarılı şekilde yapılmış,hasta tarafından temiz bakılmış ;diş ipi ,ara yüz fırçası dahil düzenli fırçalama yapılmış restorasyonlar güvenlidir.Taşıyıcı kesilmiş dişler çürümez ,sallanmaz ve yıllar boyu hastaya hizmet etmeye devam eder.
Porselen diş kaplamaların ömrü yaklaşık 10 ila 12 yıl arasında değişir.
Zirkonyum dişin tek başına, herhangi bir sebep olmaksızın başarısız olması enderdir, ancak yaşanan tramvalar sonucu tacın kırılması nadir değildir. Kronlar, herhangi bir şekilde çürümezler. Ancak yeterli ağız ve diş bakımının sağlanmadığı durumlarda, zirkonyum altındaki diş çürüyebilir.
İlgili 19 soru bulundu
Çoğu zaman kaplamanın altındaki diş çürükleri ağrı veya hassasiyet ile kendini gösterir. Ayrıca dişte renk değişiklikleri veya kırılma gibi belirtiler de olabilmektedir.
Kaplama Diş Sökümü Zor Mu? Kaplama yapılan dişlerin sökülmesi zor değildir. Maksimum 1 saat içerisinde dişlerinizin büyük bir kısmındaki kaplamalar çıkarılır. Böylelikle detaylı muayene yapılarak çürük ya da diğer sorunlarınız tespit edilir.
Bu nedenle kaplamanın kesilerek diş üzerinden hareket ettirilmesi gerekir. Güvenli bir biçimde çıkarılan diş kaplamalarının yerine yenileri yapılır ve uzun yıllar sağlıklı bir biçimde kullanılabilirler.
Kaplama düşme sonrası bir yapıştırıcı yardımı ile kolayca eski yerine yapıştırılabilmektedir. Düzgün bir şekilde ve kaliteli yapıştırıcı ile yapıştırmanın ardından yeniden kaplama düşmesi gibi bir sorunla karşılaşabilirsiniz. Çünkü diş hekimlerinin kullandığı bu yapıştırıcılar eczane veya marketlerde satılmamaktadır.
Kök yüzeyi açığa çıkar ve dişte sıcak soğuk hassasiyeti oluşur. Bu alanlar aynı zamanda temizlenmesi zor alanlardır ve dişlerde çürükler oluşturulabilir. Yetersiz hijyen sebebiyle kaplama altında biriken besin ve diş taşları çürüğe sebep olur. Tedavi ertelenirse kanal tedavisi veya diş kaybıyla sonuçlanabilir.
Diş Kaplama Temizliği Nasıl Yapılır? Diş kaplamaları iyi bir ağız bakımı ile uzun yıllar kullanılabilir. Diş kaplamalarının rutin ağız ve diş bakımından bir farkı yoktur. Günde en az iki kez dişlerin fırçalanması, ağız sağlığı için diş ipi ve gargara kullanması gerekir. 6 ayda bir diş hekimine kontrole gidilmelidir.
Kaplamaların koku yapması çoğunlukla ağız hijyeni eksikliğinden dolayıdır. Bunun yanısıra eskiyen kaplamaların diş eti uyumları bozulur ve diş ile kaplama arasına yiyecek kaçmaya baslar. Bu da temizleme problemi yarattığından ağız kokusu kaçınılmaz olur.
Dişe bakıldığında kahverengi veya siyah renklenmeler bulunuyorsa çürük varlığından şüphe edilir. Ardından hekim dişi muayene eder. Dişte siyah veya kahverengi renklenme olmasa bile diş içten çürümüş olabilir. Bu durumun varlığını belirlemek için ağzın genel bir röntgeni çekilmektedir.
Eğer kaplama yapılan dişlerde ağrı devam ediyorsa, diş hekimi ile iletişime geçmeniz önerilir. Diş hekiminiz ağrının nedenini teşhis etmek için muayene yapacak ve gerektiğinde röntgen çekebilir. Tedavi, ağrının nedenine bağlı olarak farklılık gösterir.
Kaplama Sıkıntıları
Eğer kaplama düzgün yerleştirilmemişse veya zamanla gevşemişse, bakterilerin kaplama altına sızmasına ve iltihaplanmaya neden olabilir. Diş Eti Hastalıkları: Diş eti hastalıkları da kaplama altında iltihaplanmaya neden olabilir.
Kaplamalar çıkarılarak kanal tedavileri yapılabildiği gibi bazen kaplamaları çıkarmadan uygun yerlerinden sanki normal bir diş gibi kavite açılarak ta kanal tedavisi yapılabilmektedir.
İşlem dişlere tek tek uygulanır. Kaplama sonucunda düşlerdeki gibi doğal ve beyaz gülüşlere kavuşulur. Porselen kaplamaların ömrü, uzmanlar tarafından ortalama olarak 5 ila 10 yıl kadar nitelendirilmektedir. Kaplamanın kalıcılık oranı kişinin ağız ve diş sağlığına ne kadar önem verdiği ile ilgilidir.
Evet tek diş için kaplama tedavisi uygulanabilir. İşlevini yitirmiş veya görsel estetik açısından diş kaplama tedavisi önemli bir detaydır.
Köprü Diş Malzemesi Seçimi ve Ömrü Arasındaki Bağlantı
Kaliteli malzemeler kullanıldığında, köprü dişler daha uzun ömürlü olabilir. Genel olarak, köprü dişler 10 yıl veya daha uzun süre dayanabilir. Ancak kişisel alışkanlıklar, ağız hijyeni ve diğer faktörler bu süreyi etkileyebilir.
Eğer kaplama dişiniz hava alıyorsa, hemen panik yapmayın. Bir diş hekimine başvurarak durumu değerlendirmeli ve uygun tedaviyi belirlemelisiniz. Genellikle, hava alan kaplama dişin onarılması veya tamamen değiştirilmesi gerekebilir. Ancak, bu durum diş hekiminizin yapacağı değerlendirme sonucunda belirlenir.
Söz konusu diş kaplama olduğu zaman hastalar, porselen diş mi, zirkonyum diş mi sorusu en çok sorulan soruların başında gelmektedir. Estetik görünüm sağlaması ve diş eti için faydalı olduğundan dolayı daha çok zirkonyum diş kaplamalar daha çok tercih edilmektedir.
Diş kaplama işlemi, herhangi bir problem çıkmaması durumunda 3 seans içinde tamamlanır, fakat dişin ve hastanın durumuna bağlı olarak işlem hızlandırılıp kaplama dişi 2 seansta da tamamlamak mümkündür. Önemli olan nokta ise, her seans arasında 2-3 gün olması diş kaplamasının yerleşmesi açısından daha iyi olacağıdır.
Aşırı karbonhidrat, şeker, asitli ve kolalı içeceklerin alınmasından mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Tüm protez tiplerinde kabuklu kuru yemiş benzeri çok sert gıdaların kabukları dişlerle açılmamalı, sakız ve taze ekmek gibi kron veya köprüyü yerinden oynatabilecek yapışkan gıdalar dikkatli çiğnenmelidir.
Diş estetiği ya da gülüş dizaynı başlığı altında geçen bu işlem son dönemlerde oldukça popüler. Bu gibi farklı birçok sebepten yapılan porselen kaplama diş kırılması ile sonuçlanabiliyor.
Diş kesilmeden kaplama yapılmamaktadır ancak lamine yapılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri