Kalça protezi ameliyatı sonrasında uygulanacak sportif faaliyetler yaşa göre değişmektedir. Genç yaştaki hastalar tenis, kayak vb sporlar yapılabilmektedir. Yürüyüş, hafif koşu ve bisiklet kullanımı uygulanabilmektedir. Önemli olan zıplamayı gerektiren aktivitelerin gerçekleştirilmemektedir.
Kalça protezi ameliyatı sonrası egzersizler iyileşme sürecinin en önemli parçasıdır. Ameliyat sonrasında en az 2-3 ay egzersizlere düzenli devam etmeniz gerekmektedir. Fizyoterapistin göstereceği egzersizleri evde aksatmadan yapmaya özen gösterin.
Kalça Protezinin Ömrü ve Ameliyat Süreci
Son dönemlerde meydana gelen protezin ana maddesi hiçbir şekilde aşınmadığı ve aşınmanın minimuma indirildiği yüzey kaplamaları kullanıldığı için, kalça protezinin ömrü 20 – 25 seneye kadar çıkmaktadır.
Kalça protezi uygulaması sonrasında 3 ay sonra hastalar normal günlük yaşamlarına tamamen dönebilmektedir. total kalça protezi uygulanan hastalar ise ağır iş gücü gerektiren işlerde çalışamamaktadır.
Koşmak, basketbol ya da futbol oynamak kalça protezini aşırı zorlayabilir. Ancak hastalar ameliyattan bir zaman sonra rahatça yürüyüş yapabilir, yüzebilir ve bisiklete binebilirler.
İlgili 27 soru bulundu
Ayrıca çift taraf kalça protezi iyi durum 19+19 %38 dir. Ötv siz araç için ayaklarınızda kısıtlılık varsa dr. değerlendirmesi sonucu rapor alırsınız. Kalça protezi ile araç için ötv alanda var alamayanda.
Doğru şekilde uygulanan kalça protezi sonrasında hastaların yüzde 90-95'i protezlerini 15 yıl süre boyunca sorunsuz kullanabilirler. Bu süre 20 yıla geldiğinde yüzde 80'lere inebilir. Gevşeme olması durumunda mevcut protezlerin çıkarılarak yenilerinin uygulanması yani kişinin yeniden ameliyat olması gerekir.
Tecrübeli uzman ortopedi cerrahları tarafından gerçekleştirilen başarılı kalça protezi ameliyatı sonrasında kalça protezleri normal şartlarda yerlerinden çıkmazlar. Ancak yapılmaması gereken ani ve ters hareketlerin yapılması durumunda Kalça protezi yerinden çıkması gündeme gelebilir.
Protez ameliyatlarının tamamen iyileşmesi için ise yaklaşık 6-12 aylık bir sürenin geçmesi gerekmektedir. Kalça kırığı ne kadar sürede iyileşir? Kalça kırığı, kırık kemiklerin kaynaması ortalama sekiz haftalık bir zaman dilimi içinde gerçekleşmektedir.
Kalça protezi ameliyatı; bilhassa gelişimsel ''kalça displazisi'' adı verilen kalça çıkığı veya ''avasküler nekroz'' adı verilen femur başının kanlanması gibi durumlarda 20-40 yaş grubundaki kişiler için kesin çözümler sunmasıyla bilinen bir ameliyattır.
Protez ömrünü doldurduğunda ağrı yapmaya başlar ve şikayetler zamanla da ilerler. Buna neden protezin gevşemesi ve aşınması olabilir. Bu durumda protezin aşınan ve gevşeyen parçaları değiştirilir. Bu ilk protez operasyonuna göre çok daha zor, pahalı ve tekniği zor bir operasyondur ve çok ileri bir deneyim gerektirir.
Kalça protezi özel bir maddeden yapılmaktadır ve günümüzde uygulanan protezlerin insan dokusuna herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Kalça protezi ameliyatı öncesinde gerekli tetkikler uygulanmalı, hastanın genel sağlık durumu gözetilmeli ve tecrübeli cerrahların tercih edilmesi gerekmektedir.
Total kalça protez revizyonu yapılabilir veya protezin sorun olan ilgili parçası da değiştirilebilir. Kalça protezi enfeksiyon nedeniyle değişim planlanmışsa 2 ameliyat gerekebilir. Aseptik gevşeme veya kalçada instabilite nedeniyle revizyon yapılıyorsa tek seansta protez başarılı bir şekilde değişim yapılır.
Kalça protezi ameliyatı sonrası topallama oldukça yaygın bir durumdur. Bu durumun nedeni, ameliyat sonrası kalça kaslarının zayıflaması ve protezin yeni olmasıdır. Topallama genellikle ameliyattan hemen sonra başlar ve iyileşme süreci boyunca azalır.
Seramik kalça protezi, günümüzde en çok tercih edilen protez türüdür. Bu protezler dayanıklılığı ve uzun ömürlülüğü sayesinde uzman hekimler tarafından tercih edilmektedir. Seramik kalça protezi günümüzün gelişen teknolojisinin katkılarıyla diğer protezlere oranla daha iyi sonuç alımı sağlamıştır.
Kırık ve ameliyatlardan sonra, gerek travmanın etkisiyle gerekse uzun bir süre hareketsizliğe bağlı olarak gelişen, toplar damar tembelliğine bağlı olarak ayak veya bacaklarda ödem ve şişme görülür. Bu durum ayakta kalındığında daha da artar. Bunun önlenmesi için, bandaj uygulamaları yapılır.
Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası İlaç Kullanımı
Aynı zamanda varis çorapları da 15 gün boyunca giyilmelidir.
İdeal hasta yaşı 70-80 yaş arasında olmalıdır, ancak artrit, romatoid artrit, osteonekroz ve yaralanma sonrası kalça kırığı sonrası eklemin bozulması gibi durumlarda daha erken yaşta protez yapılabilir. Durumun kalça protezi gerektirecek kadar ciddi olup olmadığına dair nihai kararı veren kişi daima hastadır.
Kalça protez çıkığının belirtilerinden en yaygını ani başlayan kalça ağrısıdır. Çoğu zaman, hastalar eklemden gelen tıkırtı sesiyle birlikte ani başlayan ağrıdan yakınırlar. Kalça protez çıkığının belirtileri genellikle şunlardır; Kalçada takılma hissi ve ani ağrı
Öte yandan kaplama ya da protez ameliyatlarının birçok uygulanış tarzı ve biçimleri de mevcut. Soğuk havalar eklem ağrılarının artmasına sebep olabilir. Soğukta kaldığımızda kaslarımız daha az esnek hale gelir. Vücut ısısını korumak için kanımız iç organlara daha çok çekilir.
Kalça protezin doğal aşınması ve yıpranması genellikle ağrı veya rahatsızlığa neden olmaz. Ancak protezde gevşeme başladıktan sonra şikâyetlere sebep olur. Özellikle kasık ve kalça bölgesinde ağrı daha çok asetabulum denilen kalça yuvasına yerleştirilen protezin gevşemesine ait bulgu olarak kabul edilebilir.
Ameliyatlı taraf üzerine yan yatmaya genellikle 4-6 ay kadar izin verilmez. Yan yatma sırasında, 6-8 hafta bacak arasına yastık konması sağlanır.
Robotik protez cerrahisi ameliyatını SGK karşılıyor mu? Robotik protez ameliyatlarında diz veya kalça eklemine uygulanan protez malzemesini SGK anlaşmalı hastanelerde SGK karşılamaktadır. Ancak ameliyatta kullanılan robotik protez cerrahisine ait özel malzemeleri ve robot maliyetini SGK karşılamamaktadır.
Kalça protez materyallerini de 4.000 TL civarında ödemektedir. Bu rakam SGK ile protez markaları arasında protokolle tespit edilmektedir. Özel hastaneler SGK tarafından sınıflandırılarak ek ücret alabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri