Kırmızıbiber demek kapya demek!
Peki bu “kapya” ismi nereden geliyor? İhracatçı Ercan Boztepe, ilk olarak Almanya'da yaşayan Türklere sattıkları kapyanın gümrükten geçebilmesi için bir isim gerektiğini anlatıyor ve “Biz de İspanyolca biber anlamına gelen Capia sözcüğünden bu ismi türettik” diyor.
Kapya biber, parlak kırmızı renge sahip besinlerden bir tanesidir. Bu yüzden diğer adı da kırmızı biber olarak bilinmektedir. Her iklime uygun bir tür olmasından dolayı kapya biber yetiştiriciliği çoğu ülkede yapılmaktadır. Kendine özgü bir tatlılığı vardır.
Biber, domates ve patlıcan gibi Solanaceae familyasından ve Capsicum cinsine ait Capsicum anuum L. türüdür. Biberin anavatanının Güney Amerika olduğu, buradan dünyaya yayıldığı kabul edilmektedir.
genelde salamurası yapılan, kalın etli kırmızı bir biber çeşidi. ayrıca penguen gıda'nın "közlenmiş kapya biberi" de çok lezzetlidir. halk arasında kırmızı biber olarak anılan, büyükçene; dolması ve bir de közlendikten sonra sarmısak ve zeytinyağı ile yapılan mezesi nefis olan biber türü..
İlgili 23 soru bulundu
Genel. Biberin anayurdu Amerika kıtasıdır. Tarihte ilk biber yetiştiriciliğinin M.Ö. 7500 yıllarında yapıldığı ve Amerika'da ilk yetiştirilen bitki türleri arasında yer aldığı, biber ekininin Amerika'dan Avrupa'ya buradan ise Çin ve Hindistan'a hızlı bir şekilde yayıldığı bildirilmektedir.
Kapya Biber Tohumu Geleneksel – İtalyan Biber , ülkemizde sofralarımızın vazgeçilmez bir çeşididir ve hemen hemen her bölgede yetiştirilir.Meyve uzunluğu ortalama 20 cm, kırmızı renkli, bol etli, tatlı ve lezzetli kapya biber içerisinde bol miktarda C vitamini barındırır.
Açık alanda ve örtü altında yetiştirilen kapya biberler ağırlıklı olarak tarla koşullarında olmak üzere 189 bin 877 ton ile en çok Çanakkale'de üretiliyor.
Biber çeşitleri oldukça farklılık gösterdiğinden kapya salçalık biber üretimi olarak bakıldığında sırasıyla; Çanakkale, Manisa, Adana, Şanlıurfa, Antalya, Bursa, Samsun ülkemiz içerisinde en çok biber yetiştiriciliği yapılan iller arasında gösterilmektedir.
Biber saksılarınızı mutlaka güneş alan yerlerde konumlandırmalısınız. Kapya biberlerinizin renginin kızarmasını sağlamak adına sürekli güneşli alanlarda muhafaza ettiğiniz saksılarınızı ara ara döndürerek biberlerin her tarafının güneş ışığı aldığından emin olmalısınız.
Carolina Reaper (okunuş: Kerolayna Riğpır), orijinal ismi HP22BNH7 olan ve Guinness rekorlar kitabına göre dünyanın en acı biberi seçilen Capsicum chinense türü biber. Carolina Azraili anlamına gelir. Güney Carolina bölgesinde seralarda yetişen kırmızı renkli dolma bibere benzer.
Kırmızı Kapya biber, patlıcangiller ailesinden bir sebzedir. Potasyum ve folik asit bakımından oldukça zengin olan kapya biber, içeriğinde C ve A vitaminlerini barındırır. – Sindirim sistemini düzene sokar ve hazmı kolaylaştırarak mide tembelliğini önler.
Biber, yılın iki döneminde yetişmeye uygun olan bir sebzedir. Bu dönemlerden birincisi; Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarından oluşan yaz sezonudur. Bu sezon, biberlerin ilk hasat zamanı olarak da bilinir. İkinci hasat dönemi ise Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık ayları olarak bilinir.
Metabolizma hızını arttıran kırmızı biber daha güçlü ve dirençli hissedilmesine yardımcı olur. Kırmızı biber yararları arasında yer alan özellikler kan dolaşımının daha düzenli olmasına katkıda bulunur. Sonuç olarak; Antioksidan bakımından zengindir.
Kimyasal yapısında bulunan, kalsiyum, A vitamini, C vitamini, E vitamini, demir, potasyum, magnezyum, Beta karoten, B6 vitamini, folat, niasin, B2 vitamini, K vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendiren kapya biberin, vitamin ve minerallerinin ölmemesi için çiğ ya da az pişmiş yemek daha faydalıdır.
Günlük 2 adet kırmızı biberin vücudun kalsiyum, potasyum, mineral ve tuz ihtiyacını karşıladığını belirten Prof. Dr. Oğuz Özyaral, “Toz biber kullanacaksanız yemek kaşığının yarısı kadar kullanabilirsiniz.
Türkiye'nin En Acı Biberi Nedir? Ülkemizde yetiştirilen en acı biber, Samandağ biberidir. Hatay'da yetiştirilen bu biberin scoville değeri ise ortalama 50.000 SHU'ya sahip.
Guinness Rekorlar Kitabı'na göre şu anda dünya üzerindeki en acı biber, tamı tamına 2.200.000'lük SHU'ya sahip olan Carolina Reaper. Ülkemizdeki biberlerden 220 kat daha acı olan bu biberi aklınızdan çıkarmayın, değil yemek, onun olduğu sofraya bile oturmayın, yanarsınız. Bizden söylemesi...
Ana vatanı Güney Amerika olarak kabul edilen acı biberden, ilk olarak bugünkü Meksika, Şili ve Peru'nun olduğu bölgelerde 14. yüzyıllarda yaşayan Azteklerin yazıtlarında söz edilmiştir.
Samandağ biberi bir diğer adıyla Antakya biberi yetişme şartları bakımından sadece Hatay'ın Samandağ ilçesinde yetiştirilmektedir.
Hatay'a gelen herkes illaki Hatay'ın meşhur salçasını duymuştur. Bu meşhur salçayı tatmak, tadınca da kilo kilo almak ister. Salça özellikle ev yapımı ise tadı, kokusu, kıvamı ve lezzetli bambaşka olur ve "salça işte budur” dedirtecektir.
Kırmızı rengi, etli yapısı ve acı tadıyla ön plana çıkan ürün farklı lezzetler arayanlar için ideal bir tercih olarak her yemeğe çok yakışıyor. Biber Acı Kapya Kırmızı, birçok yöresel yemek tarifinde sıklıkla tercih ediliyor.
Yeşil biber ve çeşitlerinde en çok bulunan vitamin türü C vitaminidir. 150 gram ağırlığındaki çiğ yeşil biber, günlük beslenme referans değerinin %134'ünü karşılayacak kadar C vitamini içerir. Yeşil biber, vücutta depolanamayan C vitaminini gıdalar yoluyla almanın en iyi yollarından biri olduğu söylenebilir.
16 Kırmızı biberde; kırmızı kan hücrelerinin oluşumu için önemli olan bir besin ailesi olan B6 vitamininin en yaygın türü olan piridoksin de bulunur. Bunlara ek olarak kırmızı biberde bulunan ve filokinon olarak da bilinen K vitamininin bir formu olan K1, kanın pıhtılaşması ve kemik sağlığı için önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri