Hemen hemen tüm yemeklere yakışan mantarların pişirmesi ise oldukça mühim mesele. Fazla pişirince formu bozuluyor, suyunu salabiliyor. Az pişirince içerisi çiğ kalıyor. Fırında suyunu salıyor ve kararak pişiyor.
Tencere veya tavada pişirilen mantarlar kısık ateşte pişirilirse maalesef hemen kararacaktır. En yüksek ateşte hemen pişmesini sağlamak mantarın beyazlığını korumasında en önemli detaydır. Mantarlar yüksek ısıda pişerken mutlaka tencerenin kapağı açık olmalıdır.
Demir döküm ya da yanmaz yapışmaz bir tavayı ocağın üzerine alın. Kısık ateşte açın ve içerisine zeytinyağını ilave edin.Zeytinyağı kızdığında ve tava güzelce ısındığında içerisine doğranmış mantarları ilave edin. Orta ateşe alın ve üzerine az miktarda tuz atın, bu şekilde bir süre pişmeye bırakın.
Mantarları pişirmeden önce 15 dakika kadar haşlayabilirsin ve sonrasında hemen soğuk suya sokarak şoklayabilirsin. Mantarları kısık ateşte pişirirsen hızlıca kararır. O yüzden mantarları yüksek ateşte pişirmelisin. Alüminyum tava ya da tencere kullanmak mantarın kararmasına yol açar.
Suyunu süzdürdüğünüz haşlanmış mantarları, büyüklüklerine göre iki ya da dört parçaya bölün ve sote karışımına ilave edin. Mantarları eklediğiniz sote karışımını; tuz, karabiber ve kimyon ile lezzetlendirin. Yüksek ateşte 3- 4 dakika kadar soteledikten sonra ocaktan alın.
İlgili 18 soru bulundu
Mantarları önce sotelediğinizde suyunu salıp çekiyor, hem sulu kalmıyor hem de lezzeti yoğunlaşıyor. Sonrasında eklediğiniz ince kıyılmış soğan ise mantarın lezzetinin önüne geçmeden bir bütün oluşturuyor. Damak tadınıza göre soğan ile birlikte 1 diş ince kıyılmış sarımsak da ekleyebilirsiniz.
Patatesleri ekleyin ve 3-4 dk karıştırarak pişirin. Mantarları ve sarımsağı ekleyip karıştırın. Son olarak tuz ve baharatları ekleyin. Mantarlar suyunu salıp çekene kadar ara ara karıştırarak pişirin.
Mantarın süngerimsi yapısı suyu içine çekip hapsedeceği için bu durum mantarın lezzetini ve rengini negatif etkiler. Ayrıca dış yüzeydeki bakteri ve mikroplar mantarın içine hapsolmuş olur. Bu nedenle mantarlar su ile yıkanmamalıdır. Mantarı yıkadığınız takdirde süngerimsi dokusu anında suyu çekecektir.
Ortalama 8-9 dakika, suyunu salana kadar pişirin. Mantarların suyu çok fazla ise tencerenin kapağını açın ve suyunu çekmesi için 2-3 dakika daha pişirin.
Tavada Kaşarlı Mantar Kaç Dakikada Hazırlanır? Kaç Kişiliktir? Bu tarifi hazırlamak için toplamda 20 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 10 dakikası hazırlık, 10 dakikası da pişirme süresidir.
Mantarları yıkayıp saplarını koparıyoruz, içi boş olacak içine tuz serpeliyoruz. Teflon tavamıza yerleştiriyoruz, orta ısıda 10 dakika pişiriyoruz. İçi sulanıyor çok lezzetli oluyor, yemeklerden önce aperatif olarak tüketebilirsiniz.
Genel doğru kabul edilen fikre göre mantarın yıkanması doğru değildir. Mantar çok su çeken bir besindir ve yıkandığı takdirde sünger gibi içine su çekeceği için pişirildiğinde tadını da kaybedecek aromasını yitirecektir.
Yemek biraz sulu istenirse domateslerle birlikte 1 çay bardağı kadar su koyulur, yemek tam suyunu çekmeden ateş kapatılır. AFİYET OLSUN!
Kültür mantarı pişirilirken dikkat edilmesi bir diğer konu ise; mantarı ve kullanılması durumunda başka sebzelerin iyice kavrulması gerektiğidir. Kültür mantarı, suyunu salacaktır. Ardından ise saldığı su buharlaşacaktır.
Tavuk etleri suyunu salıp, hafifçe çekene kadar ara ara karıştırarak, pişirin. Pişen tavuk etlerinin üzerine doğradığınız soğan ve biberleri koyun. 2-3 dakika kadar ara ara karıştırarak, pişirmeye devam edin. Daha sonra tencereye doğranmış mantarları ekleyin.
Mantarların hızla suyunu salıp geri çekmesini sağlayın. Ardından son aşamada tuz ve karabiberini eklemeyi ihmal etmeyin.
Biberi de ilave ederek 1-2 dakika biberler yumuşayıncaya kadar soteleyin. Mantarı ilave edin ve suyunu salıp hafifçe çekinceye kadar soteleyin. Sarımsak, domates ve bir miktar daha tuz ilave ederek domatesler pişinceye kadar orta ateşte pişirin.
Mantarın bazı bölgeleri soyularak yenebilir. Mantar saplarını mantarın şapka kısmından hafifçe çekerek ayırt edin. Daha sonra şapka kısmında siyahlıklar bulunur, bu siyah kısımları soyabilirsiniz. Bunun için ince uçlu bıçaklardan yardım alarak kolayca soyabilirsiniz.
Dilimlenmiş mantarların bozulma süresi, diğerlerine göre daha kısadır. Dilimlenmiş mantarlar 1-2 gün içerisinde tüketilmelidir. Pişmiş mantarlar, buzdolabında kapalı bir şekilde 3 gün saklanabilir. Pişmiş mantarları 2 gün içerisinde kullanmaya özen gösterin.
Mantar; kan şekerini ve kan lipid seviyelerini düşüren, yara iyileşmesini hızlandıran ve hatta kansere ve bağışıklık hastalıklarına karşı güçlü bir etkiye sahip olan çeşitli bileşenler içermektedir. Ayrıca antibakteriyel ve kortizon benzeri bir etkiye sahiptir ve vücuttaki iltihaplanma seviyelerini azaltır.
Zehirli mantarın anlaşılması konusunda kesin bir kriter bulunmazken, kişilerin topladığı ve zehirli olup olmadığı laboratuvar ortamlarında inceleme sonucunda belirlenebilir. Uzmanlık ve bilgi gerektiren bu konuda, bilgi sahibi olmayan kişiler yanılabilir ve zehirlenebilir.
Doğanın en zor yemeklerinden: Mantar
Mantar tekrar ısıtıldığında besin değerini kaybeden yiyeceklerden. Aynı zamanda sindirim problemlerine yol açtığı için tekrar ısıtılıp tüketilmesi önerilmiyor.
Sirke sizi korkutmasın pişme esnasında kokusu hiç kalmıyor ve hafif ekşi lezzeti ile mantara çok hoş bir lezzet katıyor.
Kırmızı mantar yıkanacağı zaman suyu çok fazla çekmez. O nedenle kırmızı mantar tüketilmeden önce bol su ile yıkanıp iyice kurulanmalıdır. Su ile yıkanan kırmızı mantarın üzerinde bulunan toz yok olacaktır. Ayrıca kırmızı mantarın sap kısmı kesilerek ayrılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri