Karadağ'da tarım (hayvancılık, organik tarım, gıda üretimi, orman ve ormancılık üretimi), enerji, turizm ve bankacılık alanları en fazla dikkat çeken yatırım sektörleridir. Ruslar, Karadağ'da emlak satın alan yabancıların başında gelmekte olup, Rusları, İngilizler ve İrlandalılar izlemektedir.
- Karadağ, 2020 yılı itibariyle 194 ülke arasında dünyanın 154. büyük ekonomisidir (IMF-2020).
Karadağca veya Karadağlıca (Crnogorski jezik / Црногорски језик), ana ülke Karadağ'da ve komşu devletlerde (Sırbistan, Hırvatistan) konuşulan bir Güney Slav dilidir. Aynı zamanda Karadağ'ın resmî dilidir.
1992'de Yugolsavya'nın dağılmasından sonra Karadağ, Sırbistan ile birlikte daha küçük bir Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'nin parçası olarak kaldı. 1992'de Yugoslavya'da kalma referandumunda katılım %66 olmuş, oyların %96'sı Sırbistan ile federasyon lehine kullanılmıştır.
Karadağ Türkçesi
Karadağ Türkleri, diğer Balkan Türkleri gibi, yazı dili olarak standart Türkçeyi kullanırlar. Bunun yanında, Karadağ'da yaşadıkları yerlerde konuştukları ağız bir Rumeli ağzıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Karadağ'da, başta üzüm olmak üzere elma, erik, yaban mersini ve narenciye gibi meyveler yetiştirilir. Kurutulmuş meyveler ise sıklıkla tüketilen ürünler arasındadır. Uzun süre bozulmadan durabildikleri için hediye olarak iyi bir seçimdir. Dünya çapında pek bilinmese de Karadağ'da peynir çeşitliliği oldukça fazladır.
Karadağ'ı ziyaret eden Türk vatandaşlarının sayısı 2019 yılı itibariyle 39 bin 984 iken pandeminin etkili olduğu 2020 yılında bu sayı yüzde 69 oranında düşerek 12 bin 404'e gerilemiştir. T.C. Dışişleri Bakanlığı verilerine göre, Karadağ'da 2 bin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yaşamaktadır.
Karadağ'da ortalama 1+1 evin fiyatı 150.000 eurodur. Avrupa ülkelerinden biri olan Fransa'da ise benzer özellikteki ortalama bir evin fiyatı 300.000 eurodur. Karadağ ev kiraları ise şehirlere göre değişse de, 2+1 evin aylık kirası ortalama 400 eurodur.
Ortodoks Hristiyanlık Karadağ'daki baskın din şekli olmasına rağmen, hem İslam hem de Katolik Hristiyanlığın çok sayıda inananı var. Baskın Kilise, Sırp Ortodoks Kilisesi'dir, ancak Karadağ Ortodoks Kilisesi'ni oluşturan izler mevcut.
AB üyesi olmadığı hâlde euro kullanan ülkeler
Andorra, Monako, San Marino ve Vatikan AB üyesi olmamalarına karşın, yapılan antlaşmalar çerçevesinde euro kullanmaktadır. Karadağ ve Kosova ise AB ile herhangi bir antlaşma imzalamadan euro kullanmaktadır.
Para birimi olarak Euro kullanmasına rağmen Karadağ'ın herhangi bir Avrupa ülkesinden oldukça ucuz olduğunu söyleyebiliriz.
Yatırım Yoluyla Karadağ Vatandaşlığı
En az €250,000 bedelli bir mülk alınması ile Karadağ vatandaşlığı için başvuru da bulunulabilir. Ek olarak Karadağ ekonomik fonuna da €100,000 tutarında bağış yapmak gerekmektedir. Avrupa Birliği üyeliğine aday olan Karadağ'ın 2025 yılına kadar birliğe girmesi beklenmektedir.
Sıcaklığın yüksek olması ülkede yaz turizminin canlı olmasını sağlamaktadır. Bu aylarda ülkede yüksek sıcaklıklar kaydedilmektedir. Karadağ'da kış ayları ise oldukça sert geçmektedir. Ocak ve şubat ülkenin en soğuk olduğu aylardır ve sıcaklıklar eksi derecelere düşmektedir.
Ülke hemen hemen her şeyi ithal etmek durumundadır. Karadağ'ın ithal ettiği başlıca ürünler aynı zamanda ülkenin toplam ithalatının yaklaşık üçte birini oluşturan petrol, çeşitli makineler, elektrikli aletler ve motorlu taşıtlar ve gıda maddeleridir.
Geçmişte ülke Sırbistan-Karadağ devlet birliğinin bir parçasıyken 3 Haziran 2006 günü itibarıyla iki devlet ayrıldı ve Karadağ da bağımsız bir devlet oldu. 15 Aralık 2008 tarihinde Avrupa Birliği'ne üyelik başvurusunda bulunan Karadağ'ın para birimi Euro.
Karadağ vatandaşlığı, devlete yapılan 100.000 avroluk bağışla birlikte ya kuzeydeki 250.000 avroluk ya da güneydeki 450.000 avroluk devlet onaylı bir gayrimenkul projesine yatırım yaparak alınabilir.
Karadağ'da 5 yıl daha kesintisiz ikamet ettikten sonra, bu tür yabancılar Karadağ vatandaşlığı alma hakkına sahip. Aynı zamanda, bir yabancı tarafından edinilen gayrimenkulün değerinde herhangi bir sınırlama yoktur. Mülkün temel koşulu ve gerekliliği, konut veya ticari alan olmasıdır.
Karadağ'ın en gözde şehri hangisi diye soracak olursanız, cevap şüphesiz Budva olacaktır. Öyle ki burası için tatil yörelerinin başkenti diyebilirim. Yaz sezonunda nüfus patlaması yaşayan şehirde hemen her yerde turistle karşılaşmak mümkün.
Karadağca; Karadağ'da kullanılan bir Güney Slav dilidir. Bazılarına göre Hırvatça, Sırpça ve Boşnakçanın da beraber alındığı Sırp – Hırvat dilinin standartlaştırılmış bir formu olarak kabul edilmektedir.
Karadağ'ın etnik yapısı
Karadağ ülkesinde etnik yapı günümüze kadar fazlasıyla değişmiştir. Geçmiş yıllarda özellikle Sırpların yoğun olduğu bir bölgeydi. Sırplardan sonra en yaygın olan halk Arnavut halkıdır. Etnik yapısı farklı olan halklar bir arada uyum içinde yaşamaktadır.
Bu hedef doğrultusunda Karadağ, bağımsızlığını kazanmasının üzerinden henüz 4 yıl geçmişken AB'ye aday ülke statüsü kazanmış ve NATO Üyelik Eylem Planı'na dahil edilmiştir. Sözkonusu hedefleri çerçevesinde Karadağ, 5 Haziran 2017 tarihinde NATO üyesi olmuştur.
Karadağ spesiyalleri bölgelerine göre değişmekle birlikte en popüler yiyeceklerinden olanı tabii ki Kacamak. İçeriğinde patates püresi, buğday ve mısır unu bulunan, peynir ve sütle birlikte servis edilen ağır bir yemektir.
Ardından, Karadağ ile katılım müzakereleri 29 Haziran 2012'de başladı. Açılan tüm müzakere başlıkları ile ülke, AB üye yetkilileri arasında yaygın bir desteğe sahiptir ve ülkenin 2025 yılına kadar AB'ye katılımının mümkün olduğu düşünülmektedir.
Podgorica (Kiril: Подгорица; [pǒdɡoritsa]; kelime anlamıyla "küçük tepenin dibindeki alan"), Karadağ'ın başkenti ve en büyük şehridir. Şehir için Osmanlı döneminde Böğürtlen ve Arnavutçadan alınan Burguriçe isimleri, Yugoslavya döneminde ise Titograd ismi kullanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri