Halk arasında karabasan ya da karabasan basması olarak bilinen durum aslında tıbbi olarak tanımlanmış bir uyku bozukluğu çeşididir. Uyku felci ya da “karabasan”, uyanma ya da nadiren uykuya dalma sırasında gelişen, bedenin geçici olarak hareket edememesi durumudur.
Karabasan olarak da adlandırılan uyku felci, uyku problemleri arasında yer alır. Gün içerisinde yaşanan yoğun stres, aç uyumak gibi sebeplerde karabasan (uyku felci), görülebilmesine neden olabilir. Uykuya dalmadan önce ya da daldıktan hemen sonra meydana gelen geçici hareket yetersizliğe neden olur.
Uyku felci ya da karabasan olarak adlandırılan durum, kişi REM uykusundayken yaşanır. REM uykusu sırasında kişi uyanırsa beyin uyanık olsa bile vücut kilitli olduğu için hareket edemez ve geçici bir felç hali yaşanır. Yaşanan bu geçici felç haline uyku felci halk arasındaki bilinen şekliyle karabasan adı verilir.
Uyku felci çoğu insan için ciddi bir sorun değildir. Tıbbi olarak iyi huylu bir durum olarak sınıflandırılır ve genellikle önemli sağlık sorunlarına neden olacak şekilde sık olmaz.
Karabasan – Türk halk kültüründe Kâbus ve buna neden olan varlık. Karabasma (Garabasma) da denir.
İlgili 29 soru bulundu
Uykuya yan yatış pozisyonunda dalmaya çalışın. Stresli olarak uykuya dalmayın, öncesinde ılık duş ya da müzik dinlemek gibi yöntemlerle stresinizden arının. Uyku felci durumunda vücudunuzun herhangi bir yerini oynatmaya odaklanın. Oynatabilirseniz uyku felci ortadan kalkacaktır.
Her yaştan ve cinsiyetten insanlarda görülebilir, ancak bazı gruplarda daha yaygın olarak ortaya çıkabilir. Genellikle genç yetişkinler arasında daha yaygındır. 20'li yaşlarda ve 30'lu yaşların başlarında sıkça görülür. karabasan, kişiler uykuya geçerken veya uykudan uyanırken meydana gelir.
Uyku felcinin ana sebepleri arasında, uykusuzluk, uyku düzeninde farklılık, anksiyete gibi ruhsal problemler, genetik sorunlar, sırt üstü yatma pozisyonu ve maddeye bağımlılık meydana gelir. REM uykusu esnasında beden ağır uykuda olur ve zihnen rüyalar görülebilmektedir.
Uyku felci birkaç saniye veya birkaç dakika sürebilir. Çok uç durumlarda, 4-5 saat sürdüğü de bilinmektedir. Uyku felcine bazen halüsinasyonlar da eşlik edebilir. İşitsel, dokunsal veya görsel olabilen bu halüsinasyonlar kısa sürebilir.
Hipnagogik duyular, uykuya dalarken veya uyanırken dokunsal, işitsel ve görsel sanrılar için kullanılan genel bir bir ifadedir. Bu duyular, vücudun geçici bir felç ile hareketsiz kaldığı uyku felciyle birlikte de yaşanabilir. Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir.
Birçok insanın başına gelmiştir. Gece uyanıp, hareket edemez bir halde, üzerinde büyük bir ağırlık varmış gibi öylece kalakalmak. Buna tıpta uyku felci denir, uyku bozukluğu (parasomni) türlerinden biridir. Bu esnada hareket kısıtlanmasının yanı sıra birçok duyuyu etkileyen halüsinasyonlar da görülür.
Uyku bozukluğu, karabasanla ilgili olarak uyku sonrası felce verilen addır. Çoğu zaman, uyku felcine uğrayan kişi tarafından bunun bir rüya sebebiyle oluştuğuna inanılır. Bu yüzden, insanların hareket etmek istese de hareket edemediği rüya sayısı bu kadar fazladır.
Ayrıca araştırmalar göz kasları dışındaki bütün kasların pasif durumda olduğu REM uykusu sırasında da insanların konuşabildiğini gösteriyor. Bu, uykunun bu aşamasında beynin kasların tamamen pasif halde kalmasını sağlayamadığı anlamına gelebilir.
Ani uyku bastırması sebepleri arasında yer alan durumlar; Narkolepsi, uyku apnesi, kan şekerinin düşmesi ya da yükselmesi, anemi, huzursuz bacak sendromu, uyku alışkanlıkları, elektrolit dengesizlikleri, insomnia, gece vardiyasında çalışmak, gürültü ve ortam sıcaklığıdır.
Uyku terörü, parasomni grubunda bir uyku bozukluğudur. Derin REM dışı uyku döneminde oluşur. Uykunun ilk saatlerinde genellikle ağlama ya da yüksek sesli bir çığlıkla başlar. Kişi genellikle yatakta oturur pozisyonda ve dış uyaranlara karşı yanıtsızdır.
REM uykusunda rüya içeriğine göre göz hareketleri devam eder. Rüyaların görüldüğü bu evrede tüm kaslar felçli olur, beyin ise uyanıkmış gibi davranır. REM uykusu esnasında kaslar felç durumunda olmasına rağmen kısa süreli motor aktiviteleri devam etmektedir. REM uykusu toplam uykunuzun %20-23'lük kısmını oluşturur.
Uyku terörü nedir sorusunun cevabı merak konusu olabilir. Uyku teröründe, kişinin gözleri açık olarak ancak beyin dalgalarına bakıldığında hala uykudayken, etrafı algılamaz halde, çığlık atma, yoğun korku, sallanma gibi belirtilerle kendini gösteren bir uyku bozukluğudur.
Çocuğunuza Onun Yanında Olduğunuzu Gösterin
Çocuğun gece kabus görmesi durumunda, ona yakınlık göstermek ve ilgi göstermek son derece önemlidir. Bu, çocuğunuzun kendini güvende hissetmesine, rahatlamasına ve duygusal desteğe ihtiyacı olduğu bir zamandır. Yakınlık göstermek, fiziksel teması içerebilir.
Uyku Anksiyetesi (Kaygısı) Bozukluğu/Kabus Bozukluğu: Genellikle uyku döneminin ikinci yarısı sırasında meydana gelir. Bu uyku bozukluğunda kişi çoğu zaman hayat güvencesi tehditleri içeren uzun ve son derece korkutucu rüyalar görür.
Karabasan (uyku felci) uyku esnasında bilinç açıkken vücudun geçici olarak hareket edememesi ve buna bağlı gelişen korku deneyimidir. Karabasan esnasında kişinin duyuları ve algısı açık olsa da kendisini geçici olarak paralize bir halde bulur.
Ağız ve ses tellerimiz, genellikle uyurken aktif değildir fakat REM uykusu sırasında, sayıklama meydana geleceğinde yüksek sesle konuşuruz. Sayıklamalar, uyurken yarı uyanık hale geldiğimizde REM olmayan uykunun bir aşamasından diğerine geçerken 'geçici uyarılmalar' sırasında da ortaya çıkabilir.
Parasomnia, bireyin gece uyudukları sırada istem dışı ortaya çıkan davranışlarını ve deneyimlerini içerir. Bu soruna sahip kişiler, uyurken konuşabilir, hareket edip ev içerisinde gezebilir, uyandığı halde hareket etmekte zorluk çekebilirler.
Küçüklerin olumlu veya olumsuz bir duyguyu yoğun şekilde yaşaması tetikleyici bir durum olabilir. Ayrıca stres, uykusuzluk, aşırı yorgunluk, yüksek ateş, düzensiz beslenme ve hastalık hâli de gece terörünü tetikleyebilen unsurlardır.
R.E.M esnasında kişinin hareket etmesini engelleyen kısa süreli felce, karabasan ya da uyku felci denir. Incubus, karabasma ve succubus isimleriyle de bilinen bu felcin temel nedenleri arasında stres ve kaygı bozuklukları yer alır. Felç esnasında kişinin gözleri ve zihni açıktır.
Uykuda sıçrama, bir kişinin uykuda aniden uyanma hissi yaşamasıdır. Bu durum, beyinde anormal bir aktivite olduğunda ortaya çıkar. Uykuda sıçramalar genellikle hızlı göz hareketi (REM) uykusunun başlangıcında meydana gelir ve uyku kalitesini olumsuz etkileyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri