KAHVALTIDA TAM TAHIL TÜKETİN yerine, daha fazla kepekli ekmek gibi tam tahıllı karbonhidratları eklemeniz gerektiğini belirtiyor. Bu alışkanlık, lif alımını artırabilir. Ayrıca rafine karbonhidratlarda bulunan yağlanma ve iltihaplanma oranını artırmayı tetikleyebilecek bileşiklerden de uzak durmanızı sağlar.
Karaciğerdeki toksin maddeleri temizlemek için mevsiminde taze sebze ve meyve tüketimi artırılmalı özellikle kereviz, enginar, ıspanak gibi sebzeler tüketilmelidir. Balda bulunan cholin maddesi karaciğer hücrelerini güçlendirir. Bu nedenle sabah kahvaltılarında 1-2 tatlı kaşığı organik bal tüketimi önerilebilir.
- Yumurta: Yumurta da mühim karaciğer dostlarından biri. Özellikle zengin lesitin ve kolin içeriği onu rahatlıkla “karaciğer dostu” yapıveriyor.
Ancak yağda çözünen vitaminlerden D vitamini haricinde alkolik karaciğer hastaları için rutin destek önerisi bulunmamaktadır. Yine de, alkol tüketimi ile birlikte A vitamininden zengin gıdaların (havuç, süt ürünleri, yumurta vb) tüketilmesi önerilir.
İlgili 43 soru bulundu
Zeytinyağı ile yapılmış sebze yemekleri, balık, salata, kuru baklagiller, turp, lahana, karalahana, brüksel lahanası, karnabahar, brokoli, roka, tere, kırmızı pancar, havuç, sarımsak karaciğer dostu besinlerdir.
- Bol Su Tüketmek: Karaciğerin temizlenmesinin ve yenilenmesinin en önemli yolu, gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak su tüketmektir. Bunun dışında böbrek sağlığı açısından oldukça önemli olan su, vücudun her zaman nemli olmasına destek olur. Su içmek; karaciğerin temizlenmesinin en önemli yoludur.
Aşırı tüketilen bazı maddeler karaciğere ağır hasar verebilir. Bu nedenle alkol, katı (doymuş) yağlar, kızarmış yiyecekleri fazla tüketmemek, aşırı şeker ve tuzdan da kaçınmak gerekir. Karaciğerin işlevlerinden biri de şekeri yağa dönüştürmektir. Fazla şeker tüketimi karaciğer yağlanması riskini artırır.
Günlük taze sebze-meyveler, balık, tavuk veya hindi gibi beyaz etler ve lifli gıdalar karaciğer dostu kabul ediliyor.
Dr. Ayşegül Özakyol, karaciğer hastalarının, Kurban Bayramı'nda aşırı et tüketiminden kaçınması gerektiğini belirterek, bunun özellikle ileri dönem siroz hastalarında ölümcül koma tehlikesine yol açabileceği uyarısında bulundu.
Zeytinyağı ile yapılmış sebze yemekleri, balık, salata, kuru baklagiller, turp, lahana, karalahana, Brüksel lahanası, karnabahar, brokoli gibi besinleri daha çok tüketin.
Acı Biber : Acı biberdeki kapsaisin maddesini metabolizma hızlandırıcı olarak duymuş olabilirsiniz. Buna ek olarak kapsaisin karaciğer yağlanmasında da oldukça etkilidir.
Özellikle sağlıksız bir beslenme planının uygulanması, karaciğerin yorulmasına ve yağlanmasına neden olarak organa hasar verir. Bu nedenle protein, yağ ve karbonhidrat oranı dengeli, taze meyve ve sebzeleri yeterli miktarda içeren bir diyetin uygulanması karaciğer sağlığının korunması açısından elzemdir.
Karaciğer yağlanmasına karşı alınabilecek önlemleri şöyle sıralayabiliriz; Günde 30 dakika tempolu yürüyüş yapılmalıdır. Ağırlıklı egzersizle beraber kas egzersizleri de yapılabilir.
Fakat sarı leblebi bu açıdan oldukça zengindir. Bu nedenle, karaciğer enzimlerinin işlevinde önemli bir rol oynayarak kanseri önlemektedir. Selenyum ayrıca, iltihabı önler ve tümörün büyümesini engeller. Leblebi, DNA hasarı ve hücre mutasyonu gibi durumları ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
Karaciğer Rahatsızlıklarında Etkili
Pekmez, kan dolaşımına pozitif etkisi ile karaciğer hastalıklarının tedavi sürecini hızlandırır. Damar tıkanıklığı ve karaciğer hastalıklarına iyi gelir. Sigara içenlerde görülen damar tıkanıklığına karşı düzenli tüketilmesi tavsiye edilir.
ABD'deki Tuft Üniversitesi'nden bir grup bilim adamının yaptığı araştırma, domates tüketmenin, içerdiği likopen adlı pigment sayesinde kansere, karaciğer yağlanmasına ve enfeksiyona yakalanma riskini azalttığını ortaya koydu.
Bitkisel protein ve lif içeriğinin yüksek, doymuş yağ içeriğinin düşük olması bakımından kurubaklagiller karaciğer yağlanmasına karşı tüketilmesi gereken besinlerdendir. Haftada 2 kez kurufasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi kurubaklagil yemeği tüketmeye özen gösterilmelidir.
Hızlı kilo vermek, uzun süre aç kalmak ve sağlıksız diyetler. Hepsi karaciğer yağlanmasını artırıyor.
Karaciğeri tehdit eden unsurlar. Alkol karaciğer için son derece önemli bir tehdittir. Diğer bir düşmanı ise bilinçsiz kullanılan ilaçtır. Özellikle bazı ilaçların toksik özellikleri çok fazladır.
Aşırı öfke karaciğere zarar verir
Kronik hastalıkların temelinde öfke, üzüntü gibi olumsuz duygular yatabiliyor. Aşırı alkol kullanımı, bilinçsiz ilaç kullanımı nasıl karaciğeri tahrip edebiliyorsa aşırı öfke ve kızgınlık gibi duygular da karaciğere zarar verebilmektedir.
Detoks karışımların vazgeçilmezi olan maydanoz, karaciğerde biriken zararlı toksinlerin atılmasında etkilidir.
Karaciğer, yapısı gereği kendi kendini yenileyebilmektedir ve bu süreç yaklaşık 6 ay kadar sürmektedir.
Karaciğer, aynı zamanda bir salgı bezidir. Hem genişleyebilen hem de kendini yenileme özelliği bulunan karaciğer birçok önemli yaşamsal fonksiyonu üstlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri