Aslında kar yağarken havanın ısınması kısmen doğru bilgidir. Kar başlamadan önce yeryüzünden bir miktar suyun buharlaşıp yağışa dönüşmesi gerekir. Bu buharlaşma havanın ısınması ile gerçekleşir.
Kar,suyun kristalleşmiş halidir.Yani katıdır.Yağmur yağarken eğer damlacıklar kristalleşirse kar oluşur.Maddeler sıvı halden katı hale geçerken ısı verir.Yağmur damlacıkları da ısıyı havaya verir. Bu yüzden hava ısınır.
Kar yağarken havanın ısınmasının nedeni maddeler donarken çevresine ısı vermesidir. Bunun tersi kışın buzlar erirken havanın soğuk olmasının nedeni de maddeler erirken çevresinden ısı almasıdır.
Atmosfer güneş ışınların kırılmasıyla yerden ısınır, üst kısmından uzaya doğru ısı kaybeder, soğur. Yoğun olan alt katmanlar daha fazla enerji tutar. Su buharının alçaklarda fazla olması ısınmaya yardım eder.
Kar sıcaklık 0°C'nin altına düştüğünde, havadaki su buharının aniden soğuyarak katı hale geçmesi ve oluşan küçük buz kristallerinin birleşmesiyle ortaya çıkan bir yağış türü. Küçük buz kristalleri havadaki küçük bir parçacığın, örneğin bir toz taneciğinin üzerinde birikir ve büyüdükçe yere doğru düşmeye başlar.
İlgili 15 soru bulundu
Kar yağışı genellikle hava sıcaklığı -4 °C ilâ -20 °C arasındayken olur. Bu yağış, sıcaklık sıfırın altında birkaç derece olduğunda ağır, nemli, ebatları bir santimetreye ulaşan parçalar halinde gerçekleşir. “Lapa lapa kar yağması” tabiri bu durum için kullanılır.
Kar buz kristallerinin bir araya gelmesiyle oluşur ve yeni yağmış kar tanelerinin yüzeyinin gözenekli yapısı karın ses dalgalarını soğurmasına imkân verir. Ses, havada basınç dalgaları oluşturarak ilerler.
Hava alçalırken, daha soğuk, hızlı hareket eden hava akımlarını da dışarı itiyor. Bunun sonucunda toprak, kum, beton ve asfalttan oluşan zemin Güneş ışığında kavruluyor. Yazın günlerin uzun sürmesi nedeniyle ısı enerjisi hızla birikiyor ve sıcaklıklar yükseliyor.
İklim değişikliğinin sebebi, atmosferdeki oranı gittikçe artan bazı gazların yeryüzünden yayılan ısıyı uzaya bırakmayarak Dünya'nın atmosferini ısıtmasıdır. Biz bu gazlara sera gazları diyoruz ve karbondioksit bu gazların açık arayla en önemlisidir. Yeryüzünün ortalama sıcaklığı çok uzun süredir fazla değişmedi.
kar yağışı ısı veren tepkime olduğu için ortama ısı verir. hava yumuşar. hava sıcak olur demek biraz abartıdır, sadece ayaza göre veya yağmura göre daha egzotermik bi olay olduğu için, kar yağışı ortamı bi nebze de olsa ısıtır.
su çevreden enerji alarak kaynama evresine ulaşır. bunun terside geçerlidir. su donarken çevreye ısı verir. bu nedenledirki kar yağınca hava ısınır..
En basit haliyle ifade edecek olursak kar, 0 derecenin altında su buharının yoğunlaşması sonucunda oluşur. Suyun donmuş halidir aslında… Yeryüzündeki nehir, göl ve deniz gibi su kaynaklarındaki su, güneş ısısı nedeniyle sürekli olarak buharlaşarak atmosfere yükselir.
Yağışı oluşturur, 2. Havayı yumuşatır ve nefes almayı kolaylaştırır, 3. Koruyucu bir örtü gibi dünyanın soğumasını önler, 4. Cildin çatlamasını engeller, 5. Hava içerisinde bakterilerin yaşamasına olanak sağlar. belirgin bir değere eriştikten sonra uygun şartlarda yoğunlaşır.
Kar yağmadan önce yeryüzündeki hava daha sıcak olur ama kar yağarken bu sıcaklık düşer. Kar yağışı kış aylarında bitki örtüsü için çok önemlidir. Bitkilerin üzerinde ince bir hava tabakası bırakarak bu bölgeyi 0 °C olacak şekilde örter.
Yağmur damlası su buharına dönüşürken ısı emer. Su buharı yağmur damlasına, yağmur damlası ise buz parçası haline gelirken ise dışarıya ısı yayar. Gizil ısı değeri ortamın sıcaklığı ile doğrudan ilişkilidir.
Küresel ortalama sıcaklıktaki mevcut artış, önceki değişikliklerden daha hızlıdır ve esas olarak insanların fosil yakıtları yakmasından kaynaklanmaktadır. Fosil yakıt kullanımı, ormansızlaşma ve bazı tarımsal ve endüstriyel uygulamalar, başta karbondioksit ve metan olmak üzere sera gazlarını artırmaktadır.
Isı madde miktarına bağlıdır.
Küresel sıcaklığın 3 derece artması, okyanusların da gelecek üç yüzyılda 2 ila 4 metre arasında yükselmesi anlamına gelecek. 2013'te yapılan bir analiz, Bangladeş'te deniz kabarmalarının dünya ortalamasına göre 10 kat daha hızlı gerçekleştiğini gösterdi.
Dünyanın en sıcak yeri, ABD'deki Ölüm Vadisi'dir. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) verilerine göre, bugüne kadar yeryüzünde ölçülen en yüksek hava sıcaklığı değeri 10 Temmuz 1913'te ABD'nin California eyaletinde bulunan Ölüm Vadisi'nde 56,7 ºC olarak kayıtlara geçti.
Isı akışı sıcaktan soğuğa doğru gerçekleşir. Bulunduğumuz odada ısınan hava yukarı doğru hareket eder. Bu yüzden pencereyi açtığımızda üst kısımdan dışarı doğru sıcak hava çıkışı olur. Dışarıdaki soğuk hava da alt kısımdan içeri girer.
Sıcaklık arttıkça nem azalmaz tersine çoğalır, yaşadığınız bölgedeki deniz, göl gibi büyük su kütleleri de sıcağa maruz kalacağından buharlaşma artar ve nem de yükselir. Nemin artması sıcaklığı daha fazla hissetmenize neden olur.
Çarpışabilir veya birleşebilir. Ancak bulutta oluşan kar veya yağmur taneleri, bulut içerisinde yükselme ve alçalma hareketleri yaparken genellikle elektriksel olarak yükelnirler ve aynı buluttan gelenler aynı yükle yüklenir. Bu yüzden havadayken birbirlerine elektrositatik kuvvet uygulayarak uzak kalabilirler.
Kar taneleri düşük nem koşullarında daha basit, sade olurken nem oranı yükseldikçe daha karmaşık bir hal alırlar. Her bir kar tanesi oluşurken sıcaklık, nem gibi çevresel faktörlerin mikro düzeydeki farklılıklarından etkilenir. Böylece her bir kar tanesi kendine özgü altıgen şeklini alır.
- Havadaki ve karadaki mikropların zararlı olanları, karla birlikte yok olur. - Kar yağınca hava yumuşar ve havanın aşırı soğuması engellenmiş olur. - Bitkiler üzerinde koruyucu bir örtü oluşmuş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri