Kapsayıcı sınıflar tipik olarak, özel ihtiyaçları, engelleri veya eksiklikleri olan öğrencilerin yaşlarına uygun, genel eğitim ortamlarında akranları (belirli ihtiyaçları olan veya olmayan) arasında öğrenebilecekleri şekilde tasarlanmış sınıflar olarak tanımlanır.
Farklı ihtiyaçlara ve yeteneklere sahip bireylerin kapsayıcı bir ortamda birlikte öğrendikleri ortam söz konusudur. Bu ortak öğrenme ortamları öğrencilerin normal eğitim zamanlarının çoğunu kapsar. Bu kapsamda sınıflar, kütüphaneler, spor salonu, kültürel etkinlik sahaları, dinlenme ortamları ve oyun alanları bulunur.
Kapsayıcı eğitimde, erişim, katılım ve destek olmak üzere üç temel bileşen vardır. “Erişim” öğrencilerin, çoklu ve çeşitli öğrenme fırsatlarının sunulduğu, ilgi ve ihtiyaçları çerçevesinde etkinliklerin planlandığı kaliteli eğitim ortamlarına ulaşması olarak tanımlanır.
Kapsayıcılık: Okullarda dezavantajlı öğrencilerin önündeki engelleri kaldırmak için içeriğin, öğretim yöntem ve tekniklerinin, stratejilerin vb. sistematik bir reform anlayışı çerçevesinde geliştirilmesi durumudur.
Kapsayıcı eğitim, kişinin kendi içindeki ve diğer kişilerle arasındaki farklılıkları dikkate alarak bütün öğrencilerin ihtiyaçları doğrultusunda ilgili destek ve eğitim hizmetlerinden yararlanması yoluyla birlikte öğrenmelerini destekleyen bir eğitim yaklaşımıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Kapsayıcı okul, öğrencilerin yapamadıklarına değil, yapabildiklerine odaklanır ve çeşitlilik odağında tüm öğrencilerin başarabileceğine inanır. Kapsayıcı okullar; tüm öğrencilere adil koşullar sağlar, kişisel haklara ve erişilebilirliğe değer verir ve herkesi önemseyen güvenilir bir okul ortamı yaratır.
Kapsayıcı eğitimin UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) tarafından tanımı ise şu şekilde yapılmıştır: Kapsayıcı eğitim; öğrenenlerin farklı gereksinimlerine, onların eğitime, kültüre ve topluma katılımını artırarak ve eğitim sisteminin içindeki ayrımcılığı azaltarak cevap verme sürecidir.
Kapsayıcı eğitim yaklaşımının eğitimsel, sosyal ve ekonomik gerekçeleri bulunmaktadır.
Kapsayıcı eğitim, yalnızca engelli çocuklarla veya özel eğitime bir alternatif bul- makla ilgili değildir. Kapsayıcı eğitim bizleri, politika yapıcıları ve yöneticileri eğitim sistemi içindeki engellere, bunların nasıl ortaya çıktığına ve nasıl kaldırılabileceğine bakmaya teşvik eder.
Bu anlamda kapsayıcı eğitim; çeşitliliğe değer vererek cinsiyet, etnik yapı, sosyal sınıf, sağlık, sosyal katılım ve başarı gibi nedenlerle kimsenin eğitim süreçlerinden dışlanmaması ve herkesin sistem tarafından kucaklanmasıdır (UNESCO, 2009, Ouane, 2008).
Adından da anlaşılacağı gibi sosyal kapsayıcılık, toplumdaki tüm kesimlerin inanç, etnik köken, yaş, cinsiyet, cinsel yönelim, siyasi görüş, mülkiyet, engellilik durumu vb. fark etmeksizin yaşama aktif bir şekilde katılımını ifade ediyor.
Özetle, kapsayıcı değerlendirme, çeşitli öğrenme ve gelişim özelliklerine sahip öğrenci ve öğretmenlerin, öğrencilerin ders öğrenme hedeflerini karşılama konusundaki ilerlemesini anlamalarını sağlayan faaliyetleri içerir.
Günümüzde ülkemizdeki okullarda da eğitim ortamları çeşitlenmiştir. Sınıflar dışında, Bilgisayar laboratuarı, Fen Bilgisi laboratuarı, spor salonları, kütüphaneler, resim ve müzik salonları vb. gibi çeşitli merkezler kurulmuştur. Okulların amacına ve ekonomik yapısına göre bu merkezlerde değişiklikler olabilmektedir.
EĞİTİMİN ÜÇ TEMEL ÖĞESİ: ÖĞRENME, ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN
Bir yandan öğretmen yetiştirmek, diğer yandan eğitim kademelerinde öğrenci gelişiminin düzeyini güçlü tutmak, motivasyonu artırmak, öğrenmeyi çeşitlendirmek bu sorumluluklara verilebilecek sayısız örnekten sadece birkaçıdır.
Öğrenme ortamı, kısaca öğrenmenin gerçekleştiği yer, mekan, bağlam ve kültür olarak tanımlanabilir. Bu kavram, daha çok öğrenmenin gerçekleştiği fiziki yer, altyapı ve donanım olarak algılansa da kapsamı oldukça geniştir. Öğrenme ortamı ile akademik, pedagojik, sosyal ve duygusal pek çok faktör birlikte düşünülür.
Kapsayıcı eğitimin önemli bir alt boyutunu çokkültürlülük ifade etmektedir. Çokkültürlülük öğrenciler arasındaki ötekilerin kültürünü ifade eder. Farklı kültürlerin bilinmesi ve anlaşılması ancak çokkültürlü eğitim yoluyla gerçekleşebilmektedir (Shaw, 1988).
Eğitim-öğretim faaliyetlerinin düzenlenmesinde hedeflerin önemine değer verir. Hedefleri uzak, genel ve özel hedef olarak sınıflandırır. Uzak, genel ve özel hedeflerin özelliklerini karşılaştırır. Hedefleri bilişsel, duyuşsal ve devinişsel hedefler olarak sınıflandırır.
Kapsayıcı eğitim ortamlarında; tüm çocukların bireysel özellikleri, gereksinimleri, ilgileri ve tercihleri dikkate alınarak eğitim programı, ortamı, yöntemleri ve materyalleri çocuklara uygun hale getirilir. Bu, eğitimde fırsat eşitliğinin ve adaletin sağlanması için önemlidir.
Entegrasyon: Dezavantajlı öğrencilerin genel okulların standart gereksinimlerini karşılayabildikleri sürece bu okullara dâhil edilmeleri durumudur. Öğrencilerin bireysel farklılıkları yeterince göz önüne alınmadığı için bu durumdaki dezavantajlı öğrenciler çoğu zaman diğer öğrencilerle eşit haklardan faydalanamazlar.
Ülkemizde kapsayıcı eğitimin (inclusive education/inclusion) karşılığı olarak kaynaştırma (integration) ve bütünleştirme (mainstreaming)ifadeleri de kullanılmaktadır.
Eğitimin etkili, verimli ve kapsayıcı bir işlevinin olabilmesi için eğitimin paydaşları olan öğretmenlerin, ailelerin, yöneticilerin ve sivil toplum kuruluşlarının birbirleriyle iş birliği içinde olması gerekmektedir.
Kapsayıcı eğitim; öğrenenlerin farklı gereksinimlerini göz önüne alan, onların eği- time, kültüre ve topluma katılımını artıran ve eğitim sisteminin içindeki ayrımcılığı azaltan süreçtir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri