Karaciğer kanserleri genellikle karında şişkinlik, ciltte sararma, kaşıntı, karnın sağ üst kısmından başlayıp sırta vuran ağrı, ani kilo kayıpları, haftalar süren iştahsızlık, çok az yemek yenmesine rağmen yemek sonrası tokluk ve şişkinlik hissi, ateş, geceleri terleme genel sağlıkta ani kötüleşme, idrar renginde ...
Karın bölgesinde sıvı birikmesi ve eşlik eden şiddetli karın ağrısı, Vücutta kaşıntı, Özellikle karnın ve gövdenin sağ tarafta hissedilen yumru ve ağrı, Bacaklarda şişlik.
Karaciğer kanserinin belirti ve bulguları arasında sarılık, sağ tarafta belirgin karın ağrısı, sağ omuz ağrısı veya karnın sağ üst bölgesinde yumru hissedilmesi gibi şikayetler bulunur. Bu şikayetlere ek olarak karaciğer kanserine spesifik olmayan kilo kaybı ve halsizlik gibi şikayetler de bulunabilir.
Karaciğer ağrısı genelde karaciğerin olduğu alanda, bir diğer deyiş ile göğüs kafesinin sağ üst çeyreği içerisinde meydana gelmektedir. Karaciğerin doğru çalışmadığı durumlarda bu bölgede hassaslık veya ağrı olabilmektedir. Cilt dokunmaya karşı aşırı bir şekilde hassaslaşabilmektedir.
Karnınızın üst tarafında devam eden bir ağrıyla uyanıyor, karnınızın herhangi bir yerinde oluşan ağrılardan şikayet ediyor, çok az miktarda yemenize rağmen hemen doyuyorsanız karaciğer kanseri riski ile karşı karşıya olabilirsiniz.
İlgili 39 soru bulundu
Karaciğer kanserinin erken dönemde çok özgün bir bulgusu yoktur. O nedenle de tanı konduğunda kanser genellikle büyük boyutlara ulaşmış olarak bulunur. Sıklıkla, kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik, çabuk yorulma, sarılık, karında sıvı toplanması gibi bulgular görülür.
Karaciğer Kanserinin Belirtileri Nelerdir? Karında rahatsızlık hissi, karın ağrısı ve hassasiyet, sarılık, bulantı, kusma, iştah kaybı, çabuk doyma, açıklanamayan kilo kaybı, halsizlik, yorgunluk, ateş belirtiler arasındadır.
Karaciğerin düzgün işlev sergileyip sergilemediği, bir dizi özel kan testiyle tayin edilebilir. Bu testler sayesinde akut, kronik karaciğer hastalıkları, hepatit, kolestaz (safra tıkanıklığı) gibi sorunlar rahatlıkla teşhis edilebilir.
Sıklıkla 40-60 yaş arasında görülen karaciğer yağlanması daha erken yaşlarda ortaya çıkabilir. Sarı cilt tonu, bacak ve karın şişliği gibi belirtilerle kendini gösterebilen karaciğer yağlanmasına karşı erken dönemde önlem almak büyük önem taşıyor.
Karaciğer kanseri nasıl saptanır ? Karaciğer kanserinde erken teşhis şansı çok düşük de olsa, özellikle yüksek riskli hastalarda düzenli yaptıracağınız kontrollerle hastalığı ileri evrelere geçmeden yakalamanız mümkün. Hastalığın tanısı ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans ile konulabilir.
özellikle sindirim sisteminden (bağırsaklar) gelen kanın ilk önce karaciğerden geçmesi nedeniyle buralara ait kanserlerin karaciğer metastazları sık görülür. Kalın bağırsak, mide, pankreas, safra yolları, ince bağırsak gibi organlara ait kanserlerde karaciğere metastaz sıktır.
En yaygın neden, karaciğer tahrişi ve hastalığının spesifik olmayan bir tanımı olan aşırı alkol tüketimidir. Bu, karaciğer yağlanması veya yüksek karaciğer enzimlerini (her ikisi de bir hastanın alkolü bıraktıktan sonra iyileştirebileceği) veya diğer karaciğer problemlerini tanımlayabilir.
Ağrı, kanser hastalarının %30-45'inde erken dönemde ortaya çıkabilirken, geç dönem hastalarının %75'inde bir sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu ağrıların şiddeti %40-50 hastada orta-ciddi olarak tanımlanırken, hastaların %25-30'unda ağrılar ciddi ve dayanılamayacak kadar şiddetli olabilmektedir.
Genellikle meme, prostat, tiroit, akciğer ve böbrek tümörlerinin ağrıları sürekli olup geceleri ve hareketle artıyor. Bu sorunda hastalar künt, sızlayıcı veya derin, bıçak saplanması ya da batma tipinde ağrılardan yakınıyor. Kas kasılmasına bağlı olarak, kasılma, çekilme, kramp tarzında ağrılar da ortaya çıkabiliyor.
Kan tahlilleri karaciğer fonksiyon anormalliklerini gösterebilir. Görüntüleme Testleri. Doktorunuz, ultrason, bilgisayarlı tomografi (BT) taraması ve manyetik rezonans görüntüleme (MR) gibi görüntüleme testlerini önerebilir. İnceleme için bir karaciğer doku örneği alınması.
Karaciğer hastalıklarına bağlı gelişen kaşıntıda sırt, en sık kaşınan bölgedir. Ancak daha az sıklıkta diğer tüm vücut bölgelerinde kaşıntı gelişebilir. Karaciğer kaynaklı kaşıntının şiddeti gündüz, geceye göre daha fazla olurken, kış aylarında artar.
Aşırı tüketilen bazı maddeler karaciğere ağır hasar verebilir. Bu nedenle alkol, katı (doymuş) yağlar, kızarmış yiyecekleri fazla tüketmemek, aşırı şeker ve tuzdan da kaçınmak gerekir. Karaciğerin işlevlerinden biri de şekeri yağa dönüştürmektir. Fazla şeker tüketimi karaciğer yağlanması riskini artırır.
Yüksek AST, başta karaciğer olmak üzere kalp, beyin, böbrek ve kaslarda herhangi bir hastalık belirtisi olabilir. AST yüksekliğine neden olan en önemli hastalıkların başında karaciğer kanseri, kronik hepatit, siroz ve safra kanallarındaki tıkanıklıklardır.
İltihaplanma, karaciğerin normal işlevlerini etkileyebilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Karaciğer iltihabının belirtileri, genellikle yorgunluk, iştahsızlık, karın ağrısı, bulantı, sarılık gibi şikayetlerle kendini gösterebilir.
Kişilerde iştah kaybı medyana gelir ve bu da istemsiz bir şekilde hızlı kilo kaybına yol açar. Üst karında dayanılmaz ağır acı ve ağrılar hissedilir. Kişi kendini sürekli uykulu ve halsiz hisseder. Mide kısmında şişme görülmektedir.
Bunun haricinde yaygın görülen karaciğer yağlanması belirtileri şunlardır: Halsizlik ve enerji düşüklüğü Göğüs ve karın bölgesinde ağrı
Son derece gelişmiş bir cihaz kullanılarak karaciğer ultrasonu yapılır. İşlem esnasında ilgili bölgede bulunan en küçük ve en büyük olmak üzere tüm hastalıklar rahatlıkla görüntülenebilir. Dolayısıyla eğer bölgede herhangi bir kanser hücresi mevcut ise bu da ultrason yöntemi kullanılarak kolaylıkla teşhis edilebilir.
İleri derecede karaciğer yağlanması ve iltihabı olan kişilerde 5 yıl içinde kanser gelişme riski yüzde 10'dur.
Karaciğer kanserine yakalanmış bir kişi için genellikle tedavi yöntemleri hastalığın belirtilerini azaltmaya yöneliktir. Karaciğer kanseri yaşam süresi için uzman doktorlar ve araştırmacılar ise minimum 6 ay en fazla ise 9 ay olarak belirlemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri