Ayrıca hemoroid, anal fissür, rektum kanserleri, karaciğer hastalıkları, safra kesesi, pankreas hastalıkları da gastroenteroloji bölümü kapsamındadır.
Fakat gastroenteroloji vücut içerisinde bilinmeyen pek çok alan ile ilgilenmektedir. Gastroenteroloji Nedir? Gastroenteroloji bölümü; karaciğer, safra kesesi ve yolları, sindirim sistemi organlarıyla alakalı hastalıkların ve bu organların sağlığını inceleyen tıp bölümüdür.
Karaciğerde hasar olup olmadığının araştırılmasında kullanılan en yaygın testler ALT ve AST adlı karaciğer enzimleridir. Kanda ALT nedir sorusu, alanin aminotransferaz adlı karaciğer enziminin kısa ismi olarak cevaplandırılabilir.
Böbrekler ile ilgili hastalıklara bakan nefroloji ya da üroloji doktoru olmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Karaciğer hastalıklarıyla ilgili durumlarda dahiliye yani iç hastalıkları bölümüne başvurmak gerekmektedir.
Sistemik hastalıklar (Diyabet, romatizmal hastalıklar) Kalp-damar hastalıkları, karaciğer hastalıkları, onkolojik hastalıklar ve bunların ilaç tedavileri sırasında böbrek fonksiyon bozuklukları ortaya çıkabilir ve Nefroloji tarafından takip gerekebilir.
Karaciğer hastalıklarının bazıları uzun süre ciddi belirti vermeyebilir ve günlük yaşantıdaki bazı ufak belirtilerle karıştırılabilir. Çabuk yorulmak, kas ağrıları kaşıntılı deri, karında şişlik, koyu renkli idrar, zihinde bulanıklık veya gözlerin veya cildin sararması olabilir.
Karaciğerin düzgün işlev sergileyip sergilemediği, bir dizi özel kan testiyle tayin edilebilir. Bu testler sayesinde akut, kronik karaciğer hastalıkları, hepatit, kolestaz (safra tıkanıklığı) gibi sorunlar rahatlıkla teşhis edilebilir.
Karaciğer hastalığı olduğunun işaretleri şöyle sıralanabilir: Ciltte ve gözlerde sararma: Eğer karaciğerde bir hastalık varsa vücutta sarı renk olur. Gözlerde ve ciltte sararma fark edilir. Dalakta büyüme olması: Kronik karaciğer hastalıklarında görüntüleme işlemlerinde ortaya çıkan bir belirti de dalak büyümesidir.
Genel olarak ALT seviyeleri 57 U/L'nin üzerine çıkması ALT yüksekliği olarak adlandırılır. Yüksek çıkan her ALT seviyesi beraberinde bir tedavi gerektirmeyebilir. Bazen de yüksek ALT seviyeleri hepatit, enfeksiyon, siroz gibi hastalıklardan kaynaklanabilir.
Alkol dışı karaciğer yağlanmasında (Nonalkolik steatohepatit) AST / ALT oranı <1 dir. Serum transaminaz düzeyinin 30IU/L olması patolojik olarak kabul edilir.
Karaciğer kanseri, bu tür virüs infeksiyonları görüldükten yıllarca sonra ortaya çıkabilir. Hepatit virüsleriyle yakınmanız olmadan da hastalığı geçirebilirsiniz ve ancak kan testleri ile hastalığı geçirdiğiniz anlaşılabilir.
Karaciğeriniz zarar gördüyse safra üretemez ve besinler ve yağlar sindirilemez. Düzgün sindirilemeyen besinler ise iştah kaybına ve sağlıksız kilo kaybına yol açar. Hasarlı bir karaciğer üst karın bölgesinde ve göğüs kafesinde ağrılara yol açacaktır. Bu bölge karaciğerin bulunduğu yerdir.
Karaciğerde enzim yüksekliği genellikle karaciğerdeki hücrelerde iltihaplanma veya hasarı gösterir. İltihaplı veya hasarlı karaciğer hücreleri, karaciğer enzimleri de dahil olmak üzere belirli kimyasalları normal miktarlarından daha fazla kan dolaşımına verir ve kan testlerinde karaciğer enzimlerini yükseltir.
Karaciğer büyümesi yoğun belirti gösteren bir hastalık değildir. Ancak karaciğerde meydana gelen büyüme, gaz, mide bulantısı, karın bölgesinde şişlik, cilt renginde sarılır ve bazen göz akında da sararmaya sebebiyet verir.
Karaciğer ultrasonu ile karaciğerin yanı sıra safra yolları ve safra kesesi de incelenir. Hepatobilier Us sonuçları elde edildiğinde ise hastalarda ciddi olarak tanımlanabilecek birçok hastalığın teşhisi konabilir.
Karaciğer ağrısı genelde karaciğerin olduğu alanda, bir diğer deyiş ile göğüs kafesinin sağ üst çeyreği içerisinde meydana gelmektedir. Karaciğerin doğru çalışmadığı durumlarda bu bölgede hassaslık veya ağrı olabilmektedir. Cilt dokunmaya karşı aşırı bir şekilde hassaslaşabilmektedir.
Karaciğer kanserinin erken dönemde çok özgün bir bulgusu yoktur. O nedenle de tanı konduğunda kanser genellikle büyük boyutlara ulaşmış olarak bulunur. Sıklıkla, kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik, çabuk yorulma, sarılık, karında sıvı toplanması gibi bulgular görülür.
- Bol Su Tüketmek: Karaciğerin temizlenmesinin ve yenilenmesinin en önemli yolu, gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak su tüketmektir. Bunun dışında böbrek sağlığı açısından oldukça önemli olan su, vücudun her zaman nemli olmasına destek olur. Su içmek; karaciğerin temizlenmesinin en önemli yoludur.
Süleyman Yedibela, “Karaciğer rahatsızlığı, yorgunluk ve performansta keskin bir düşüş gibi belirtilerle kendini gösterebiliyor. Ayrıca, sürekli iştahsızlık ve kan pıhtılaşmasının bozulması gibi şikayetler de aşırı yüklenilmiş bir karaciğere işaret edebiliyor.
Karaciğer yağlanmaları, kistler, hepatit türleri, siroz, mide ülserleri, mide fıtıkları, gastrit ve reflü, safra kesesinde taş ve kum oluşumu, iltihaplanmalar, iç hastalıkları uzmanları tarafından tedavi edilen hastalıklardır.
Karaciğer, pankreas, safra yolları ve safra kesesinin cerrahi hastalıklarının tanı ve tedavi uygulamaları Hepatopankreatobiliyer (HPB) Cerrahi Birimi tarafından yapılmaktadır.
Nefroloji hangi tahlilleri ister? Nefroloji uzmanı böbreklerinizi değerlendirmek için genellikle kan testleri, idrar testleri, böbrek ultrasonu, bilgisayarlı tomografi (BT) veya manyetik rezonans görüntüleme (MRG), böbrek biyopsisi gibi testleri ister.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri