Genellikle karaciğer ağırlığının yüzde 5'inden fazlasının yağ olması, karaciğer yağlanması olarak kabul edilir. Başlangıçta hastalarda herhangi bir belirti ortaya çıkmayabilir çünkü genellikle karaciğerdeki yağlanma oranı yüzde 30'dan fazla olursa klinik belirti vermeye başlar.
Evre daha ciddi bir evredir. Karaciğerdeki yağ birikiminin yanı sıra hafif ile orta derecede iltihaplanma ve hücresel hasar da görülür. Karaciğer yağlanması 2. evre belirtileri arasında bazen yorgunluk, karın ağrısı veya halsizlik gibi semptomlar yaşanabilir. İlerlediğinde karaciğer hasarı riski artar.
Evre-3: Fibrozis evresi olan üçüncü evrede karaciğer dokuları sertleşerek bağ dokusuna dönüşmeye başlar. Bu durum karaciğer harabiyetini gösterir. Evre-4: Karaciğer yağlanmasının en ileri evresi olan bu evrede karaciğer sirozu hastalığının gelişimi söz konusudur.
2. Evre: Karaciğer yağlanmasında 2. evreye Alkole Bağlı Olmayan Steatohepatit de denebilir. Karaciğerdeki yağlanmaya bağlı olarak organda hasar oluşumu başlayabilir. 3. Evre: Bu evrede karaciğer yağlanması ilerlemiştir ve karaciğer dokuları sertleşerek bağ dokulara dönüşmeye başlar.
Yağlı karaciğer hastalığında Fibroscan karaciğerdeki yağlanmayı ve fibrozis evresini tahmin edebilir. Fibrozis; evre 1(F1 fibrozis) , evre 2(F2 fibrozis) , evre 3(F3 fibrozis) , ve evre 4 (F4 fibrozis = siroz) olarak sınıflandırılır.
İlgili 18 soru bulundu
Karaciğer yağlanması ciddi bir sorun mudur? Evet, karaciğer yağlanması ciddi bir sorundur. Karaciğer hücrelerinde yağ birikmesinin (karaciğer yağlanması) esas bozukluk olduğu durumların başında alkole bağlı karaciğer hastalıkları (alkole bağlı karaciğer yağlanması, akut alkolik hepatit, alkolik siroz gibi) gelir.
Yaprak, karaciğerde yağlanmanın yanı sıra yoğun iltihap gelişmesi durumunda 10 yıl içinde siroz veya kanser riskinin yüzde 5 ila 10 arasında olduğuna değinerek şu uyarıları yaptı: “Basit yağlanmada 10 yılda siroz gelişim riski yüzde 3 iken, iltihaba karaciğerde fibrozis dediğimiz sertleşmede ilave olursa risk yüzde 30' ...
Çünkü yaş ilerledikçe saçın ağarması cildin kırışması gibi doğal bir süreç olarak beslenme alışkanlıklarına da bağlı olarak karaciğer yağlanabilir. Genellikle karaciğer ağırlığının yüzde 5'inden fazlasının yağ olması, karaciğer yağlanması olarak kabul edilir.
- Bol Su Tüketmek: Karaciğerin temizlenmesinin ve yenilenmesinin en önemli yolu, gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak su tüketmektir. Bunun dışında böbrek sağlığı açısından oldukça önemli olan su, vücudun her zaman nemli olmasına destek olur. Su içmek; karaciğerin temizlenmesinin en önemli yoludur.
Alkolden bağımsız steatohepatit varlığında, karaciğerinizdeki yağ birikimini tersine çevirecek herhangi bir ilaç yoktur. Ancak bazı durumlarda, karaciğer hasarı kendiliğinden durur hatta karaciğer kendini iyileştirir. Ancak diğerlerinde hastalık ilerlemeye devam eder.
Ancak karaciğer yağlanması mutlaka siroza ilerleyen bir hastalık olarak değerlendirilmemelidir. Çünkü alkol alımı bırakılırsa 4-6 haftada yağlanma geri normale dönebilir.
Karaciğer bir aşamaya kadar olan hasarlarda kendi kendini yenileme kapasitesine sahiptir. Ancak hasar bir seviyeyi geçtikten sonra karaciğer bu yenilemeyi gerçekleştirecek kabiliyetini yitirir. Karaciğerin kendisini yenileme kabiliyeti yaşlılarda, diyabeti olanlarda yada karaciğer yağlanması olanlarda azalmıştır.
Tedavide etkinliği kanıtlanmış bir ilaç yok ama ursodeoksikolik asit, metformin gibi ilaçlardan faydalanmak mümkün olabiliyor. Ursodeoksikolik asit kullanan hastalarımızda aldığımız sonuçlar iyi. Bu hastalıkta insülin direnci son derece önemli olduğu için Metformin oldukça yararlı olmaktadır.
Kızartmalar: Yağ ile kızartılmış gıdalar karaciğer yağlanması olanlar için sakıncalıdır. Tuz: Çok fazla miktarda tuz tüketimi, gıda alımını ve yağ üretimi tetikler. Beyaz ekmek, makarna ve pirinç: Karbonhidrat içeriği yüksek olan bu gıdalar vücutta yağ olarak depolanır.
Karaciğer yağlanması tedavisinde kilo vermek, sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, kolesterolü ve kan şekerini kontrol altına almak oldukça önemlidir. Karaciğer yağlanmasının tedavi edilmemesi ise hepatit, siroz, karaciğer kanseri, kalp krizi, damar tıkanıklığı ve felç riskinin artmasına neden olabilir.
Öncelikle doymuş yağ ve trans yağ içeren gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır. Bunun yerine karaciğer yağlanmasına iyi gelen besinler olan lifli gıdalar, tam tahıllar, sebzeler ve meyveler gibi sağlıklı besinler tercih edilmelidir. Ayrıca protein alımına da dikkat edilmelidir.
7.Bol Su Tüketmek: Karaciğerin ve hatta tüm organların sağlıklı bir şekilde temizlenmesine katkı sağlayan bir önemli maddede sudur. Gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak arası su tüketmek gerekmektedir. Böbrek sağlığı açısından da önem taşıyan su vücudun her zaman nemli olmasına destek olur.
Baklagiller ve kuru yemişler Bu besinler karaciğerde bulunan zararlı toksinleri temizliyor. Yoğurt Hem mideye, hem de karaciğere inanılmaz faydaları olan yoğurt, vücudu toksinlerden arındırıyor.
Karaciğer yağlanmasında doku hücreleri yağ ile dolar ve karaciğer toksin atma, metabolizmayı düzenleme gibi fonksiyonlarını yerine getiremeyerek halsizliğe ve yorgunluğa neden olur. Karaciğerdeki harabiyet sindirim sistemini de olumsuz etkiler ve iştahsızlık ve buna bağlı olarak da kilo kaybı yaşanır.
Kolesterol ve mantar ilaçları, bazı romatizma ilaçları, tetrasiklin gibi antibiyotikler, kortizon, bazı depresyon ilaçları ve hatta parasetamol içeren basit ağrı kesiciler bile ciddi karaciğer hasarına yol açabilir.
Aşırı alkol kullanımının dışında yanlış beslenme düzeni ve obezite karaciğer yağlanmasına neden olmaktadır. Salam, sucuk gibi katkı maddeli besinler, yağlı kızartmalar, hazır meyve suları ve şekerli beslenme karaciğer yağlanmasına yol açabilmektedir.
Erken dönemde en sık görülen belirtiler; iştahsızlık, kilo kaybı, bulantı, halsizlik ve çabuk yorulma olup, ileri evrelerde vücutta su birikimi, bacaklarda ödem, karında şişlik, kas erimesi, ciltte çabuk morarma, kanamaya eğilim, aşırı kaşıntı, sarılık ve geçici şuur değişikliği siroz belirtisi olarak ortaya çıkar.
Karaciğer, yapısı gereği kendi kendini yenileyebilmektedir ve bu süreç yaklaşık 6 ay kadar sürmektedir. Ancak karaciğerin sağlığının korunması ve yenilenme özelliğinin korunması amacı ile detoks uygulamalarının ihmal edilmemesi gerekmektedir.
Karaciğer hastalığının ciltteki belirtileri nelerdir? Nadir olarak görülse de, ciltte kaşıntı, kızarıklık ve pullanma gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca ciltte akne, sarılık ve sivilce gibi bazı cilt problemleri ile de karşılaşılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri