Genellikle ilkbahar ya da sonbahar mevsiminde ekilen siyah turp tohumlarının olgunlaşması kış aylarını bulur. Bu nedenle beyaz kış, siyah turp mevsimi olarak bilinir. Doğal antibiyotikler arasında yer alan siyah turpun kış aylarında olgunlaşması da başlıca başına mucizedir.
Turp, kış mevsimi sebzesidir. Aralık ve Ocak ayında hasat edilir.
Siyah turp diğer çeşitlerine göre daha uzun sürede yetişmektedir ve daha geç hasat edilmektedir. Kış sebzesi olan turpun hasat mevsimi de aralık ayında başlamaktadır.
Turp iklim koşullarına göre sonbahardan ilkbahara kadar ekilebilir ve birkaç ay boyunca yapraklarından ve gövdesinden istifade edilebilen bir yeşillik bitkisidir.
Kış Meyveleri:
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
İlgili 45 soru bulundu
Siyah turp, bal ile birlikte de tüketilebilir. Çok farklı kullanım şekilleri olan siyah turp, kendine has tadı, dokusu ve görünümü ile mutfaklara renk katan besleyici bir sebzedir.
Mart ayı sebzeleri arasında ıspanak, havuç, pırasa, kırmızı turp ve brokoli bulunuyor. Mart ayında yetişen meyveler ise elma ve muz oluyor. Nisan ayında sebze tezgahlarında taze soğan, taze sarımsak, kuşkonmaz, taze kekik, bakla ve marul görebilirsiniz.
Osmaniye, Ankara, Kahramanmaraş, Hatay, İçel ve Konya gibi illerde yoğunlaşmıştır. Ülkemizdeki turp üretiminin % 70-80'i Osmaniye'de (özellikle Kadirli ilçesi) gerçekleştirilmektedir (TÜİK 2011).
Daha sonra ise saksıya turp tohumları sıralı olarak 5- 10 cm aralık ile dizilir. Turp tohumlarının üzerine ince elenmiş toprak doldurulur. Turp Tohumu Ne Zaman Ekilir? Turp tohumu genellikle ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarında dikilebilir.
Her mevsim tüketilebilen turp sebzesinin üç çeşidi vardır. Bunlar yaz, kış ve sonbahar turplarıdır. Ancak ülkemizde turplar renge göre ayrılmaktadır. Bu turpların renkleri; kırmızı, siyah ve beyazdır.
Siyah turp biraz acı bir tada sahiptir. Bundan dolayı bu yiyeceği tek başına tüketmek zor olabilir. Bunun yerine siyah turpu birkaç dilime ayırarak limon sıkıp yemek daha güzel olmaktadır. Bunun yanında çeşitli salatalar içerisinde de siyah turpu, zevkle tüketebilirsiniz.
Turp yaprakları, güzelce temizlendikten sonra garnitür olarak salatalara eklenebilir. Çiğ veya pişmiş olarak çorba ve güveçlere eklenebilir. Sandviç ve tost yapımında kullanılabilir.
turplar (yaklaşık 20 cm), yapraklarından tutulup elle sökülür. Sökülen turpların kökleri, turpları ve yaprakları yıkanarak temizlenir. Kazık köklerin uçları kesilir. aksine yapraklarından tutulup çekmek sureti ile hasat edilemez.
İçerdiği lif zenginliği sayesinde sindirim sistemini düzenlemektir. Kabızlığı önlediği gibi ishal durumlarına da engel olmaktadır. Bağırsak içerisindeki yararlı mikroorganizmaların korunmasını sağlamaktadır. Turp tohumunda bulunan fosfor ve magnezyum sayesinde kemik rahatsızlıklarına karşı kullanılmaktadır.
Turpu bir bardağın içine oturtun. İçine kaliteli bir bal doldurun. Turpun üst kısımdan kestiğiniz parçasını kapak gibi kapatın. En az 1 gece dışarıda bekletin.
İlkbaharda hasadı yapılacak bezelyeler ekim-kasım-aralık aylarında, yazın hasadı yapılacak olanlar ilkbahar aylarında ekilir. Kışı sert geçmeyen yerlerde ilkbaharda hasat alınacak şekilde ekilmeli, kışı sert geçen yerlerdeyse yazın hasadı yapılacak şekilde ekilmelidir.
Uzmanlar havuç ekme zamanını şöyle önermektedir: Havuç ekimi için ilkbahar mevsimi tercih edilmelidir. Soğukların kırılmaya başladığı mart ayı günlerinden itibaren ilkbaharın ortalarına dek havuçları ekmeye başlayabilirsiniz. Bazı çiftçilere göre ise kasım ayında dikilmesinin uygun olduğu bilinmektedir.
Turp, sağlıklı bir şekilde büyüyebilmek için nemli bir toprağa ihtiyaç duyuyor. Bu sebeple toprağının kurumasına izin vermeyecek sıklıkta sulama yapmak büyük önem taşıyor.
Ağustos: Semizotu, ıspanak, kabak, roka, maydanoz, nane, taze soğan, göbek marul, marul ve dereotu ekilir. Eylül: Semizotu, bakla, kekik, ıspanak, kabak, roka, maydanoz, nane, taze soğan, göbek marul, marul ve dereotu ekilir.
Turp, hayati organlarımızdan biri olan karaciğer sağlığı açısından da önemli katkıları olan bir besindir. Turp tüketmek karaciğer detoksuna katkıda bulunur, hasarın giderilmesine yardımcı olur. Böbreklerdeki toksinlerin atılması için de etkili bir besindir.
Toprağa ekimi gerçekleştirilen turp tohumlarının çimlenme süresi 4-8 gün arasında olmaktadır.
Bayır turpu (Armoracia rusticana), hardal ve lahanaların da yer aldığı turpgiller familyasından bir yıllık bitki. Anavatanı muhtemelen Güneydoğu Avrupa ve Batı Asya'dır fakat bütün dünyaya yayılmıştır.
-İç mekanda dört mevsim ekim yapabilirsiniz. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumun çimlenme süresi 3-7 gündür.
*Turp Tohumu Ekim Zaman:İlkbahar yaz, iç mekan içerisinde her zaman ekimi yapılabilir.
Kan basıncını kontrol eder: Kırmızı turpta, tansiyonu düşürmeye yarayan potasyum mevcuttur. Bağışıklığı güçlendirir: C vitamini içeriği yüksek olan turp soğuk algınlığı ve öksürükten koruyucudur. Temel bağışıklık sistemini güçlendirmek için düzenli bir şekilde tüketilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri