Peki siyah turpun faydaları nelerdir? Siyah turp içerisinde yer alan iyot ve kükürt sayesinde hazmı kolaylaştırır, sindirim sistemini kuvvetlendirir. Diş eti hastalıklarının giderilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda yapısındaki iyot ve kükürt miktarı midenin çalışma performansını olumlu şekilde etkiler.
C vitamini eksikliği olanlara karaturp tüketilmesi şiddetle tavsiye edilmektedir. Özellikle kışın siyah turpun içerisina bal koyarak tüketmek hem hastalıkların giderilmesine yardımcı olur hem de bağışıklık sitemini hızlı bir şekilde güçlendirir. C vitamini kış ayları için oldukça önemli bir vitamin türüdür.
Besin değeri yüksek: Kırmızı turp E, A, C, B6, K vitaminlerini içerir. Ayrıca antioksidan, lif, çinko, potasyum, magnezyum, bakır, kalsiyum, demir ve manganez bakımından da zengindir. Bu nedenle turp besin değeri yüksek bir sebzedir.
Diş eti hastalıklarının da yılmaz savaşçısıdır. Uyku sorunu çekenleri bile bebek gibi uyutur. İçerisinde yer alan iyot ve kükürt sayesinde hazmı kolaylaştırır, sindirim sistemini kuvvetlendirir. Siyah turp saça faydaları olan bir sebzedir.
Turp Kalori ve Besin Değeri
2,5 gram lif ve 1 gram protein içeren bitki, kalsiyum, magnezyum, bakır ve B vitaminleri bakımından da zengin değerlere sahiptir.
İlgili 25 soru bulundu
Turp, hayati organlarımızdan biri olan karaciğer sağlığı açısından da önemli katkıları olan bir besindir. Turp tüketmek karaciğer detoksuna katkıda bulunur, hasarın giderilmesine yardımcı olur. Böbreklerdeki toksinlerin atılması için de etkili bir besindir.
İçeriğindeki C vitamini sayesinde turp, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Soğuk algınlığı, öksürük, bronşit gibi hastalıklara karşı koruyucudur. Yüksek lif içeriği sayesinde uzun süreli tokluk hissi sağlar. Bu nedenle kilo kontrolü için idealdir.
Siyah turp tüketildiğinde kanı zararlı maddelerden de arındırır. Bunun haricinde halsizliğe bağlı gözüken şikayetleri de ortadan kaldırır.
Turp, solunum yolundaki mukusun temizlenmesinde antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Yüksek antosiyanin seviyelerine sahip olduğundan vücuttan iltihabı uzaklaştırmada etkilidir.
İçerdiği vitamin B, çinko ve fosfor sayesinde etkili bir kan temizleyicisi olarak çalışır ve vücudumuzdaki atık maddelerin yanı sıra her türlü toksini de ortadan kaldırır. Sonuç olarak sık sık siyah turp tükettiğiniz taktirde vücudunuza detoks etkisi sunarak kusursuz bir güzelliğe sahip olursunuz.
SAĞLIKLI KİŞİ İÇİN İDEAL PORSİYON: Günde 1 kâse turp salatası olarak tüketmek yeterlidir. Turp, bürüksel lahanası, karnabahar, brokoli gibi sebzeler ile aynı soydan geldiği için bu sebzeleri tüketen kişinin aynı gün turp tüketmesine gerek yoktur.
Siyah turp biraz acı bir tada sahiptir. Bundan dolayı bu yiyeceği tek başına tüketmek zor olabilir. Bunun yerine siyah turpu birkaç dilime ayırarak limon sıkıp yemek daha güzel olmaktadır. Bunun yanında çeşitli salatalar içerisinde de siyah turpu, zevkle tüketebilirsiniz.
Bayır turpu (Armoracia rusticana), hardal ve lahanaların da yer aldığı turpgiller familyasından bir yıllık bitki. Anavatanı muhtemelen Güneydoğu Avrupa ve Batı Asya'dır fakat bütün dünyaya yayılmıştır.
Hastalığın ve öksürüğün şiddetine göre 7 ile 15 gün arasında kullanılabilir.
Turpu bir bardağın içine oturtun. İçine kaliteli bir bal doldurun. Turpun üst kısımdan kestiğiniz parçasını kapak gibi kapatın. En az 1 gece dışarıda bekletin.
Siyah turp içeriğindeki potasyum sayesinde tansiyonun düşmesine yardımcı olur. Cilt sağlığı için çok yararlıdır. Her gün tüketilmesi cildin nem dengesini sağlar.
Siyah turp ve bal karışımının yemeklerden önce aç karnına içilmesi gerekmektedir. Birkaç gün boyunca düzenli olarak tüketilmesi, hastalıkların kısa sürede iyileşmesini sağlayacaktır.
Turp yaprakları, güzelce temizlendikten sonra garnitür olarak salatalara eklenebilir. Çiğ veya pişmiş olarak çorba ve güveçlere eklenebilir. Sandviç ve tost yapımında kullanılabilir.
Turpu bir bardağın üzerine yerleştirin (içilecek sıvı bardağa akacak) ve oyuğun içine bir yemek kaşığı bal ekleyin. Daha önce kestiğiniz turpun baş kısmıyla oyuğu kapatın ve 12 saat bekletin. Süre sonunda bardağa akan sıvıyı tüketmeye başlayabilirsiniz.
Balgamı yok etmek için çeşitli bitkisel çaylardan yararlanabilir, bal zencefil karışımı, limon-karabiber- bal karışımı, siyah turp ve bal kürünü tüketerek balgamın yumuşatarak atabilirsiniz.
Sülfürlü bileşikler açısından zengin olduğundan, iyi bir karaciğer ve safra dostudur. Karaciğer ve safra kesesi sağlığı açısından siyah turp, antioksidan içeriği açısından ise kırmızı turp tercih edilmelidir.
Turp Yaprağı Neye İyi Gelir? Turp yaprağı beta-karoten, C vitamini, E vitamini, B6 vitamini, B9 vitamini (folat) ve kalsiyum bakımından iyi bir sağlık deposu olup karaciğeri güçlendirir. Astım, bronşit ve nefes darlığı gibi solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelir.
Turp Otu: Karaciğer ve Böbrek Sağlığına Birebir!
Yabani otlar arasından en çok tercih edilen ve en kolay bulunan ot olan turp otunun ünü tüm dünyaya yayılmıştır. Turp otu bitkisi yaprakları ve dallarıyla beraber yenir.
Beyaz turp böbrek sağlığı için gerekli olan çeşitli vitamin ve mineralleri içerir. Aynı zamanda idrar söktürücü olan bu besin vücuttan toksinlerin hızlı bir şekilde atılmasını sağlar.Böbrekleri hızlı bir şekilde temizleyerek vücudu zararlı toksinlerden arındırmaya yardımcı olur.
Siyah turbu yıkayın, tepesini kesip kapak çıkarın. İçini kabak oyacağıyla oyun, alttan 1-2 ufak delik açın. İçini oyduğunuz turbu bardağa oturtun, içine bal koyun ve 1 gece soğuk bir yerde dinlendirin. Bardağa saldığı suyu yetişkinler için 1 kaşık çocuklar için 1 tatlı kaşığı şeklinde aç karnına tüketin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri