Kangal'a 13 kilometre uzaklıkta bulunan, 37 derece sıcaklıkta yaşayabilen genetiğe sahip dünyadaki tek tür balıkların olduğu suyuyla sedef ve egzama hastalığının tedavisi için tercih edilen Kangal Balıklı Kaplıcası'nda, normalleşme sürecine girilmesiyle yoğunluk yaşanıyor.
Kaplıca tedavisi dermatolojik hastalıkların tedavisinde uzun süredir kullanılmaktadır. Bu kaplıcalardan en bilinenleri Ölü Deniz, Sivas Kangal balıklı kaplıcası ve mavi lagündür.
Kaplıca tedavisi etki bir alternatif tedavi yöntemidir bir çok faydası olduğu gibi yan etkileri de vardır. Kaplıca suyuna girmemesi gereken hastalıklar; Yakın zamanda kalp rahatsızlığı ya da operasyonu geçirenler (kalp krizi, kalp anjini-spazmı, vb) Kanser hastaları.
Termal su cildi yenileyici etkiye sahip bir içeriktir. Bu özelliği sayesinde de ciltte gelişen alerjik rahatsızlıkların giderilmesinde olumlu etkiye sahiptir.
İlgili 24 soru bulundu
Cilt problemlerine iyi gelir: Termik suyun mineral içeriği sayesinde cilt problemlerine iyi gelebilir. Örneğin, sodyum içeren termal suyun ciltteki kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olduğu bilinmektedir.
Ayrıca, cildin sağlığı için faydalı olan terleme, egzama ve diğer cilt problemlerinin iyileşmesine yardımcı olur. Sauna ve hamamda zaman geçirmek, kas ağrıları ve iltihaplanma gibi problemleri hafifletebilir.
Uzmanlar genel bir ortalama verdiğinde banyo kürü olarak tercih edilecek sıcak kaplıca sularında şifa arayan kişilerin tedavi için minimum 7 gün maksimum 21 gün kaplıcaya girmesi gerektiğini açıklamış durumdalar. Eğer soğuk kaplıca suları maden suyu olarak içilip şifa aranacaksa minimum 3 günlük bir tedavi gerekiyor.
Kaplıcaya girdikten hemen sonra duşa girmek doğru değil. Kaplıca suyunda minimum 10 dakika maksimum 20 dakika kadar kaldıktan sonra çıkmalısınız ve sonrasında en az 30 dakika uzanarak dinlenmelisiniz. Duşunuzu dinlendikten sonra almalısınız.
Kaplıca suyuna günde 2 kere ve maksimum 20 dakika boyunca girmek yeterlidir. Daha fazla süre kaplıcada kalmak metabolizmayı gereğinden fazla hızlandıracağı için kendinizi çok yorgun hissetmenize, çarpıntı yaşamanıza ve hatta eğer su sıcaksa vücudunuzda yanıklar oluşmasına neden olur.
1 – Sandıklı Hüdai Kaplıcaları / Afyon
Ülkemiz genelindeki en şifalı kaplıcalardan biri olduğunu düşünülen Sandıklı Hüdai Kaplıcası'ndaki termal su 72 derece sıcaklıkta çıkarılıyor. Bu kaplıcanın ülkemizdeki diğer pek çok kaplıcadan farkı ise çamur banyoları.
Uluslararası Şifalı Su Kaynakları Araştırma Merkezinin 30 ülkeyi kapsayan çalışmasına göre, dünyanın en kaliteli termal suyu olan Haymana termal suyu, pek çok faydasının yanı sıra ciltte yaşlanmayı geciktirme özelliği ile dikkati çekiyor.
Termal suyun içeriğindeki mineraller ciltteki mevcut nemi korumakla beraber cildin nem kazanmasına da destek oluyor. Cilt temizliği sonrası sağlıklı mineraller de su ile birlikte akıp gideceğinden cilt temizliği sonrası cilde ayrıca bu faydalı doğal su uygulayabilir ve cildindeki tazelenmeyi anında hissedebilirsin.
Egzama tedavisinde kortizon dışı bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar, ıslak pansumanlar ve lokal kortikosteroidli pomadlar kullanılır. Atak sıklığını azaltmak, deriyi güçlendirmek amacıyla nötral sabunlar, bariyer kremler, nemlendiriciler, egzama eldivenleri ve egzama şampuanları önerilmektedir.
Prebiyotikler bağışıklık sistemini destekleyerek egzamanın iki ana sebebi olan iltihabı azalar ve egzamaya karşı sizi korur. Yoğurt, kefir, süt ve süt ürünleri bol miktarda prebiyotik içerir. Sarımsak, kuşkonmaz, pırasa, kereviz ve enginar gibi sebzeler ve çilek, elma, muz ile üzüm gibi meyveler prebiyotik içerir.
Bununla birlikte havalar da soğuktur. Bu nedenle cilt daha çok kurur. Cildin kuruması egzamayı tetikleyici faktörlerden birisidir. Kalın kıyafetler giymek, sıcak su ile duş almak da egzamayı tetikleyen faktörlerdendir.
Etkin bir kaplıca tedavisi, konu ile ilgili uzman doktorun yönlendirmesi gerekmektedir. Kaplıca tedavisinde termal suyun banyo kürü olarak kullanımında seans başı 10-20 dk arasında olmalıdır. İnsan vücudu 20 dk içerisinde gerekli olarak mineralli almaktadır. Termal su vücutta etkisini 48 saat sonra kaybetmektedir.
Termal kaplıca suyunu kullandıktan hemen sonra duş almak doğru değildir. Kaplıca suyundan çıktıktan sonra yarım saat kadar dinlendikten sonra duş alınmalıdır.
Termal kaplıca havuzlarını kullanırken baş kısmı suyun içine sokulmamalıdır. Tatlı sularda ve 28-42 derece de üremesi kolay olan amipler burun yoluyla vücuda girerek rahatsızlık oluşturabilmektedir.
Bir çok hastalığa fayda sağlayan kaplıcalar genellikle 4 mevsim hizmet vermektedir. Kaplıca kullanımı süresinde vücudu hava sıcaklıklarına ve soğuk havaya karşı korumak çok önemlidir. Bundan dolayı kaplıca kullanımı için genelde ilkbahar ve sonbahar mevsimleri tercih edilmelidir.
Kaplıca kürlerinde en az 21 banyo tavsiye edilir. Banyo süresini 10 daikadan başlayarak 20 dakikaya kadar arttırınız. Kaplıca suyuna girilebilecek kadar bekletildikten sonra suya girilmelidir. Soğuk su, içme suyu olduğundan kesinlikle ilave etmeyiniz.
-Kaplıcaya girmeden önce çok aç ya da çok tok olmamanız gerekiyor. Hafif bir yemek yedikten sonra 1 ya 1,5 saat geçtiğinde kaplıcaya girebilirsiniz. -Kaplıcaya girmeden önce bol su içtiğinizden emin olmalı, -Kaplıca suyunun sıcaklığı 38°C ile 42°C arasında olmalı.
Değişik tipleri bulunan egzamanın en çok etkilediği organlardan biri ellerdir. Ellerdeki egzama çoğunlukla derinin biyolojik savunma kapasitesinin azalması veya yok olması sonucunda ortaya çıkar. Su, sabun, deterjan ve tozlu ortam gibi faktörler deriyi yıpratır.
Egzamanın Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Egzamalı bölge az yıkanmalıdır. Aşırı sıcak ve soğuktan kaçınılmalıdır. Terleme cildi tahriş edeceğinden terden uzak durulmalı. Yünle direkt olarak temas etmemeliyiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri