Hassasiyet: Kaplama diş takıldıktan sonra dişlerinizde hassasiyet oluşabilir. Bu hassasiyet, sıcak, soğuk veya tatlı yiyecekler tüketildiğinde veya dişlere baskı uygulandığında ortaya çıkabilir. Hassasiyet genellikle birkaç gün veya hafta içinde azalır.
Açığa çıkan dentin yüzeyindeki kanallar nedeniyle diş pulpası ısısal değişimlere karşı oldukça hassas olduğu için işlemden sonraki bir kaç gün boyunca hafif ağrı hissetmeniz normaldir. Aynı zamanda yapılan geçici dişler sıcak-soğuğu geçirdiği için de hassasiyetinizin olması normaldir.
Kaplama Diş Çiğnerken Oluşan Ağrı Nasıl Geçer? Diş etine fazla baskı yapılacak biçimde planlanmışsa kaplama diş takıldıktan sonra ağrı yapabilmektedir. Böyle bir durumu sadece diş hekimi düzeltebilmektedir. Böyle bir sıkıntı yaşayan kişilerin mutlaka bir diş doktoruna giderek muayene olması gerekmektedir.
Kaplama ve Köprü Diş Ağrısı Ne Kadar Sürer? Yeni yapılmış kaplama ve köprülerde bu ağrı 21 güne kadar sürebilir. Bu süreçte dentin yüzeyinde tersiyer dentin adı verilen bir tamir dokusu oluşur açıkta olan dentin kanallarının kapanarak hassasiyetin ortadan kalkmasını sağlar.
Ağzınızda yabancı bir madde olduğu için alışmanız zaman alabilir. Kaplamalar, dilinize, dudağınıza, ağız içinize çok büyükmüş gibi gelebilir. Bunun sebebi ise uzun süredir o bölgede diş olamamasından kaynaklıdır. En geç 15 gün içerisinde alışmış olacaksınız.
İlgili 20 soru bulundu
Aşırı karbonhidrat, şeker, asitli ve kolalı içeceklerin alınmasından mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Tüm protez tiplerinde kabuklu kuru yemiş benzeri çok sert gıdaların kabukları dişlerle açılmamalı, sakız ve taze ekmek gibi kron veya köprüyü yerinden oynatabilecek yapışkan gıdalar dikkatli çiğnenmelidir.
Diş kaplama işlemi, herhangi bir problem çıkmaması durumunda 3 seans içinde tamamlanır, fakat dişin ve hastanın durumuna bağlı olarak işlem hızlandırılıp kaplama dişi 2 seansta da tamamlamak mümkündür. Önemli olan nokta ise, her seans arasında 2-3 gün olması diş kaplamasının yerleşmesi açısından daha iyi olacağıdır.
Hassasiyet: Kaplama diş takıldıktan sonra dişlerinizde hassasiyet oluşabilir. Bu hassasiyet, sıcak, soğuk veya tatlı yiyecekler tüketildiğinde veya dişlere baskı uygulandığında ortaya çıkabilir. Hassasiyet genellikle birkaç gün veya hafta içinde azalır.
Dişin üzerine basıldığında ağrı olması veya en küçük bir temasın bile ağrı nedeni olması dişin sinirinde bulunan iltihabın, kök ucundan dışarı yayıldığı anlamına gelir. Bu durumda yapılması gereken tedavi; “Kanal Tedavisi”dir. Hemen bir diş hekimine veya Endodontiste gitmelisiniz aksi halde her an bir apse gelişebilir.
Eğer yapılan protez diş etine baskı yaparsa, zamanla dişeti ile protezin temas ettiği alanlarda kan akışı bozulacak ve diş eti kanamalı ve morarmış bir duruma gelecektir. Parmağınızı bir iple sıkıca bağladığınızı düşünün bir süre sonra kan akışının bozulmasına bağlı parmak uçlarınızın morardığını görürsünüz.
Çürük nedeniyle oluşan ağrılarda, diş içerisindeki enfekte alan temizlenir. Ardından ise diş hekiminizin uygun gördüğü materyaller ile dolgu yapılır. Diş kökü sızlaması problemine yol açabilen derin çürüklerde ise, pulpa dokusunun etkilenmesi bağlı olarak kanal tedavisi gerekebilir.
Diş sızlaması bazı durumlarda kendi kendine geçebilir. Diş dolgusu, kanal tedavisi ve dişin çekilmesi diş sızlaması durumlarında kesin tedavilerdir. Diş Sızlamasına Evde Ne Yapabilirim? Tuzlu su, papatya çayı, anason ve sarımsak başta olmak üzere çeşitli yöntemlerle diş sızlamasına evde çözüm bulunabilir.
Kaplama ömrü, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir ve genellikle 15 yıl sürebilir.
Kaplama Diş Sökümü Zor Mu? Kaplama yapılan dişlerin sökülmesi zor değildir. Maksimum 1 saat içerisinde dişlerinizin büyük bir kısmındaki kaplamalar çıkarılır. Böylelikle detaylı muayene yapılarak çürük ya da diğer sorunlarınız tespit edilir.
Zirkonyum Diş Kaplama Sonrası Ağrı
Bu durumda ana dişin alt dentin yüzeyi açığa çıkmaktadır. Ortaya çıkan alt dentin, diş kanalları nedeniyle diş pulpası hassasiyet yaratabilmektedir. Bu durumda törpülenen dişlerde hafif ağrı ve sızılar hissedilmesi olağandır.
Kaplama altındaki dişin iltihaplanması, sık rastlanan bir durumdur ve bu, diş ağrısı, hassasiyet ve diğer rahatsız edici semptomlara neden olabilir. Ayrıca, diş kaplamalarının altında oluşan iltihaplanmalar, çeşitli nedenlerle meydana gelebilir ve uygun tedavi gerektirir.
Zonklayan diş ağrısı genellikle ağızda dişe bağlı bir enfeksiyon veya diş eti enfeksiyonu olduğunu gösterir. Çoğu durumda, bu bir çürük veya apse olacaktır. Bu nedenle zonklayan diş ağrıları dikkate alınmalıdır. Diş ağrısının geçici bir hassasiyet olduğuna inanan kişiler, diş hekimine gitmeyi geciktirebilir.
Diş zonklaması ise genellikle diş sıkma veya diş gıcırdatma alışkanlığı, dişeti hastalığı veya çene kaslarının gerilmesi sonucunda ortaya çıkar. Süre: Diş ağrısı genellikle sürekli veya tekrarlayan bir ağrıdır.
Hadis: Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyururlardı: Ağrıyan dişinin üzerine şehâdet parmağını koyup Yâsin-i şerîfin son tarafını nihayete kadar oku, biiznillah teâlâ şifâ bulur."
Zirkonyum diş dolgusu diş ağrısına kısmen sebep olabilir. Burada uzman doktorun izlediği yol oldukça önemlidir. Kaplamaların diş etine baskı yapması sonucunda ağrılar oluşabilmektedir. Özellikle hastanın diş etinde farklı bir rahatsızlık söz konusu ise dikkat edilmesi gerekenler artar.
Diş Kaplama Can Acıtır mı? Dişler kuronlanırken yani diş kaplama işlemi yapılırken ağrı, acı şikayeti yaşamazsınız.
Porselen kaplamalar takıldıktan sonra alışma sürecinden sonra bir sıkıntı yaşanmaz. İlk zamanlar sıcak soğuk hassasiyeti olabilir. Çiğneme , ısırma sırasında ağrı hissediliyorsa muhtemelen kaplamalarda yükseklik vardır. Diş hekiminize gidip yüksekliği düzelttirebilirsiniz.
– Kaplamanın yapıldığı diş ölçüsü küçük olduğu durumlarda da kaplama sıklıkla düşebilmektedir. Bu durumlara maruz kalmamak içinde işinde uzman bir hekimden bu hizmeti almanız çok daha sağlıklı ve uzun ömürlü olacaktır.
Porselen kaplamalarda da zaman içinde renk değişiklikleri, lekelenmeler, diş taşları gibi sorunlar meydana gelebileceğini unutmamak gerekir. Bu nedenle dişleri günde 3 defa düzenli olarak florürlü diş macunları ile fırçalamak önemlidir. Tedavi sonrası ilk aşamalarda ağrılar ve sızlamalar olabilir.
Genellikle dişler hiç kesilmeden uygulanabildiği gibi, dişlerin üzerinden 0,3 mm kadar bir pürüzlendirme yaparak da uygulanabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri