Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunan Karacadağ, Diyarbakır ilinin yanında bulunan kalkan tipi bir volkandır.
Alanın Tanımı: Karacadağ, büyük bir bölümü Diyarbakır ilinin güneybatısı ile Şanlıurfa ilinin kuzeydoğusu arasında uzanan sönmüş volkanik dağdır. 120 km çapında, oval şeklinde bir alana yayılır. Dağın genellikle ince bir toprak tabakasıyla kaplı Diyarbakır yönündeki kesimi tarımsal üretim için elverişlidir.
Çoğunuz bilirsiniz, Anadolu'da üç Karacadağ var. Biri anlattığım ve Diyarbakır-Siverek arasında yer alan ve yöre de Kerejdağ olarak bilinen dağ, diğer ikisi ise Orta Anadolu'da Ankara Haymana ve Konya Karapınar ilçe sınırları içerisinde yer alan dağlardır.
Karaca Dağ, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin yaklaşık olarak ortasında, Diyarbakır havzası ile Şanlıurfa Platosunu kuzey-güney doğrultusunda ayıran sönmüş yanardağ.
Siverek'in bugün bağlı bulunduğu Şanlıurfa ise Halep Vilayeti'ne bağlı bir sancaktı. Urfa, Osmanlı'nın son döneminde Halep'ten ayrılarak vilayet statüsüne yükseltildi. Siverek ise Diyarbekir Vilayeti'ne bağlı bir sancak oldu. 1923 yılında Viranşehir, Hilvan ve Çermik'in bağlanmasıyla il oldu.
İlgili 30 soru bulundu
Tesisin Diyarbakır'a uzaklığı 65 km'dir. Karacadağ Kayak Merkezi, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin tek kayak tesisi olup Güneydoğu'nun Uludağı' ünvanına da sahiptir.
Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunan Karacadağ, Diyarbakır ilinin yanında bulunan kalkan tipi bir volkandır. Türkiyenin Irak-Suriye sınırında yaklaşık 200x800km büyüklüğünde bir alan bazaltik lavlarla kaplıdır (Lustrino vd., 2010).
Araştırma sahasını oluşturan Diyarbakır'daki Karacadağ Volkanı, Pliosen sonu ve Kuaterner'de mevcut fay kırıklarına bağlı olarak ortaya çıkan lavlardan oluşmuş, Hawaii tipi bir lav volkanıdır.
"Yeryüzüne çıktığı zaman hızlı bir şekilde etrafa yayılır"
Karacadağ'ın son faaliyetini, 100 bin yıl önce gerçekleştirdiğini belirtti.
Karacadağ, İtalya'daki meşhur Etna Volkanı'nın yedi katından fazla bir alan kaplıyor. Son püskürmesini yaklaşık 100 bin yıl önce gerçekleştiren Karacadağ, bir önceki püskürmenin 600 bin yıl önce gerçekleştiği belirtiliyor. Karacadağ'ın gelecekte püskürme potansiyeline sahip olduğu ifade ediliyor.
Toprağı bile siyaha yakındır. Bu dağa neden Karacadağ denildiği ve taşlarının renginin kara olduğu sorulduğunda yörede şu efsaneyi anlatırlar: Diyarbakır Beyi'nin çok güzel bir kızı varmış güzelliği dillere destan, merhameti bol, sevgisi çokmuş. O yörede bir dağ varmış ve dağda bir ejderha yaşarmış.
Kırvarlar Zaza, Bucaklar Çermik kökenlidir. Dağın kuzeydoğusu ve güneyi silme Kürt'tür. Ağa Kaynak'ın misafiri avukat Mehmet Vural, 1650-1700 yılları arasında bölgenin büyük bir göç yaşadığını belirtiyor.
Karacadağ yöresinin mevcut sosyo-kültürel durumunu, ekonomik yapısını ve doğal kaynak varlığını saptamaya yönelik eylem araştırması 9 köy ve 2 beldeyi kapsamaktadır (Tablo 1).
25.06.1959 yılında Konya'da doğan Ali İhsan SU, Üniversite öncesi eğitimini Konya'da tamamlamıştır.
Bingöl'de yapılan incelemeler sonucunda, 361 yapı içerisinde 165 ağır hasarlı bina tespit edildi. Uzmanlar, olası bir Bingöl depreminde Bingöl merkezi başta olmak üzere Tunceli, Erzincan, Erzurum, Muş, Diyarbakır, Elazığ ve Bitlis illerinin risk altında olacağını belirtti.
Bu depremler nedeniyle levhalar da dilimlenir ve kendi içlerinde deprem üretirler. Diyarbakır tehdit edici fay hatları yanında olduğu için her deprem burayı etkiler. Diyarbakır'da çok büyük afete dönüşmez.
Palu segmenti olarak adlandırılan fay Palu ilçe merkezinin doğusundan başlar ve yaklaşık 70 km uzunluğunda olup Baltaşı Ovası'nı kat ettikten sonra Hazar Gölü'ne ulaşır. Aletsel dönemde Palu'da meydana gelen en büyük deprem 26 Mart 1977 yılında M5.2 büyüklüğünde bir deprem olup 9 insan hayatını kaybetmiştir.
Öz. Karacadağ Türkmen Aşireti, bir Türk aşireti olup Şanlıurfa'nın Siverek İlçesine bağlı Karacadağ bölgesine yayılmış 58 köyden oluşmaktadır. Gerek tarihsel geçmişiyle gerekse sosyo-kültürel yapısıyla bölgede tanınan önemli aşiretlerdendir.
Efsaneye göre, Karacadağ'da bir zamanlar çok büyük ve korkunç bir ejderha yaşarmış. Ağzından çıkan ateş yöreyi yakıp kavuruyormuş. İnsanlar elinden çaresiz kaldıkları için sık sık ejderhayı kendilerinden kurtarması için Tanrı'ya dua ediyormuş.
Diyarbakır ve Şanlıurfa illerinin sınırlarında yer alan sönmüş yanardağ Karacadağ'da kraterlerden çıkan lavların oluşturduğu dağın eteklerindeki engebeli alan, doğa ve fotoğraf tutkunlarına ev sahipliği yapıyor.
Şanlıurfa merkeze 150, Siverek ilçesine ise 60 kilometre uzaklıkta bulunan Karacadağ Kayak Merkezi, vatandaşların yoğun ilgisini görüyor.
Karacadağ - Şanlıurfa
Kasım ayı sonlarında ziyaretçilerine açılan kayak merkezi dört ay boyunca hizmet vermektedir. Yaklaşık 700 metre uzunluğuna sahip bir kayak yapma alanı vardır. Siverek ilçesi sınırlarında bulunan kayak merkezi ilçeye 60 km uzaklıktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri