Karabük'de konveksiyonel hava hareketleri zayıftır. Bu duruma etrafı yüksek dağ ve tepelerle çevrili olması zemin hazırlamaktadır. Karabük, Türkiye'nin havası en kirli şehirleri arasındadır.
İli Karabük… İsviçre merkezli hava kalitesi teknolojisi şirketi IQAir, 2020 Dünya Hava Kirliliği Raporu'nu yayınladı. Söz konusu rapor da hem dünyanın en yüksek hava kirliliğine sahip ülkeleri hem de Türkiye'nin en yüksek hava kirliliğine sahip şehirleri ortaya çıkmış oldu.
Türkiye'de Hava Kirliliğinin en yüksek olduğu 3 İl sırasıyla Çorum, Erzurum ve Düzce. Karabük 6. Sırada bulunuyor. Hava Kirliliği solunum yolu hastalıkları, kanser gibi hastalıklara yol açarak dünyada her yıl 600 bini çocuk, 7 milyon erken ölüme yol açıyor.
Havası en temiz iller; Artvin, Bitlis, Eskişehir, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale. Havası en kirli illerin başında ise İstanbul, Ankara, Adana, Amasya ve Manisa geliyor. Hava kirliliğinden korunmak için; Rüzgarı takip edin: Rüzgarın yönü gün boyunca değişiklik gösterebiliyor.
Hava kirliliği Türkiye'de trafik canavarından 8 kat daha fazla insan öldürüyor. Türk Toraks Derneği açıklamasına göre, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği oranlar bazında havası tek temiz kent Rize oldu.
İlgili 23 soru bulundu
Türkiye'nin tek temiz havalı şehri belli oldu! Türkiye'deki hava kirliliğine dikkat çekmek için “İstanbul'da Hava Kirliliği ve Akciğer Sağlığı Sempozyumu” düzenleyen Türk Toraks Derneği'nin açıklamasına göre, Türkiye'de temiz hava açısından yaşanabilecek tek kent Rize.
İsviçre merkezli hava kalitesi takip şirketi IQAir, konuyla ilgili bir rapor yayınladı. 131 ülke ve bölgenin ortalama hava kalitesi analiz edildi. Avustralya, Estonya, Finlandiya, Grenada, İzlanda ve Yeni Zelanda, dünyanın en temiz havasına sahip ülkeleri arasında.
1. Çankırı Türkiye'nin havası en temiz şehirleri içerisinde ilk sırada yer alırken, 2. Kırşehir 2. sırada bulunuyor. 3. Ordu ise IqAir'e göre Türkiye'nin en temiz şehirleri arasında 3. sırada.
Raporda en temiz havaya Avustralya, Barbados, Ürdün ve Kanada'nın sahip olduğu ifade edildi.
Zürih, İsviçre
Dünyanın en temiz havaya sahip şehri Zürih'tir.
Karadeniz ikliminden karasal iklime geçiş sahasındaki Karabük'te geçiş tipi iklim etkili olmaktadır. Kış ve ilkbahar ayları çoğunlukla yağışlı geçer. İlde aylık ortalama sıcaklık 2,3 ile 23,9 derece arasında değişmekte olup yılın 136,3 günü yağışlı geçmektedir.
Zonguldak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan 2018 Yılı Zonguldak Çevre Durum Raporu'nda, belirtildiği üzere; Yüksek Kirlilik Potansiyeli bulunan iller arasında yer almaktadır.
Dünya çapında 7 bin 323 kent arasında hava kirliliği en fazla olanı ise Tayland'ın Chiang Mai şehri oldu. IQAir'e göre, şehirde kirlilik PM2.5'in 66 katına ulaşmış durumdaydı. Dünyanın havası en kirli ülkeleri arasında ilk beşi Çad, Irak, Pakistan, Bahreyn ve Bangladeş oluşturdu.
Batı Karadeniz Bölümü'nde yer alan Karabük'te kısmen Karadeniz ikliminin özellikleri görülmektedir. Yalnız Karabük, kıyıdan içeride kaldığı için, Karadeniz'in nemli havasından yeterince yararlanamamakta karasal iklimin özellikleri daha ağır basmaktadır. Yıllık ortalama sıcaklık, 13,2 °C'dir.
Yazlar ılık, kısmen sıcak ve yağmurlu, kışlar serin, kısmen soğuk ve kar yağışlı geçer. En yüksek sıcaklık ortalaması 38 derece, en düşük sıcaklık ortalaması -10 derece, yıllık ortalama yağmur 500 mm. ve yıllık ortalama karlı gün sayısı 35'dir. Bitki örtüsü genel olarak ormandır.
Karadeniz ikliminden karasal iklime geçiş sahasındaki Karabük'te geçiş tipi iklim etkili olmaktadır. Yıllık ortalama sıcaklık 13.20 C'dir. En soğuk ay olan Ocak'ta ortalama 2.60 C, en sıcak ay olan Temmuz'da 23.10C, sıcaklık vardır.
Bunu ilk, Kasım 2020'de Avrupa Çevre Ajansı EEA tarafından hazırlanan bir rapor ortaya koydu. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından Almanya'daki havanın kalitesi 2019'da ancak „iyi“ olarak değerlendirilmişti; çapı 2,5 mikrometreden (PM 2,5) daha küçük ince toz miktarı 11,01µg/m³ civarındaydı.
Türkiye 63 ülke arasında 6. sırada yer alıyor. Araştırma sonuçları, Balkanlar ve Türkiye'de el yıkama alışkanlığının diğer Avrupa ülkelerine oranla yüksek olduğunu gösteriyor. Avrupa'da tuvaletten sonra elini sabunla en çok yıkayan ülkeler sıralamasında Bosna Hersek yüzde 96 ile listenin başında yer alıyor.
World of Statistics'in yayınladığı bilgilere göre dünyanın en kirli ülkeleri arasında Türkiye, 20. sırada yer almaktadır. Moğolistan en kirli ülke olarak sıralamada birinci sırada yer alırken, Finlandiya ise en temiz ülke olarak son sırada yer almaktadır.
Eskişehir, Rize, Giresun, Çanakkale ve Adana (Çatalan) geçen yıl Türkiye'nin partikül madde parametreleri açısından havası en temiz illeri olarak belirlendi.
Beytepe, Ankara'nın en temiz havasına sahip bölgesi olarak dikkat çekiyor.
Hava kirliliği en az olan semt Kandilli
Hava kirliliğinin en az ölçüldüğü istasyon 13,1 µg/m3 ile Kandilli 1 olurken, partikül madde hava kirliliği Büyükada istasyonunda 15,8, Sarıyer istasyonunda 24,4, Şile istasyonunda 25,1 µg/m3 olarak tespit edildi.
Bursa; tarihi, doğal ve kültürel güzelliklerinin yanı sıra bir de Türkiye'nin en temiz havasına sahip olmasıyla da dikkat çekiyor.
4)Antalya, ülke genelinde ölçüm yapılan 200 hava kirliliği ölçüm istasyonunun bulunduğu 69 il ve 7 ilçedeki arasında: yıllık ortalama olarak havası PM kirliliği açısından da en kirli 22'inci, SO2 bakımından en kirli ilk 50'inci yerleşim yeridir. Kış aylarında bu kirlilik daha da artmaktadır.
Havası en temiz il ise PM10 hesaplamasına göre Artvin olarak açıklandı. Bolu'nun hava değeri verileri de açıklandı. Havası en temiz iller sıralamasında ilimiz 9'uncu sırada yerini alırken, havanın PM10 değeri 37 olarak bildirildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri