En arkada bulunan 20'lik dişlerde besin artıkları çok kolay birikebilir. Yeterince düzgün ve düzenli fırçalanamadığında- ki arka bölgeye ulaşmakta güçlük çekilebileceğinden - çürükler daha çabuk oluşabilmektedir.
Yukarıda bahsettiğimiz gömülü yirmi yaş dişi sorunu için normal bir diş çekim işlemi uygulanmamaktadır. 20'lik diş çekimi yerine gömülü kalmış dişler için cerrahi bir operasyon yapılır. Ufak bir ameliyatla diş alınır ve hasta bir süre o bölgeyi kullanamaz.
ÇÜRÜMÜŞ 20 YAŞ DİŞLERİ DİĞER DİŞLERİ DE ÇÜRÜTÜR
Çürümüş olan yirmi yaş dişleri sürekli temasta oldukları ikinci büyük azı dişlerinin de çürümesine neden olabilirler.
20'lik Diş Çekimi
20'lik diş çekimleri diş üzerinde olumsuz bir komplikasyona neden olmaz. Ancak çekilecek olan 20'lik diş gömülüyse, bu müdahalelerde bazen diş eti dokusu zarar alabilmektedir. 20'lik dişleriniz yüzeye çıkmamış ya da yanlış pozisyonda çıkmışsa, bu dişleriniz gömülü ya da sıkışık durumda olabilir.
Diş çürümeleri: Sıkışmış veya çene yapısına uyum sağlamayan 20'lik dişler, etrafındaki dişleri ve kendilerini çevreleyen bölgeleri zor erişilebilir hale getirebilir. Bu durumda, diş çürümesi ve diş eti hastalıklarının riski artar.
İlgili 26 soru bulundu
Gömülü diş cerrahisi nedir? 17-25 yaş aralığında kendini gösteren 20 yaş dişleri, ağızda sürme sonucu üçüncü azı dişler olarak çıkar ve çekilmeleri zorunlu değildir. Eğer; bu dişler, ağız içerisinde düzgün ve karşısında bir diş ile kapanacak şekilde çıkıyorlarsa çekilmeyebilirler.
En zor çekilen diş, genellikle çenede yer alan ve dişeti altında kalmış olan yirmi yaş dişleridir.
Kalıcı diş oluşumu tamamlanmış bireylerde azı dişleri çekildikten sonra yeni diş oluşumu görülmez. Çekilen azı diş yerine hekimin uygun gördüğü implant veya protez gibi işlemlerin uygulanması gerekir.
Yirmilik diş ameliyatlarının süresi dişin konumuna ve durumuna bağlı olarak değişebilir. Normal bir yirmilik diş ameliyat süresi 30 dakika civarı sürer.
Sinire yakın operasyonlarda sinirlerin zarar görme riski bulunur. Özellikle alt çene işlemlerinde zedelenme görülebilir.
Ağız kokusunun önemli nedenlerinden biri, 20'lik dişlerinin çıkma aşamasında diğer dişlere zarar vererek diş çürüğüne yol açmalarıdır. Böyle bir durumda ağız kokusu kaçınılmaz olur. Dişlerin çıkma sürecinde ağız kokusunun oluşumu, 20'lik dişlerin çekilmesi ile ortadan kaldırılır.
Çekim Sırasında olabilecek komplikasyonlar:
Normal bir çekimde olabilecek kanama, ödem ve enfeksiyon riski bu dişlerde de vardır. Özellikle alt 20 yaş dişi çekimi sonucunda sinir zedelenmesi olabilir. Vakaların %10-12sinde birkaç günlük, %1inde birkaç haftalık bir hissizlik olabilir.
Enfeksiyon veya çürük olması durumunda vakit kaybetmeden yirmilik dişler çektirilmelidir. Yirmilik dişlerin yanlarındaki dişe zarar verme gibi bir durumu ortaya çıktığında çekilmeleri gerekmektedir. Kökler etrafında kemik kaybı görülmeye başlanır ise; yirmilik diş mutlaka çekilmelidir.
YİRMİ YAŞ DİŞİNE DOLGU YAPILIR MI? Evet yapılır. Eğer ağızda dişin taç kısmı yeterince belirgin ise bu dişlere dolgu yapılır. Bu durumlarda dişler normal sıralandıkları için hiç sorun çıkmayabilir.
Çenenin en arka kısmında yer alan azı dişleri olan 20lik dişler genelde çene yapısına uyum sağlamamaları nedeniyle çoğu bireyde ağrı, apse oluşumu ve rahatsızlıklara yol açar. Bu nedenle birçok yirmilik dişin diş çekimi veya diş ameliyatları ile alınması gerekir.
Dişlerde oluşan plaklar çürüklerin oluşmasına yol açan ana sebeptir. Çok fazla şekerli ve nişastalı gıda tüketmek, bunun ardından gerekli diş temizliğini yapmamak çürüklere neden olur. Şekerli ve nişastalı gıdaların tüketiminden sonra dişlerin temizlenmemesi halinde, plaklarda bulunan bakteriler beslenir.
Peki gömülü diş çekilmez ise ne olur, çıkamayan diş zamanla sık sık apse yapmaya başlar ve şişer, yan büyüyen diş diğer dişlere baskı yaparak şekil bozukluklarına ve ağrıya sebep olur. Gömülü kalan dişler besin birikmesine sebebiyet vererek diğer dişlerde çürümeye neden olabilir.
Tek seferde çekebileceğiniz diş sayısında bir sınırlama yoktur. Aynı işlem sırasında birden fazla diş çekimi nadir olmakla birlikte, şiddetli diş çürüğü olan hastalarda bazen tek seçenek olabilir.
Yirmilik dişlerinizi çektirdikten sonraki iki saat içinde bir şeyler yememeye ve içmemeye dikkat edin. Ağız içinde oluşan kan pıhtısını tükürmek yerine yutun. Diş çekiminden sonraki birkaç gün içinde sıkı ve ağır egzersizler ya da sporlar yapmamaya dikkat edin. Ayrıca sigara ve alkol tüketmeyin.
20'lik Diş Neden Geç Çıkar? Her ne kadar adı 20'lik diş olsa da, 20 yaşında çıkacak diye kesin bir sonuç yoktur. Bazen 17 yaşında çıkan bu diş, bazen ise 30 yaşına kadar bile çıkmayabilmektedir.
20'LİK DİŞİN ZARARLARI
Bazı yirmilik dişler kısmen görünse bile bazen tamamen gizli kalabilmektedir. Yirmilik dişler çene içinde ters veya yatay büyüyebildikleri için, diş yapısını bozar ve diğer dişleri çarpıtır.
Bu yüzden gömülü veya yarı gömülü dişlerin yanında düzgün çıktığı halde ağızda sıkışıklık meydana getiren dişlerde ameliyatsız 20'lik diş çekimi ile çekilmesi gerekir. 20'lik diş çekimi fiyat normal diş çekimi fiyatı dişin durumuna göre farklılık gösterir.
Kökü ağızda kaldığı durumlarda diş yani ağızdaki kalan diş kökü diş etine etki eder, kemiğin bozulmasına ve diş eti hastalığına yol açabilir. Bu enfeksiyon, dişin tamir edilmesi veya daha sonraki tedaviler için zorluk yaratabilir ve daha sonra daha fazla cerrahi müdahale gerektirebilir.
Dişe bakıldığında kahverengi veya siyah renklenmeler bulunuyorsa çürük varlığından şüphe edilir. Ardından hekim dişi muayene eder. Dişte siyah veya kahverengi renklenme olmasa bile diş içten çürümüş olabilir. Bu durumun varlığını belirlemek için ağzın genel bir röntgeni çekilmektedir.
20'lik diş ağrısı nerelere vurur? Sorusu çok yaygındır. Genellikle 20'lik diş ağrısı başa, kulağa ve boyna vurmaktadır. Ayrıca ağrı çenenin tamamına yayılarak genel olarak ağızda ağrıya neden olabilir. 20'lik diş ağrısı ilerlediğinde lenflerin de şişmesine neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri