Mavi yumurta kansızlığın giderilmesine yardımcı olur. Enerji düzeyini artırır. Kemik ve diş yapısına iyi gelir. Yüksek tansiyonu dengeleyen bir yapısı vardır.
Farklı renkli yumurtaların kabuk renginden başka hiçbir özelliği farklı değil. Dolayısı ile beslenme değeri açısından hepsi birbirine eşit. Hiç birisi bir diğerinden daha üstün ya da daha az yararlı değil. Mavi yumurtanın 'dünyanın en yüksek besin değerlerine sahip yumurta' olduğu ve söyleniyor.
50.00 ₺ Mavi yeşil yumurda yüksek miktarlarda demir, çinko, kalsiyum, folik asit ve protein içerir. Kansızlık rahatsızlığına demir içermesinden dolayı faydalıdır.
Dr. Koran, beslenme açısından tam bir protein kaynağı olan mavi yumurtanın özellikle çocuklarda fiziksel ve zihinsel gelişimi desteklediğini belirterek, "Doğal ortamda elde edilen mavi yumurtanın başta Omega 3 olmak üzere birçok protein ve vitamin miktarı daha yüksektir.
Mavi yeşil yumurta, içerdiği yüksek oranda demir sayesinde kansızlık(anemi ) hastalığına iyi gelir. Çeşitli faktörlere bağlı biçimde gelişebilen, genetik bir sağlık sorunu olan kansızlık tedavisi için mavi yeşil yumurta faydalarından yararlanabilirsiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Vitamin açısından oldukça zengin bir yiyecek olan yumurta, hem beyazı hem de yumurta sarısı tam bir şifa kaynağıdır. Yumurta, cildi zararlı güneş ışınlarından korur, iyi kolesterolü yükseltir, beyin sağlığına olumlu katkı yapar.
Diğer taraftan, mavi yeşil yumurtanın A, D, E ve B vitaminleri bakımından daha zengin olduğu, bu vitaminlerin insan bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinmektedir. Yağ ve kolesterol oranı normal yumurtalara göre çok daha düşük olan mavi yeşil siyah yumurtalarda kalp ve damar rahatsızlıklarını tetiklememiş oluyor.
Ameraucana ve araucanas cinsi tavuklar doğal yaşam alanlarında organik beslenerek yeteri kadar biliveredin pigmenti üretebiliyor ve ancak bu şartlarda mavi yumurta yapabildikleri biliniyor. Bu anlamda mavi yumurta, bize doğal sağlıklı beslenen bir tavuğun habercisi olabilir" dedi.
Bu yumurtadan 14 gram tüketildiğinde vücudumuza 14 gram protein girişi oluyor. 100 gram biftekten insanın bioyararlanımının 12 gram olduğunu da hatırlarsak, mavi yumurtadaki protein miktarının ne denli yüksek olduğunu anlarız' diye konuştu.
Tavuk yumurtasının rengi kahverengi, beyaz, mavi ve yeşil olabilir. Tavukların yumurtalarında renklenmeye neden olan pigmentler vardır. Yumurtanın kabuğunda kahverengi rengine sebep olan ana pigmente protoporfirin IX denir. Mavi ve yeşil renge sebep olan ana pigmente ise, biliverdin denir.
Bu nedenle, mavi yumurtaların tüketimi özellikle alerjik reaksiyonlara neden olan yiyecek boyalarına hassas olan kişiler tarafından dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Mavi yumurtalar normal tavuk yumurtalarından farklıdır çünkü tavukların yedikleri yemeğe eklenen pigmentler nedeniyle mavi renktedirler.
Mavi yumurtalar Araucana tavuğu tarafından Şili'de üretilmektedir. Araucana tavuğu adını o dönemlerde Şili'de bulunan yerlilerden (Mapuche yerlileri olduğu düşünülmektedir) almıştır. Araucana tavuğunun yumurtaları ülkemizde mavi ve yeşilin tonlarında görülmektedir.
Mağaza veya A101 KAPIDA'dan satın alabilirsiniz.
OMEGA 3, PROTEİN VE VİTAMİNİ DAHA YÜKSEK
Mavi yumurtanın besin değerinin oldukça yüksek olduğuna dikkati çeken Dr. Koran, “Tavuk yumurtası protein, A, E, K, D, B2, B6, B12 gibi vitaminler, kalsiyum, demir, fosfor, iyot, flor, sodyum, potasyum, klor, kükürt, çinko, magnezyum gibi minerallerden zengindir.
Ancak Belçikalı yetiştirici Paul Geens'e göre beyaz yumurta daha çevreci. Geens, iki yumurta arasındaki farkı şu şekilde açıklıyor; "Beyaz tavuk beyaz renkte, kahverengi tavuklar ise kahverengi yumurtlar, bu kadar basit. Beyaz tavuklar daha verimli canlılar.
Kolesterol değerinin asgari miktarda olması, kalori değerinin çok yüksek olması, boyutu ve rengiyle diğer yumurtalardan farklı olan yeşil yumurta ülkemizde Bursa İnegöl'de üretiliyor. Yeşil yumurtanın adet fiyatı ise 15 ila 25 TL arasında değişmektedir.
Beyazı, toplam proteinin yarısını (3-4 gram protein) ve bolca da sodyum, potasyum içeriyor. Bu rakamlar dikkate alınınca beyazı mı, sarısı mı gibi bir tartışmaya girmenin gereği bile yok. Lezzet bakımından da besin değeri yönünden de yumurtanın sarısı beyazından iyidir.
Yumurtanın beyazı yağ içermez; su, protein ve kalsiyum içerir. Yumurtanın sarısı ise su, protein, yağ ve B12, B2 (riboflavin), B6, A, D vitaminleri ile demir içerir. 1 orta boy yumurta tükettiğinizde beyazından daha fazla protein alırsınız. Ama bunun nedeni yumurta beyazının yumurta sarısından daha fazla olmasıdır.
Öter ardıç kuşu çalılık ya da ağaçlara, duvarları çamurla kaplı kase şeklinde yuva yapar ve dört ila beş adet koyu benekli mavi yumurta yumurtlar.
Mavi yumurta, kökeni Güney Amerika'da yer alan Şili'de olan Araucana adlı tavuk ırkının yumurtasıdır. Bu tavukların vücut özelliklerine göre kuyrukları yoktur ve bunun yerine kulak kuyrukları bulunmaktadır. Yumurtasının renginin mavi olmasının sebebi ise, Araucana'ların genlerinden gelen pigmentlerdir.
Kaz yumurtası tıpkı ördek yumurtası ve tavuk yumurtası gibi anne sütü haricinde insan vücudu için gerekli olan tüm besin öğelerini içeren tek besindir. Protein, demir, fosfat gibi mineralleri içerir.
Mavi yumurta yüksek oranda demir, kalsiyum, çinko, folik asit ve protein içerir. Demir içeriği sayesinde kansızlığı önler. Kalp hastalıklarından ve kanserden korur.
Kanıta dayalı son bilimsel veriler, toplumun genelinde yumurta tüketimi ile kalp-damar hastalığı riski arasında bir ilişki olmadığını gösteriyor.
Et doymuş yağ ve kolesterol oranı yüksek bir yiyecektir. Bu nedenden dolayı haftada 2 veya daha fazla miktarda tüketilen yağlı kırmızı et, damarlarınızın tıkanmasına neden olabilir. Yumurtanın sarısı damarları tıkayan lipoproteinlerden bol miktarda içerir.
Etin yağlı kısmını, tavuğun derisini, doymuş yağ oranı yüksek gıdalarını tüketmeyiniz (salam, sosis, pizza, pide, burger, döner vb.). Et, tavuk, balık seçeneklerini azaltarak, yerine haftada 1 - 2 kez yumurta tüketiniz. Süt, yoğurt ve peynir alırken yağsız veya yarım yağlı ürünlerden tercih ediniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri