ORTA VE GEÇ ÇOCUKLUKTA BEDENSEL GELİŞİM (6-12 yaş) Biyolojik, bilişsel ve toplumsal-duygusal süreçlerin birbiriyle etkileşimleri ile insanın doğum öncesinden ölüme kadar uzanan yaşam dönemlerini meydana gelir. Çocukluk dönemi doğumdan itibaren 11-12 yaşına kadar süren zamanı kapsar. olarak kabul edilir.
Gelişim dönemlerindeki yaşlar, değişik kaynaklara göre farklılık göstermektedir. Genel olarak doğumdan sonraki ilk 2 yıl bebeklik, 3-6 yaş ilk çocukluk (oyun), ilkokul yıllarını kapsayan 7-11 yaş ikinci çocukluk , 12-18 yaş ergenlik dönemi olarak kabul edilir.
6-12 yaş dönemi çocuğu bilişsel olarak somut işlemler dönemindedir. Piaget'nin ahlak gelişimi kuramına göre dışa bağlı dönemde bulunmaktadır ve henüz değerler sistemi oluşturmamışlardır. Yani, toplumun benimsediği bazı kurallar, örneğin hukuki ve töresel kurallar henüz kavranmamıştır.
6-11 yaş dönemine aynı zamanda son çocukluk dönemi de deniliyor.
İlk Çocuklukta Gelişim (2-6 Yaş: Okul Öncesi Dönem)
İlgili 35 soru bulundu
İkinci Çocukluk-İlkokul Dönemi (7-11 yaş)
Bu yıllar çocuğun aile ortamından çıkıp, dış dünya ile daha iç içe olduğu bir dönemdir. Okul yılları olarak adlandırılan bu dönemde fiziksel, motor, bilişsel ve sosyal becerilerin artması, çocukların daha da bağımsız olmalarını sağlar.
7-11 yaşları arasını kapsamaktadır. Çocuklar bu dönemde somut işlemler gerçekleştirebilirler. Belirli veya somut örneklerle uygulanabildiği sürece mantıklı muhakeme yapabilirler. Bu noktada işlemler; geri dönüştürülebilir zihinsel eylemlerdir.
Şema Öncesi Dönem: 4- 7 yaşları arasında gözlemlenmektedir. Şematik Dönem: 7-9 yaşları arasında (ilkokulun başlama dönemi) gözlemlenmektedir. Gerçekçilik Dönemi: 9-12 yaşlarında gözlemlenmektedir. Görünürde Doğalcılık Dönemi: 12-14 yaşlarında gözlemlenir.
Okul Çağı Çocuğu Dönem Özellikleri (6-11 Yaş)
Fallik dönem (fallus dönemi; cinsel organ dönemi), psikoseksüel gelişim evrelerinin üçüncüsüdür. 3.yaşın sonundan 6. ya da 7. yılın sonuna dek sürecek olan bu evrede, çocuklar cinsel organlarına, cinsel farklılıklara ve onların anlamlarına yönelir.
Bu yaş aralığında sağlıklı bir tuvalet eğitim süreci yürütülmezse ilerleyen yıllarda çocuğun bu beceriyi kazanması ve sürdürmesi zorlaşacaktır. Dil gelişimi için kritik dönem 0-3.5 yaş aralığıdır. Çocuklar bu zaman aralığında çevresel olarak çeşitli seslere ve konuşulan dile maruz kalırlar.
Bu dönemler şunlardır; 1- Duyusal-Motor Dönem, 0-2 yaş. 2- İşlem Öncesi Dönem, 2-7 yaş. 3- Somut İşlemler Dönemi, 7-11 yaş.
20- 30 yaşlar arası genç yetişkinlik, 40- 50 yaşlar arası orta yetişkinlik 60 ve sonrası yaşlar ileri yetişkinlik dönemi olarak adlandırılmaktadır (Santrock, 2012; Boyd ve Bee, 2015).
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün yaptığı bir ayrıma göre, 45-59 yaş arası orta yaş, 60-74 yaş arası yaşlılık, 75-89 yaş arası ileri yaşlılık, 90 ve üstü ise ihtiyarlık kategorisine alınmıştır.
Biyolojik, bilişsel ve toplumsal-duygusal süreçlerin birbiriyle etkileşimleri ile insanın doğum öncesinden ölüme kadar uzanan yaşam dönemlerini meydana gelir. Çocukluk dönemi doğumdan itibaren 11-12 yaşına kadar süren zamanı kapsar. olarak kabul edilir.
Okul çağı dönemi, büyüme ve gelişme evrelerine göre 6-12 yaş ilköğretim ve 12-18 yaş ortaokul ve lise (adölesan) dönemini kapsamaktadır. Okul çağı çocukların fiziksel, duygusal, ruhsal ve sosyal yönden sürekli bir büyüme ve gelişme süreci içinde olduğu bir dönemdir.
'Erken çocukluk' döneminin ardından, 5-10 yaş aralığına tekabül eden 'okul çağı' dönemi vardır. Her dönemin kendine has özellikleri oldu- ğu gibi bu dönemin de belirleyici unsurları vardır. Belki de çocuk ve ebeveynler için temel bir değişiklik yaşandığından dolayı bu dönem de oldukça önemli.
Son çocukluk dönemi: Bu dönem erkek çocuklarda 6-13 yaş aralığını kapsar. Kız çocuklarda ise 6-11 yaş arası döneme son çocukluk dönemi denir. Bu dönem zorunlu eğitim hayatının da başladığı önemli süreçlerden biridir.
10 yaş hangi dönem? 7-11 yaş aralığı, ikinci çocukluk dönemi olarak adlandırılmaktadır.
Şematik aşama (7-9 yaş)
Yaklaşık 7 yaş civarında başlayan bu dönem «sadeleştirme-basitleştirme» dönemi olarak da belirtilmektedir. Şekil kavramının geliştiği bu dönemde çocuğun bir olayı ya da objeyi nasıl görüp değerlendirdiği, ona karşı yüklediği anlam şemanın oluşumunu belirler.
Piaget'in gelişim dönemleri; duyusal-motor dönem, işlem öncesi dönem, somut işlemler dönemi ve soyut işlemler dönemi olarak sıralanır.
Okul öncesi dönemde üç türlü sınıflama yeteneği vardır, 2-3 yaş döneminde tek özniteliği sınıflama, 4 yaş döneminde dışarıda bırakıcı sınıflama, 5-6 yaş döneminde sistematik sınıflama olarak sıralanabilir.
Gelişimle, daha önceleri döllenmeden fetüse, bebeklik, çocukluk ve son olarak da ergenliğe kadar sınırlı olan eski yaklaşım yerine artık gelişimi, yaşam boyu devam eden bir süreç olara anlamlandırmaktayız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri