Kar çiçeği kültürler arasında farklı şekillerde anlamlandırılır. Kar ortamında yetişmesinden dolayı fedakarlık ve sabır anlamlarına geldiği ifade edilir. Bazı kültürlerde kar çiçeği, saflık, temiz olmak manalarına gelir. l Kar çiçeği ocak ile mart ayları arasında çiçek açan bitki türlerinden biridir.
Anavatanı Güneydoğu Avrupa ve Batı Asya'dır. Türkiye'de de doğal olarak yetişmektedir. Ayrıca Kuzey Amerika'da iyi bilinen bir türdür. 1300–1800 m yükseltilerde nemli yaprak döken ormanlarla çayırlık alanlarda yetişir.
Ülkemizde, güneş gören ve nemli kalan her ilde yetişebilir.
- 20 dereceye kadar dayanıklı olabilen kar çiçeği, bu anlamda güçlü oluşuyla ön plana çıkan bitki türüdür. Islak, nemli ve soğuk toprakları seven bitki türüdür. Kar çiçeğinin bakımı iyi yapılırsa, çiçeklerini üç aya kadar koruyabilme özelliğine sahiptir. Kar çiçeği, nazik ve naif bitki türüdür.
İlgili 15 soru bulundu
Kardelen çiçeği çeşitleri olan bir çiçek türü olduğu için farklı renklerde de açtığını söyleyebiliriz. Baharı simgeleyen bu çiçek, kış mevsimini uğurlayan özelliğiyle de bilinir. Kardelen, yılın açan ilk çiçeği olarak da bilinir.
- Kar Çiçeği: Kar çiçeği bitkisi yaklaşık 1700'lü yıllardan günümüze kadar üretilen bir bitkidir. Bazı ülkelerde korumaya alınmış olan kar çiçeği bitkisi ülkemizde henüz koruma alınmamıştır. Yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olmaktadır.
Soğuğa ve kuraklığa iyi dayanır.
Özellikle ekili tarlalarda kar örtüsü, bitkileri aşırı soğuklardan korur.
Zeytin ağacı olarak bilinen Kutsal Helena adlı bitkinin nesli 2003 yılında tükenmiş. Şu anda dünyanın hiçbir yerinde Kutsal Helena göremezsin. Çok üzücü değil mi? Yağ üretimi için tüketilen bu bitki de artık görmemizin imkansız olduğu bir başka bitkiymiş.
Kar yağışlı ve karla örtülü günlerin sayısı, denizden uzaklık, yükselti ve karasallık derecesine göre değişir. Türkiye'de en fazla kar kalınlıkları Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesinde tespit edilmiştir.
Yağmur zambağı ya da pembe zıpçıktı (Zephyranthes Zephyranthes grandiflora ) Halk arasında zıpçıktı ya da yağmur zambağı denilen 'zephyranthes', nergisgiller ( Amaryllidaceae ) familyasından, çok yıllık, soğanlı ve otsu bir bitki cinsidir. Dünyada yetmiş kadar türü bulunmaktadır.
l Kar çiçeği kurutularak çay formuna getirilip içilirse, mideye iyi gelebilecek özelliklere sahiptir. l Adet söktürücü etkisi olduğu söylenebilir. l Eski dönemlerde iltihaplanmaların ve yara kısımlarının iyileşmesinde kullanılmıştır. l Bazı bölümlerinin kas uyarıcı etkileri olduğu ifade edilmiştir.
Kar yağışı kış aylarında bitki örtüsü için çok önemlidir. Bitkilerin üzerinde ince bir hava tabakası bırakarak bu bölgeyi 0 °C olacak şekilde örter. Kış boyunca toprak ve bitkileri donmaktan korur, tarım toprağını nemli tutar. Aynı zamanda kar, yeryüzü ve yeraltı sularının ana kaynağıdır.
Su kaynaklarının önemli bir kısmının tekrar dolması için kar yağışının yağmurdan daha etkili olacağının altını çizen, Doç. Dr. Canan Acar, “Esasen doğal olarak her iki yağış türü de olağan koşullarda çevremiz için faydalıyken su kaynaklarının dolmasında kar daha yavaş çözünerek toprağa karıştığı için daha etkili olur.
İlkbahar mevsiminde çiçek açar ve çiçekler yaz aylarına kadar kalır.
Telleme uyku dönemi dışında yılın her zamanı yapılabilir. Fakat dalları sert olduğu için tellemeyi dallar inceyken yapmak daha doğru olacaktır. 6-8 yaprak büyüttükçe dallar 1-2 yaprak kalacak şekilde budanmalıdır.
Dağ menekşesi, çuha çiçeği, süs lahanası, kasımpatı, şebboy, açelya, Atatürk çiçeği, sıklamen, nergis, krizantem, kasımpatı, yılbaşı çiçeği, kardelen...
Türkiye'de Düzce, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli ve Sakarya illerinin sahil kısmındaki kumul sahalarda yetişir. Gövde üzerindeki dallanmış sapların ucunda yer alan mor renkli çiçekleri Haziran-Ağustos aylarında görülür. Habitat kaybı yaşadığından tehlike altındadır.
Özellikleri. Halk arasında yanar döner, gelin düğmesi, türbe ya da kırmızı peygamber çiçeği ve hasırcı çiçeği olarak da bilinen sevgi çiçeği dünyada yalnızca Ankara'nın Gölbaşı ilçesi Hacı Hasan Köyü yakınında yetişmektedir.
2000 li yıllar içerisinde içerisinde Türkiye'de ortadan kaybolmuştur. Hatay'daki Amik Gölü'nde yaşayan yılanboyun isimli kuşun soyu, gölün kurutulmasıyla ülkemizde yok oldu. Ülkemizde 1876'da soyu tükenmiştir.
Kişilerin doğduğu ay yetişen çiçeklere doğum çiçeği adı verilir.
Latince adı ise campanula olarak bilinmektedir. Campanula Latince de küçük çan demektir. Çan çiçeğinin özellikle hediyeler ile verilmesinin anlamı ise bağlılık ve sadakat olmaktadır. Özellikle kurutulmuş çan çiçekleri gelin demetlerinde bulundurulurken aşkla bağlılığı temsil etmektedir.
50-69 cm civarında parlak sarı rengi bulunan ve papatyagiller ailesinden olan bu çiçeğin latinca adı Helichrysum İtalicum'dur. Yunancada “helios” yani güneş anlamına gelmektedir. Batılı diğer ülkelerde ise immortelle olarak bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri