Kas kırıkları, zedelenmeleri ve yaralanması sonucunda kandaki kreatin kinaz seviyesi yükselir. Özellikle yoğun bir hareket, egzersiz ve fiziksel aktivite durumunda geçici olarak kanda kreatin kinaz yüksekliği görülebilir.
Kreatin kinaz (CK) seviyelerinin yükselmesi, genellikle kas hasarı, kas dokusu yıkımı veya bazı tıbbi durumların bir belirtisi olabilir. CK seviyelerinin yüksek olması, vücutta meydana gelen kas yaralanması veya hasarı nedeniyle, normalden daha fazla CK'nın kan dolaşımına salınmasının bir sonucu olarak gerçekleşir.
Artan kas miktarına bağlı olarak kreatin kinaz seviyeniz yükselebilir. Beslenmenizde protein miktarını artırarak kas yapımına katkıda bulunabilirsiniz. Bunun için takviye besinlerden de yararlanabilirsiniz ancak bu kararı doktorunuzla birlikte vermelisiniz.
Kardiyoloji bölümünde yapılan başlıca testler ve özellikleri şunlardır: Kan testleri: Kan testler ile başta kreatin kinaz (CK), CK-MB ve troponin gibi kalp enzimleri ile hormon düzeylerine bakılır.
CK (kreatin kinaz) kalp, beyin, iskelet kası başta olmak üzere kas dokusunda bulunan bir enzimdir. CK, başta kalp kası dokusu hasarı ve kas hastalıkları olmak üzere çeşitli kas hasarlarının arandığı biyokimyasal bir belirteçtir.
İlgili 31 soru bulundu
Erkeklerde toplam kreatin kinaz referans aralığı 39 ila 308 U/L arasındadır. Kadınlarda ise referans aralığı 26 ila 192 U/L aralığındadır. Tanılarda toplam kreatin kinaz değerleri yanında ilgili izoenzimlerin referans değerleri de dikkate alınmalıdır.
“Kanda kreatinin kaç olursa tehlikeli?” diye merak ediyorsanız bu değerin kadınlarda 1.1mg/dl ve erkeklerde 1.2 mg/dl üzerinde olmasının tehlikeli olacağını bilmelisiniz. Bu değerin yüksek olması önemlidir ve bu nedenle mutlaka bir uzman tarafından takip edilmelidir.
Özellikle kırmızı et, kreatinin seviyelerinizi etkilemektedir. Kreatinin seviyenizi düşürmek için beslenmenizde süt ürünleri, kırmızı ve beyaz et tüketimini azaltmalı, sebze köftesi, mercimek çorbası gibi alternatiflere yönelmelisiniz.
Özellikle anti-enflamatuar, antibiyotik ve hipertansiyon tedavisinde kullanılan ilaçlar böbrek işlevleri üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir ve idrarda kreatinin düzeylerini artırabilir.
Cevap: Kreatin Kinaz seviyelerindeki geçici yükselme genellikle yoğun egzersiz sonrasında görülse de endişe verici değildir. Ancak, sürekli yüksek KK seviyeleri, kas hasarı veya diğer sağlık sorunlarını işaret edebilir ve tıbbi değerlendirme gerektirebilir.
Bir hastada kreatinin klirensi 15 ml/dakikanın altına inmişse diyaliz tedavisine başlanabilir ama her hasta birbirinden farklıdır. Bu konuda kararı verecek olan hastanın doktorudur.
Kreatinin seviyelerinin kanda yüksek olması oluşan kreatinin böbrekler tarafından düzgün şekilde atılamadığını gösterir. Kreatinin yüksekliği; uzun süreli susuz kalma, idrar yolu tıkanıklığı, proteinin tüketiminin aşırı olması, yoğun şekilde egzersiz yapmak, ağır geçirilen enfeksiyonlarda görülebilmektedir.
Kreatinin diyetsel kaynakları et ve balık ürünleridir. Vejetaryen diyetinde kreatin yer almaz çünkü bitkisel kaynaklı besinler kreatin içermezler. Her tür besini tüketen bir birey günde yaklaşık 1 gram kreatini diyetinden sağlarken, 1 gramı da karaciğer ve böbreğinde sentezler.
Kaslarda üretilen kreatinin böbrekle atılır, böbreğin süzme fonksiyonu ile kan kreatinin düzeyi arasında paralellik olduğu için böbreğin az çalışıp çalışmadığını anlamak amacı ile kan kreatinin düzeyine bakılır. Kreatinin kaslarda üretildiği için kas hastalıklarından, fazla kas olmasından etkilenebilir.
Kreatinin kanda ve idrarda bulunur ve böbrekler yoluyla vücuttan dışarı atılır. Kanda kreatinin seviyesinin yüksek olması, bir kişiyi üremi gibi potansiyel olarak hayatı tehdit eden böbrek rahatsızlıkları için risk altına sokar.
Kreatin Kinaz Yüksekliği Nedir? Kreatin Kinaz yüksekliği CK-CPK testi normal düzeyin üzerinde çıkması durumudur. Örneğin yapılan test sonucu 120 ve üzeri mikrogram çıkması kreatin kinaz düzeyinin normalden yüksek olduğu gösterir. Bu durumda en uygun tedavi seçeneklerine başvurulabilir.
Kreatinin yüksekliği, başta böbrek hastalıkları olmak üzere pek çok farklı rahatsızlıktan dolayı ortaya çıkabilir. Ciddi böbrek hasarlanmaları, kronik böbrek hastalıkları, şok, kanın doğru bir şekilde süzülmesine ve vücut için atık olan maddelerin idrar yoluyla vücut dışına atılmasına engel olur.
Kreatinin nispeten yaygın olabilen yan etkileri arasında dehidrasyon, mide problemleri, hazımsızlık ve kas krampları, çekilmeleri bulunur. İshal, baş dönmesi, kan basıncında yükselme, düzenli olmayan kalp atışları, karaciğer fonksiyon bozukluğu ve böbrek hasarı kreatinin zararları arasında yer alabilir.
Kastaki toplam kreatin 70 kg ağırlığındaki bir birey için 120 mmol/kg'dır ve bu kreatinin yaklaşık %1-2'si günlük olarak idrarla atılır. Normal koşullarda kreatin depolarının korunması için 1-3 g/gün kreatinin diyetle alınması ve vücutta üretilmesi gerekmektedir. Egzersiz sırasında ise bu ihtiyaç artmaktadır.
Kreatinin referans aralığı ise erkeklerde 0.6-1.2mg/dL, kadınlarda 0.5-1.1mg/dL arasında olabilir. Kreatinin Klirensi: Kaslarda üretilen kreatinin miktarının ne kadarının böbreklerden idrar yardımıyla atıldığını belirlememizi sağlayan bir yöntemdir.
Normal Değer Aralıkları: Protein/Kreatinin oranının normal değer aralığı laboratuvarlara göre farklılık gösterebilir. Genellikle sağlıklı yetişkinlerde bu oran 0.2 ile 0.8 arasında olmalıdır. Bu aralıkta bir sonuç, böbrek fonksiyonlarının normal olduğunu gösterebilir.
Kreatin Sindirim Sorunlarına Neden Olur mu? Birçok takviyede olduğu gibi, kreatinin önerilen dozlardan daha fazla kullanım sindirim sorunlarına neden olabilir. Bir çalışmada, 5 gramlık önerilen doz sindirim problemlerine yol açmazken, 10 gramlık dozun diyare riskini % 37 oranında artırdığı görülmüştür.
Yükleme için sıklıkla önerilen doz: 7-14 gün boyunca günlük 20 gram kreatin. (4 kez 5'er gramlık porsiyonlar ile alınabilir.) Devamlı sabit doz kullanımda ise günlük 3-6 gram kreatin 3-4 hafta süreyle kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri