Beyaz Liste, güvenli kabul ettiğiniz e-posta adreslerini içerir. Beyaz listedeki kullanıcılardan gelen iletiler her zaman gelen posta klasöründe bulunur. Kara Liste, istenmeyen posta olarak sınıflandırılan e-posta adreslerini içerir ve Kara listedeki gönderenlerden gelen tüm iletiler buna uygun şekilde işaretlenir.
Bilgi güvenliği, bilgiye karşı olan tehditlerle ilgilenmektedir. Bilgi güvenliğinin 'CIA' yani Confidentiality (gizlilik), Integrity (bütünlük) ve Availability (kullanılabilirlik) olarak sağlamaya çalıştığı üç temel unsuru bulunmaktadır.
Gizlilik, Bütünlük ve Erişilebilirlik olarak isimlendirilen üç temel unsurdan meydana gelir. Bu üç temel güvenlik öğesinden herhangi biri zarar görürse güvenlik zaafi yeti oluşur.
Bilgi güvenliği, (Gizlilik, Bütünlük ve Erişilebilirlik) bilgilerin izinsiz kullanımından, izinsiz ifşa edilmesinden, izinsiz yok edilmesinden, izinsiz değiştirilmesinden, bilgilere hasar verilmesinden koruma, veya bilgilere yapılacak olan izinsiz erişimleri engelleme işlemi.
İlgili 42 soru bulundu
Siber Güvenlik Alt Alanları Her alanda olduğu gibi siber güvenliğin de alt dalları vardır. Ağ Güvenliği, Uygulama Güvenliği, Bilgi Güvenliği bunlardan en çok bilinenleridir.
Kurumsal bilgi güvenliği ise, kurumların bilgi varlıklarının tespit edilerek zafiyetlerinin belirlenmesi ve istenmeyen tehdit ve tehlikelerden korunması amacıyla gerekli güvenlik analizlerinin yapılarak önlemlerinin alınması olarak düşünülebilir.
Ortaya çıkan bu sınıflandırmaya göre bilgi güvenliği: ağ güvenliği (network security) uç/son nokta/kullanıcı güvenliği (endpoint security) veri güvenliği (data security)
Bilgisayar ve yazılım mühendislerinin de çalışma alanlarından birisi siber güvenliktir. Sürekli olarak güncellenen bir işlemler dizisi ile bağlı olduğu ağ sisteminin güvenliğini sağlayan kişi siber güvenlik uzmanı kime denir sorusunun yanıtıdır.
İSTANBUL (AA) - İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Serkan Gönen, 'Siber güvenlik alanında en zayıf halka, insan faktörü olarak nitelendirilen kullanıcılardır.
Gizlilik, Bütünlük, Erişilebilirlik ve Mahremiyet kavramları
Tüm dünyada kabul edilmiş, bilgi güvenliğinin en temel üç bileşeni; Gizlilik (Confidentiality), Bütünlük (Integrity) ve Erişilebilirlik (Availability) olarak baz alınmaktadır.
Bilgi güvenliğinin temelinde gizlilik, bütünlük ve erişebilirlik yatmaktadır. Bu üçlüye kısaca CIA adı verilmektedir.
Gizlilik : Bilginin yetkisiz kişilerin eline geçmemesidir. Bütünlük : Bilginin yetkisiz kişiler tarafından değiştirilmemesidir. Erişilebilirlik : Bilginin ilgili ya da yetkili kişilerce ulaşılabilir ve kullanılabilir durumda olmasıdır. Bilgi güvenliğinin sağlanmasından herkes sorumludur.
Bilgi güvenliğinin en önemli parçası kullanıcı güvenlik bilincidir. Oluşan güvenlik açıklıklarının büyük kısmı kullanıcı hatasından kaynaklanmaktadır. Saldırganlar (Hacker) çoğunlukla kullanıcı hatalarını kullanmaktadır.
Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi (BGYS), kurumun hassas bilgilerini yönetebilmek amacıyla benimsenen sistematik bir yaklaşımdır. Bu sistemin temel amacı hassas ve gizli bilginin korunmasıdır. Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi çalışanları, iş süreçlerini ve bilgi teknolojileri (BT) sistemlerini kapsar.
Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, ağ sistemlerinin kurulum ve yönetimi, ağ ortamı üzerindeki sorunlar ve çözüm yolları, geniş ağ sistemleri yönetimi gibi alanlarda eğitim ve öğretim verilen daldır.
Bilişim Suçları Uzmanı Olmak İçin Gerekenler
Üniversitelerin Bilgisayar Mühendisliği, Yönetim Bilişim Sistemleri, Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Programcılığı, Endüstri Mühendisliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği gibi bölümlerinden mezun olan kişiler, bilişim suçları uzmanı olabilir.
eleman.net verilerine göre, Siber Güvenlik Uzmanı 2023 yılında ortalama 44.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Siber Güvenlik Uzmanı , Temmuz 2023 yılında ortalama 44.400 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 36.520 TL maaş alıyordu.
Bilgi Güvenliği: Bilgi Güvenliği ve Kullanıcı Sorumluluğu
Bilgi güvenliğinin sağlanmasından herkes sorumludur. Bundan 20 yıl kadar önce, bilgisayar ve internet günümüzdeki kadar yaygın kullanılmadığından, bilişim sistemleri günümüzdeki kadar önemli bir yere sahip değildi.
Bilgi güvenliği, bir varlık türü olarak bilginin izinsiz veya yetkisiz bir biçimde erişim, kullanım, değiştirilme, ifşa edilme, ortadan kaldırılma, el değiştirme ve hasar verilmesini önlemek olarak tanımlanır.
Uç nokta güvenliği; masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar ve cep telefonları gibi son kullanıcı cihazlarını kötü amaçlı ve istenmeyen yazılımlardan koruyan bir uygulamalar ve teknolojiler bütünüdür.
ISO/IEC 27001 bilgi güvenliği alanında dünya genelinde yaygın olarak kullanılan uluslararası standartlardan biridir. Söz konusu standart, kuruluşların, bilgi güvenliğinin en temel gereksinimleri olan “gizlilik”, “bütünlük” ve “erişilebilirlik” ilkelerini sağlamasını amaçlamaktadır.
Kasıtlı ya da kazayla, herhangi bir taşınabilir aygıtın yetkili kullanıcısı (taşınabilir medya dahil) dışında kullanımı, kaybı veya bulunması durumunda İhlal Olay Raporlama prosedürleri aracılığıyla BGYS Birimine bildirilir.
Kurumsal Bilgi Güvenliği Politikası, Karel'in kurumsal iş hedefleri ile uyumlu ve onları destekler şekilde iş gereksinimlerine dayanan ve ilgili yasalara ve standartlara göre düzenlenen gereksinimler, tanımlar, kurallar, uygulamalar, sorumluluklar ve iş akışlarını ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri