Organik Tane Kimyonun Faydaları Doğal kimyon soğuk algınlığından kaynaklanan solunum yolları hastalıklarına iyi gelir. Özellikle öksürük için faydalıdır. Sürekli olarak organik kimyon tüketen kadınların adet döngüsü düzene girer. Nezle, grip, öksürük ve balgam gibi rahatsızlıkların önüne geçer.
Solunum yolu hastalıklarına iyi gelen kimyon, kış aylarında tüketildiğinde grip, nezle gibi hastalıkların çabucak tedavi edilmesine yardımcı olur. Kansızlığa iyi gelmektedir. Adet düzensizliği yaşayan kadınların tüketmesi tavsiye edilmektedir. Boğaz ağrısı ve öksürüğe iyi gelmektedir.
Baharat olarak tohum ya da çekilmiş toz halinde neredeyse her yemeğe ilave edilebilen kimyon, aromatik tadıyla özellikle etle hazırlanan köfte, kokareç, lahmacun ve güveç gibi yemeklere, soslara ve harçlara hatta sebze ve baklagil türünde ki gıdalara dahi lezzet katar.
Toz kimyon, sindirim sistemini destekleyerek gaz ve sindirim sorunlarına yardımcı olurken, anti-enflamatuar özellikleri sayesinde iltihaplanmayı azaltır. Antioksidan etkileri, hücresel hasarı önler ve bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.
Kimyonun mide asidini dengeleyici ve hazımsızlığı giderici bir özelliği vardır. Eski zamanlarda enfeksiyonlara karşı ilaç olarak da kullanılırmış. Özellikle soğuk kış günlerinde grip ve soğuk algınlığına karşı bağışıklık için yemeklere kimyon eklenebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Kimyon çayı düşük kalorili bir çaydır. Yaklaşık 7 kaloriye sahip olan 1 fincan kimyon çayı, ödeme yer vermeyerek daha kolay yağ yakılmasını sağlar. Sindirim sistemini düzenleme görevi olan kimyon çayı, bağırsakların çalışmasını düzenler. Böylece kilo vermek isteyenlerin önündeki bir engel daha kalkar.
Kimyonun vücuda pek çok katkısı olsa da fazla miktarda tüketilmesi çeşitli zararlara yol açabiliyor. Bilhassa sindirim sisteminde tahrişe sebebiyet vermemek için kimyon tüketiminin günde 6 gram, yani yaklaşık olarak bir tatlı kaşığı ile sınırlandırılması tavsiye ediliyor.
Kırışıklığı ve yaşlanmayı önleyen kimyon yoğurt karışımı karaciğerdeki toksinlerin temizlenmesinde yardımcı olur. Bu sayede akne ve sivilce oluşumunun da önüne geçer. - Yemeklerden sonra bir kaşık bu karışımdan tüketildiğinde besinlerdeki yağların vücutta tutulmasının önüne geçer.
Kimyon Çayı Tarifi Nasıl Yapılır? Dr. Murat Topoğlunun şiddetle önerdiği, yağ yakımına ve sindirim sistemimize iyi çalıştıracak kür, cezvemizin içerisine 1 bardağı su ve 1 tatlı kaşığı kimyon tohumunu koyarak bir taşım kaynatıyoruz, soğuduktan sonra süzerek içerisine yarım limon sıkarak tok karnına içmemiz gerekir.
Limondaki sitrik asit, mide asidini dengeler ve hazmı kolaylaştırırken, kimyonun sindirim enzimlerini uyarıcı etkisi vardır. Bu karışım, mide ekşimesi, gaz ve şişkinlik gibi sindirim sorunlarının hafiflemesine yardımcı olabilir.
Bir kasede yoğurdu, pulbiberi, kimyonu, zerdeçalı ve limon suyunu karıştıralım. Yatmadan bir saat önce yiyelim 3 veya 4 bardak su içelim. Etkisini yarım saat içinde göreceksiniz. Sabahta aç karnına bu kürümüzü uygulayalım.
Suyu kaynatın. Ocağın altını kapatın. Suya 1 çay kaşığı kimyonu ekleyip karıştırın. Bir taşım daha kaynatın, şekerini ekleyin, ılımaya bırakın, ılıyınca bir tülbent yardımıyla kimyon çayını süzün.
8. Uzun ve Parlak Saç: Kimyon tohumları size bu uzun ve parlak saçlar sağlayabilir. Bunun için, 1,5 su bardağı tohumu ¾ su bardağı suda 10 dakika kaynatılır.
1 su bardağı içine, 1 tatlı kaşığı tane kimyon ekleyerek belli bir süre kaynatın. Süzdükten sonra isteğe bağlı içine bal ve limon ekleyebilirsiniz.
Kimyon mide asitlerinin dengeli şekilde salgılanması destekler ve mide hazımsızlığı gibi problemleri ortadan kaldırır. Enfeksiyona karşı ilaç olarak tercih edilebilir. Kış günlerinde grip ve soğuk algınlığı ile uğraşmak yerine yemeklerinize bir tutam kimyon ekleyebilirsiniz.
Bu nedenle pek çok uzman tarafından tüketilmesi önerilmektedir. Kimyon çayının günden 2 bardak tüketilmesi önerilmektedir. Bu şekilde tüketildiği zaman pek çok faydası görülebilir. Ayrıca kimyon çayının içerisine limon sıkılarak da tüketmek mümkündür.
Kimyon çayı, şişkinliğin giderilmesine yardımcı olur. Sinir yatıştırıcı bir etkisi olduğu bilinmektedir. Yağ yakıcı özelliklere sahip olan kimyon çayı, kilo vermeye destek olur. Kimyon çayının çeşitli karışımlarda kullanıldığı ve afrodizyak etkisi olduğu da söylenmektedir.
Örneğin E, A, C ve B vitamini açısından zengin olan kimyon bebeklere faydalı bir baharattır. Bebeğin bağışıklık sistemini kuvvetlendiren kimyon aynı zamanda gaz problemlerini de azaltır.
Mide asit seviyesini düzenleyen ve hazmı kolaylaştıran kimyon, demir eksikliğine de iyi gelir. Genellikle 1 çay kaşığı kimyon, 1 bardak sıcak suda demlendikten sonra süzülerek bebeğe sabah ve akşam 1'er çay kaşığı olmak üzere içirilerek sancının giderilmesine müdahale edilir. Kullanım öncesi doktor onayı alınız.
Dilerseniz tarçınlı yoğurt kürünün faydalarına hep birlikte bir göz atalım. 1- Tokluk hissi yaratır ve bağırsak problemlerini çözerek kilo vermemize yardımcı olur. 2- Kolesterol ve yüksek kan şekerini dengede tutar. 3- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
Zerdeçal yoğurt ile birlikte mükemmel bir ara öğün oluşturur ve kan şekerinizi düzenlemeye yardımcı olur.
Kimyon: Gaz problemini azaltır ve anne sütünü arttırır.
Hindistan'da kimyon jiira olarak, Pakistan/İran'da ziira olarak, batı Çin'de ziran olarak, Azerbaycan'da ise cirə [cire] olarak adlandırılır.
Maydanozgiller familyasından tek yıllık otsu bitki türüdür. Anavatanı Doğu Akdeniz ve Türkmenistan'dır. Dünyada en fazla kimyon üretimi Hindistan'da yapılmak- tadır.
İlk aylarda anne sütündeki baharatlar ile tanışan bebeğe, alerjik bir reaksiyon ve sindirim rahatsızlıkları geliştirmiyorsa sekizinci aydan itibaren baharatlar ve sağlıklı otların verilmesinde bir sakınca yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri